начало

ВКС с решение за развитие на правото: Кога добросъвестността и умисълът на работодателя са от значение ВКС с решение за развитие на правото: Кога добросъвестността и умисълът на работодателя са от значение

Връщане на пари при покупка на интелектуални продукти

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Връщане на пари при покупка на интелектуални продукти

Мнениеот servlet » 16 Апр 2010, 23:47

Не знам дали в този раздел е мястото но пускам питането тук.
Тъй като не намерих нито в търговския закон, нито в закона за авторските права, а не знам къде другаде да го търся направо не знам какво да правя с един клиент.
Продал съм му интелектуален продукт текстови файл с бизнес решения. Той не остана доволен и иска да му бъдат върнати парите.
В закона за защита на потребителите пише нещо за рекламациите но никъде в него не се споменава за следлки с интелектуални продукти и по-точно файлове, които няма как да бъдат върнати. Някъде се коментираше това по медиите ли по нета ли, но не знам в кой закон е уредено това.
Ако трябва да му върна парите той как ще ми върне файла... не е възможно...
Договор с него не е подписван, а е направено плащане по сметка.
Някъде четох че трябва трябва да се подпише споразумение, че тази информация няма да се ползва, но текстовете които съм изпратил вече са прочетени в подробности и аз няма как да следя дали ми наруваша правата, дали той няма да използва някои от идеите в документа.
Не знам дали ме разбрахте. Ще се радвам някой да насочи къде да погледна
mishelfoster.com
servlet
Нов потребител

Re: Връщане на пари при покупка на интелектуални продукти

Мнениеот moommy » 17 Апр 2010, 08:52

Без намерения да се заяждам или подобни ще кажа следното: Хубаво е, че работите в определена сфера и Ви се плаща за това, но ще бъде още по-хубаво когато разберете, че не е възможно да концентрирате в себе си всички облаги.

Приемете бизнеса като разпределяне на средства и извадете частта, която се полага за юридическото оформяне на договора предварително, за да не се налага да разпределите многократно повече след това :)

По въпроса: имаме трансфер на "Ноу-хау" както го описвате (в ТЗ е използван термина "производствен опит"). Имате и милион милиарда възможности за развитие на ситуацията. Ще си послужа с един пример, за да стане ясно, че нищо не е ясно :)

Какво става с клаузата за конфиденциалност в случай, че след трансфера на "Ноу-хау" се окаже, че същата е нищожна?
Аватар
moommy
Младши потребител

Назад към Търговско право