начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

ПОМОЩ! Едно много известно АД се опитва да ме прецака

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПОМОЩ! Едно много известно АД се опитва да ме прецака

Мнениеот kasiopa » 19 Дек 2011, 21:22

Здравейте на всички! Благодаря Ви предварително ако прочетете темата ми и се опитате да ми помогнете! Става въпрос за наследени акции на едно голямо АД със седалище в София. Акционерите в това дружество се опитват да ме накарат да си продам на тях акциите срещу определена сума(въпросът не е в парите, а в това, че не искам да ги продавам), защото не допринасям за работата на дружеството и явно са решили, че е дошло времето да ме "изхвърлят от играта". Акциите са наследени след смърт на собственика, с когото имам роднинска връзка. Въпросът ми е какво следва? Мога ли да продам акциите на други ФЛ или ЮЛ, независимо от това, че фирмата не е изкарана на БФБ? Мога ли да им "скрацна" със зъби и да кажа не? Моля някой да ми помогне
kasiopa
Нов потребител

Re: ПОМОЩ! Едно много известно АД се опитва да ме прецака

Мнениеот DEKAH » 19 Дек 2011, 21:30

kasiopa написа:Здравейте на всички! Благодаря Ви предварително ако прочетете темата ми и се опитате да ми помогнете! Става въпрос за наследени акции на едно голямо АД със седалище в София. Акционерите в това дружество се опитват да ме накарат да си продам на тях акциите срещу определена сума(въпросът не е в парите, а в това, че не искам да ги продавам), защото не допринасям за работата на дружеството и явно са решили, че е дошло времето да ме "изхвърлят от играта". Акциите са наследени след смърт на собственика, с когото имам роднинска връзка. Въпросът ми е какво следва? Мога ли да продам акциите на други ФЛ или ЮЛ, независимо от това, че фирмата не е изкарана на БФБ? Мога ли да им "скрацна" със зъби и да кажа не? Моля някой да ми помогне

Ще Ви е нужен адвокат.

1-во не се знае какви точно са акциите.
2-ро не знаем какво пише в устава на това АД
3-то щом въпросът не е в парите - то потърсете адекватна помощ. Писането по форуми и очакването на решение е меко казано безрезултатно.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот kasiopa » 19 Дек 2011, 21:40

Разбрах за това намерение на акционерите преди няколко часа-поради тази причина пиша във форума, за да имам някаква предварителна подготовка и информация преди да се посъветвам с адвокат по търговско право, защото знам от мой преподавател от университета, че тук има компетентни хора. Пиша поради тази причина, а не защото не мога да си наема специалист и да постъпя адекватно.Благодаря Ви за отговора
kasiopa
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 19 Дек 2011, 21:59

АД не може да изключи акционер, тъй като е носител само на акции. Изобщо това е някакъв шантаж.

Единственият начин да Ви бламират е да увеличат капитала, така, че Вие да сте носител на по-малък процент акции.

Другото е от рода на сплашване. Явно става въпрос за някакви ключови акции, които определят гласуването.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот kasiopa » 19 Дек 2011, 22:15

Благодаря Ви за отговора. Главното нещо, което ме интересува е дали мога да продам въпросните акции на друг човек или фирма, независимо от това, че въпросното АД не е на борсата?
kasiopa
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 19 Дек 2011, 22:57

Да ако не са винкулирани - обвързани - първо трябва да ги предложите на съакционерите и след това на трети лица.

Ако са безналични се предлагат на борсата.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Търговско право