начало

Тотка Калчева е предложена за ръководител на Търговската колегия на ВКС Тотка Калчева е предложена за ръководител на Търговската колегия на ВКС

Въпрос за фирма

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за фирма

Мнениеот pantov » 15 Мар 2010, 12:18

Здравейте, чета форума от известно време и виждам, че има доста компетентни хора тук които се отзовават на питанията на "невежите" от които съм и аз :roll:

Имам малко въпросчета отностно фирма и начин за извършване на определена дейност а именно за изграждане на ел. инсталаций.
Завтъшил съм техникум 13-кл. и имам свидетелство за професионална клалификация за безопасност при работа до 1000V /също така в момента съм студент и имам компетентни преподаватели, като ще се консултирам и с някой от тях/ и работя във фирма която се занимава с такава дейност но не мога да питам тях какво ми е необходимо за да започна и аз/шефката директно ще ме изгони..../ а в момента и за консултация с адвокат не мога да отделя пари.

Майка ми има ЕТ и я помолих да провери дали може чрез нейната фирма да се извършва такава дейност но в актуалното и състояние не било записано подобно нещо/каквото и да значи това/ а и не беше особенно доволна от намерението ми да използвам нейното ЕТ за това смятам да продалжавам сам.

И тук идват проблемите, до сега съм се отдавал единствено на клалификация в моята дейност и от фирми и т.н. нищо не разбирам.
Когато посъбера пари ще се консултирам и с адвокат но за сега се надявам само на съвети от хората тук :|

Как мога да започна да извършвам подобна дейност, какви документи ми трябват, и с какви разходи е свързано това? Ако някаде я има тази информация или в някоя "служба" мога да я получа ще се радвам да ме насочите.
pantov
Младши потребител

Re: Въпрос за фирма

Мнениеот nikodim77 » 15 Мар 2010, 15:14

Здравей, (ще карам на „ти”)
Виждам, че търсиш помощ от компетентни форумци. И тъй като форумът е юридически, би следвало отговорите да са от Юристи. Понеже не всички сме такива (вкл. и аз) , все пак ще си позволя да ти дам частичен отговор, защото се занимаваме със сродни неща. :)
И в моя случай ползвам фирмата на майка ми само, че е ЕООД., тъй като има разлики при управлението и счетоводството м-у „ЕТ” и „ЕООД” не мисля, че бих бил много полезен. Но, ще изложа това, което ми е известно:
Мисля, че, ако в дейностите по регистрацията (актуалното) на фирмата е записано „И други дейности не-забранени от Закон” или нещо подобно, то не би имал проблем да работиш това, кето желаеш. Просто трябва да бъдеш назначен във фирмата като служител, да изпълните всички норми изисквани от нормативната уредба (например КТ. и др.) Има така наречения НКИД., спред, който се посочва основната дейност на фирмата. (това за мен е малко- тъпо, защото дават само една дейност да се отбележи...?!?) И да проверите има ли институции, в които трябва да посочите новата дейност, както и да се регистрира фирмата като извършваща такава. Не знам точно, в коя сфера на ел.-техниката ще работиш, но трябва да провериш за лицензи, разрешителни и др. алибали, особено ако ще работиш по предприятия и /или/ високоволтови мрежи и съоръжения.
Понеже едно от заниманията ми е работа с промишлена електроника и техника, та минах по този път. Лошото в нашата страна, е че правилата ежегодно се променят... :shock:
Говори и със счетоводителя на фирмата. Ако е добър ще ти помогне много.
Успех в начинанието! :wink:
nikodim77
Активен потребител

Re: Въпрос за фирма

Мнениеот lexter » 15 Мар 2010, 18:00

в общината може да се дължи някакъв патент за съответната дейност.
Ако питащият иска сериозно да се занимава със собствен бизнес и това да става по правилата, ще му трябват пари за консултации - адвокат, счетоводител, евентуално ако е оод/еоод - 160лв. минимум за регистрацията...
Може да пробва и сам с четене в различни форуми или сходни източници, но си е за негов риск и сметка :)
Тук по разделите има доста информация, ако е съобразителен!
Успех
lexter
Потребител

Назад към Търговско право