начало

Прокуратурата прати на съд актьора Димо Алексиев Прокуратурата прати на съд актьора Димо Алексиев

Неоснователни откази от Търговски Регистър

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неоснователни откази от Търговски Регистър

Мнениеот al_ninova » 09 Фев 2011, 16:04

Колеги, напоследък имам два неоснователни отказа за вписване и съм мнохо ядосана на ТР. Единият път не бяха видели нотариалната заверка на подписа и след като чаках 2 месеца - отказаха защото "нямало нотариална заверка". Сега обжалвам пред съда тази глупост... Днес ми отказали, защото на декларацията по чл. 13, ал. 4 не пишело, че деклариращият знаел за отговорността си за невярно деклариране по НК.... :| Само за това. И сега разбира се не ми се плащат 60 лв. да обжалвам глупости. От къде на къде трябва да пише, все едно и да не знае, той отговорността си я носи, изобщо там май не работят юристи. Мисля да пусна сигнал, а като имам време да видя и за някаква административна отговорност на двамата служители, това е безобразие и то за наша сметка. Моля ако имате опит в тази връзка да споделите
al_ninova
Младши потребител

Re: Неоснователни откази от Търговски Регистър

Мнениеот al_ninova » 09 Фев 2011, 16:59

Излиза, че могат да грешат безнаказано от това, което прочетох в ЗТР - "(4) С глобите по ал. 1 и 3 се наказва и длъжностно лице от агенцията, което, след като е длъжно, не извърши необходимото вписване, заличаване или обявяване в търговския регистър или не постанови отказ". Т.е. ако е постановил отказ макар и неоснователен, си е свършил работата. А моята защита е само да обжалвам, но затова има такса. Или пък да подам ново заявление, но 50% и там ще искат нова такса.... Много моля да споделите опит. Няма логика да е така, защото един вид служителите от търговския регистър могат да ни мотаят колкото си искат.
al_ninova
Младши потребител

Мнениеот dobroslava_kerekova » 09 Фев 2011, 17:09

аз не вдянах защо е 60 лв. и от къде идва половината такса, но като цяло ДЛР-тата си ни мотаят както си искат, и много често предпочитаме, да подадем наново и да минава, отколкото да жалим в съда, без да се знае какъв ще е резултата.
dobroslava_kerekova
Младши потребител

Мнениеот al_ninova » 09 Фев 2011, 17:22

Да, за подаване на ново и аз мислех, че е най-разумно, но като се зачетох в практиката излиза, че може да откажат ако не платя нова такса (т.е. нови 110 лв. за регистрация) - до сега гледах решенията и са 50 на 50.

А таксата на половина идва от Тарифата за таксите по ГПК - чл. 29 , пише че при обжалване на отказ на ТР се дължи половината от таксата за вписване. Гледах да не е отменено но не е... Ако минава жалба без такава такса веднага пускам.
al_ninova
Младши потребител

Мнениеот jasta13 » 09 Фев 2011, 19:01

al_ninova написа:Да, за подаване на ново и аз мислех, че е най-разумно, но като се зачетох в практиката излиза, че може да откажат ако не платя нова такса (т.е. нови 110 лв. за регистрация) - до сега гледах решенията и са 50 на 50.

Не може, а със сигурност ще откажат, ако не е платена нова такса :evil: :evil: :evil: и аз много подозирам, че безумните откази са точно, поради тази порочна практика, а това струва ми се може да бъде квалифицирано, като рекет.
Ей сега видах един много "красив" отказ:
https://public.brra.bg/Checkups/Verifications/FiledDocumentsDisplay.ra?outguid=b47649ef-f7c6-4662-8910-3054cfd9f775- това е оказа
https://public.brra.bg/CheckUps/Verifications/FiledDocumentsDisplay.ra?incguid=bc2b4c48b6e146fbb83dfd3e7538f7f1- това са подадените документи, сред които присъства платежно за държавната такса, но с дата 30.11.2010 г., а както помним от 01.12.2010 АВ, тихомълком смени обслужващата си банка :evil: .
alea jasta est
jasta13
Младши потребител

Мнениеот al_ninova » 09 Фев 2011, 23:58

Ами трябва да се промени тази практика, но за целта трябва да се наказват служителите с безумни откази, иначе защо да спират да отказват за глупости.... За това си реших да си пусна жалба, пък ще искам разноски и все си мисля, че няма съд който да приеме на сериозно отказ заради това че ли на декларацията по чл. 13, ал. 4 й липсва изявление, че на заявителя му е известна отговорността по НК . А дали съм единствената с такъв тъп отказ... или сега са решили напоследък, че трябва да го има този текст... все едно, аз ще обжалвам.

А за таксата за ново заявление, мисля си че ако е регистрация на ново дружество по трудно ще се ориентират за таксата, защото отказа не стои под новото заявление... Но по принцип трябав да се отмени този глупав чл. 7 от наредбата където се казва "за всяко заявление"... В едно решение на ВАС много добре е обяснено защо не трябва да се плаща нова такса, но в разни решения на САС обясняват обратното... Направо съм им бясна на ТР!
al_ninova
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 10 Фев 2011, 01:22

jasta13, това че има платежно, не означава че таксата е платена. Може да има грешка в превода. ДЛР проверяват всяко плащане и най-вероятно има някакъв проблем.

100% в съда ще се предоставят доказателства, че парите не са пристигнали където трябва. Датата е 30.11.2010 - точно, когато сменяха обслужващата банка. Най-вероятно някой служител е допуснал грешка и това не е ДЛР.

al_ninova - пожелавам Ви успех в битката!
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот jasta13 » 10 Фев 2011, 11:01

Дадох този пример, с цел да обрисувам цялостното безхаберие на служителите на АВ (част от които са и ДЛР), спрямо клиентите си. В конкретния случай, заявителят също няма никава вина- превел е дължимата сума, предварително, съобразно законите на... посочените банкови сметки. Струва ми се, че е въпрос на елементарна организация, клиентите да бъдат осведомени и то по достъпен начин за предстоящата промяна- например, когато се подава заявление по ел. път, с едни червени очеизвадни букви пише "дължите държавна такса в размер на ХХХ лв."- там можеше да има някое съобщенийце и/или указанице какво да се прави. Както и да е- "пътят към ада е постлан с добри намерения"- далеч назад във времето, останаха гръмките декларации, че регистрираме фирми за един ден.
alea jasta est
jasta13
Младши потребител

Мнениеот al_ninova » 10 Фев 2011, 11:45

DEKAH благораря:)

jasta13 аз също изгорях заради сметките, дадох си на клиентите сметките които знам, и те ми звънят след обяд, банката върнала плащането.. По нищо не се разбра, че има нови сметки, аз само електронно подавам и поне в сайта да пишеше, нещо да мига, щях да видя, но не си споням да е писало...
al_ninova
Младши потребител

Мнениеот dobroslava_kerekova » 15 Фев 2011, 17:50

Пореден тъп отказ- от вносната бележка не се разбирало за какво била таксата внесена /регистрация на ново оод/, при положение че сумата е 160 лв., основанието е регистрация на оод, още пояснения-името на дружеството, вносител е ФЛ -нямам думи просто
dobroslava_kerekova
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 15 Фев 2011, 18:14

Аз съм запознат с проблема - сметката на регистъра е в "Токуда Банк" АД.

Но това е от доста отдавна и на практика трябва да се следи за промените, защото липсва договор между агенцията и клиентите й преди услугата. Тоест все едно някой да ми внесе дължимия хонорар по някаква сметка преди да се е видял с мен.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот dobroslava_kerekova » 16 Фев 2011, 10:47

не става дума за сменена банкова сметка, тя е точна, а че не ставало ясно за какво била внесена таксата
dobroslava_kerekova
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 16 Фев 2011, 11:02

И защо, какво точно е записано като основание, аз лично съм нямала такива случаи, ама съм ходила винаги на място в АВ и там си извършвам и преводите в обслужващата банка. Не мисля, че би трябвало да има отказ, ако е извършен превод по съответната сметка, в съответния размер.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 16 Фев 2011, 11:06

Има едно нареждане, още в годините когато нямаше банкови салони толкова - в платежното трябва да се посочи точният номер на делото, за какво е.

Защото с 3 платежни мога да направя три фирми да се правя на будала - колегите го правят това редовно.

Накрая с 1 плащане се правят три фирми.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 16 Фев 2011, 11:08

А, стига, никога не са ми хрумвали подобни номера, гледай ти какви хора има само...
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот dobroslava_kerekova » 16 Фев 2011, 11:10

основание: Регистрация на оод
още пояснения: името на новоучреденото дружество
вносител: име на ФЛ
понеже на вносител е името на ФЛ, а не на фирмата/което няма как да стане/, а явно и ДЛР-то не е чело въобще какво пише, и че го има името и на фирмата, приемало, че "таксата е платена, но липсата на данни за подлежащи на вписване обстоятелства, отразени в платежния документ, мотивират ДЛР да приеме, че ДТ не е платена"
а името на фирмата е посочено изрично в платежния документ.

в случая няма какво повече да се посочи
dobroslava_kerekova
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 16 Фев 2011, 11:21

И защо на ФЛ, а не името и БУЛСТАТ на фирмата? Щом е ООД. Ако беше ЕТ, добре, може и на ФЛ, ама щом е ООД!?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот ykovachev » 16 Фев 2011, 11:27

Ааа, колега Кръстева, ако е новоучредено ООД, няма откъде да се посочи ни БУЛСТАТ, ни ЕИК. Впрочем, аз все така пиша платежните - регистрация на "Зайко и Ежко" ООД, задължено лице - Зайко с ЕГН (учредител и управител, респ. декларатор по 13, ал. 4 ЗТР), а като нареждам таксата от моята сметка, даже аз съм вносител. Досега нямам отказ по такава причина, че вносител или задължено лице не било новоучреденото дружество, което все още не е баш дружество все пак, няма го в ТР :wink:
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 16 Фев 2011, 11:34

То и аз нямам досега отказ, ама честно казано Вие ykovachev сте по -вещ от мен вТП от мен, ама като си гледам платежните, и аз съм си била винаги вносител и съм си вписвала фирмата на ООД - то, а не ЕГН на ФЛ.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 16 Фев 2011, 11:42

Не съм казала, че вносител и задължено лице трябва да са едно и също лице, а за задължено лице, че трябва да се впише името на ООД - то, според мен, а не на ФЛ. Ама, все пак не би трябвало това да е съществен недостатък, освен ако някой не си помисли, че едно и също ФЛ има две различни фирми с напълно идентични имена!?
nk7702n
Старши потребител

Следваща

Назад към Търговско право