начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Питане относно максимално допустима маса

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Питане относно максимално допустима маса

Мнениеот mery-an » 30 Апр 2010, 11:40

Здравейте.

Интересува ме каква е законово разрешената максимална допустима маса на ППС/МПС за движение по третокласен път/главна улица/ в населено място под 5000 души /село/?
mery-an
Нов потребител

Re: Питане относно максимално допустима маса

Мнениеот TheOldMan » 30 Апр 2010, 12:40

http://www.rta.government.bg/n_uredba/n1101.html

Ако обаче на пътя има мост, естествено трябва да се съобразите с неговата товароносимост.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот mery-an » 30 Апр 2010, 15:13

Под "пътищата, отворени за обществено ползване" трябва ли да се разбират всички пътища - републикански и местни, без оглед на тяхната класификация като първокласни, второкласни, третокласни и т.н?

Т.е според НАРЕДБА № 11 от 3.07.2001 г. за движение на извънгабаритни и тежки пътни превозни средства е разрешено свободно ползване от до 44-тонни ППС на третокласен път /клас IV от първостепенна улична мрежа/ в населено място, на който път се намират детска градина, ясла, поща, поликлиника, кметство, РПУ, поща, читалище, много заведения, магазини, обществени и жилищни сгради и др. освен изключенията описани в чл. 13.?

Чл. 13. Движението на извънгабаритни ППС е забранено в следните случаи:
1. при намалена видимост под 50 m поради мъгла, силен дъжд и снеговалеж;
2. при поледица по пътищата;
3. през тъмната част на денонощието и в часовете с максимална интензивност на движението, освен при превози, свързани с отстраняване на крупни аварии или последици от природни бедствия.

Какво трябва да се предприеме ако не се спазва т.3?

Предвидено ли е третокласен път в България да издържа тежки и извънгабаритни ППС до 44 тона без оглед на сезоните?
mery-an
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 01 Май 2010, 09:57

Ако е до 44 тона и има упоменатия брой гуми/оси, то не е извънгабаритно, така че може да си се движи денем, нощем, в сняг и пек...
Разбирам накъде биете, и мисля, че изхода е да направите един митинг пред кметството... може пък градската/селската управа за забрани движението на превози средства над еди-колко-си тона през населеното място (както е в центъра на София примерно), ако има осигурен обходен път. Или някакви живи вериги, демонстрации пред Агенция пътна инфраструктура.... но по закон дали е мотопед, или 40-тонен ТИР, няма разлика.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Административно право