начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Сгрешени км във фиш на КАТ

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Сгрешени км във фиш на КАТ

Мнениеот viking188 » 22 Сеп 2011, 02:44

Получих електронен фиш от КАТ - снимали са ме с превишена скорост. Само че, на снимката от камерата , при позволени 50 се движа със 76 ( т.е 26 км/ч отгоре) , а на електронния фиш пише , че съм минал 73 км/ч (т.е 23 км/ч отгоре ) Това предпоставка ли е за невалиден фиш и какъв е срока на обжалване на фиша ? Благодаря!
viking188
Младши потребител

Re: Сгрешени км във фиш на КАТ

Мнениеот TheOldMan » 22 Сеп 2011, 23:29

Доколкото съм запознат, електронния фиш се издава напълно автоматично, така че едно такова разминаване поражда съвсем основателно съмнение за изправността на системата която е регистрирала нарушението. Мисля че това е един добър повод да оспорвате достоверността на измерването. Срока за обжалване е много кратък - мисля че 7 дена:

(6) (Нова - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) В 7-дневен срок от получаването на електронния фиш може да се направи писмено възражение пред директора на съответната структура на Министерството на вътрешните работи. Директорът разглежда възражението и преценява доказателствата в 7-дневен срок от постъпването му.

За съжаление следващото изречение е малко притеснително:
Издаденият електронен фиш се анулира, ако от събраните доказателства е установено, че:
1. моторното превозно средство е било обявено за издирване;
2. нарушението е извършено с моторно превозно средство със специален режим на движение.

Никъде не е споменато, че може да се възрази срещу изправността на системата, макар че е очевАдно от фиша че има нещо нередно в нея.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот viking188 » 23 Сеп 2011, 00:09

Е , да , но аз говоря като цяло. За съжаление този порок на акта го прави , унищожаем , а не нищожен , но съм изпуснал срока за обжалването му. Както и да е :) ще го чакам по давност
viking188
Младши потребител

Мнениеот dimichev » 25 Сеп 2011, 14:33

Колега, няма какво да възразяваш. От засечената скорост се вадят три процента грешка в полза на водача. Това е изискване, което се прилага по препоръка на Българския институт по метролагия.
dimichev
Младши потребител

Мнениеот dimichev » 25 Сеп 2011, 14:37

При налагане на административно наказание по ЗДвП, за констатирано административно нарушение с радарните скоростомери се изважда най-голямата максимално допустима грешка като гаранция за правилно измерена скорост (в полза на водача), т. е. максимално допустимата грешка от 3 km/h до 100 km/h и 3 % над 100 km/h се изважда от отчетената скорост.
dimichev
Младши потребител

Мнениеот iva_sh » 23 Дек 2011, 17:45

това е правило, което се прилага в интерес на водача, така че никой съд няма да отмени електронният фиш на това основание - че била приспадната допустимата грешка по предписанията на производителя на техническото средство.
iva_sh
Потребител

Мнениеот yordanov_hs » 23 Дек 2011, 20:25

Първо,- м/у 76 и 73 не виждам разлика, все същата санкция./Виж между 79-82 има какво/
После,....обжалване... думата фиш не изчерпва ли всичко?
yordanov_hs
Младши потребител

Мнениеот joro112 » 23 Дек 2011, 21:04

Фишовете не се обжалват, но нямаше ли възможност за водача несъгласен с наложената глоба, да откаже съставяне на фиш и да поиска съставяне на акт? Закон за измервателните уреди и Наредбата към него, уреждат реда за контрол и работа с радарите. Има изисквания за периодични проверки в лаборатория и инструктаж на лицата работещи с радара.Може да се поискат документите удостоверяващи правилната процедура, защо когато не е спазена, показанията на уреда не са верни.
joro112
Младши потребител

Назад към Административно право