начало

Тотка Калчева е предложена за ръководител на Търговската колегия на ВКС Тотка Калчева е предложена за ръководител на Търговската колегия на ВКС

Събирателно дружество в ООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Събирателно дружество в ООД

Мнениеот mitaka_1 » 19 Фев 2010, 14:14

Здравейте. Става въпрос за фирма , която е регистрирана като събирателно дружество от двама човека и сега единият от съдружниците иска да напусне фирмата. Този който остава във фирмата не желае да има други съдружници и от СД , същата фирма да стане ООД или ЕООД. Какъв е редът и начинът това да стане по най - лесният начин и ориентировъчно какви ще са таксите за това. Фирмата е транспортна и има лиценз за международен транспорт предполагам , че лиценза ще си остане към новата пререгистрация. В момента са подадени документите за пререгистрация на фирмата по новия Закон от двамата съдружници. Благодаря предварително за отговорите.
mitaka_1
Нов потребител

Re: Събирателно дружество в ООД

Мнениеот REVOLUTION » 19 Фев 2010, 14:38

Това което искате е възможно да стане с преобразуване чрез промяна на правната форма и то преди да е напуснал единия съдружник , защото в такъв случай СД трябва да се прекрати.Лиценза по принцип преминава към приемащото дружество , освен ако закона или акта постановява друго.Процедурата е изключително сложна и поради това горещо Ви препоръчвам да я осъществите чрез адвокат.Няма да се мине и без консултация със счетоводител ако нямате такъв.

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот mitaka_1 » 19 Фев 2010, 15:14

Счетоводител имам и адвокат ще се наеме. Питането ми относно това, че се консултирах с няколко адвоката и всички различно ми казаха.
Единия адвокат ми каза, че на общо събрание на фирмата единият съдружник се оттегля и този който остава трябва на негово място да вкара друг човек и тогава с новият съдружник да го пререгистрират в друго дружество. Вече в новото ООД този може да се откаже от фирмата.
mitaka_1
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 19 Фев 2010, 15:27

mitaka_1 написа:Счетоводител имам и адвокат ще се наеме. Питането ми относно това, че се консултирах с няколко адвоката и всички различно ми казаха.
Единия адвокат ми каза, че на общо събрание на фирмата единият съдружник се оттегля и този който остава трябва на негово място да вкара друг човек и тогава с новият съдружник да го пререгистрират в друго дружество. Вече в новото ООД този може да се откаже от фирмата.

Това също е възможно , ако другия съдружник толкова много бърза.Трябва да се извърши съответната промяна на обстоятелствата-нов ДД и така нататък.Всичко зависи от конкретните обстоятелства.Избирате си колега и действайте.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот error » 19 Фев 2010, 16:06

mitaka_1 написа: Единия адвокат ми каза, че на общо събрание на фирмата единият съдружник се оттегля и този който остава трябва на негово място да вкара друг човек и тогава с новият съдружник да го пререгистрират в друго дружество. Вече в новото ООД този може да се откаже от фирмата.

Много е съмнително това да е възможно. Зависи какво е предвидено в дружествения договор - чл.97 ал.1 ТЗ. Ако липсва такава клауза, дори да примете нов съдружник и след това старият да напусне (поредността е такава), дружеството пак подлежи на прекратяване. А орган "общо събрание" събирателното дружество няма.
Аватар
error
Потребител

Мнениеот mitaka_1 » 19 Фев 2010, 16:35

Това с избирането на колега няма как да стане тъй като в цялата фирма работят само двамата ( като изключим шофьорите на колите). Другия , който иска да се оттегли не бърза и ако е възможно с него да стане промяната ще е най добре. И все пак тази цялата процедура като период от време колко ще отнеме?
mitaka_1
Нов потребител

Назад към Търговско право