начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

мудността на КАТ

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

мудността на КАТ

Мнениеот M_Schumacher » 30 Юни 2008, 16:53

От 30.03.2008 до 09.06.2008 съвестните ни КАТ-аджии ми съставиха 4 последователни акта. Синия талон така и не съм го виждал от тогава. Днес сме 30.06. а все още нямам нито едно наказателно постановление. Карам единствено с удължаване на акта. Искам съвет какво да правя, до кога да чакам постановленията? Мога ли да подам жалба в полицията, където ми е съставен подледния акт, че още не ми е готово постановлението? Може ли, че са извън този 30-дневен срок да ми анулират постановленията, поради това, че не са направени в срок?
M_Schumacher
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 01 Юли 2008, 00:46

Жалба може и да подадете, но с нея резултата ще е като с актовете - ще се загуби някъде по веригата.
За давност - нямам представа каква е давността на актовете от КАТ, но е поне 3, а най-вероятно 5 години. Ако след 5 години все още ви удължават срока на акта, вече може да искате с основание да ви върнат талона. Но едва ли това ще стане в действителност - обикновено забавянето на излизането на постановлението по акта е от 2 до 6 месеца. Така че събирайте парички - скоро ще почнат да идват честитките...

И умно на пътя - трябва си талант за да "спечелиш" 4 акта за половин година :)
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Re: мудността на КАТ

Мнениеот ivan33 » 03 Апр 2009, 09:38

А има ли срок за връчване на НП. Питам защото АУАН е от 31.03.08г. На 30.03.09г. е връчено НП, което е с дата от 26.06.08г. ,като през цялото това време е презаверяван акта. Благодаря предварително.
ivan33
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 04 Апр 2009, 17:03

Абе къде са тези истории с тези презаверки? Това ми прилича на някакво локално явление. Тук в Пловдив (доколкото съм запознат!) няма такива "инструктивни" простотии. Спазват си хората едномесечния срок и това е! Не си падат по дългите опашки пред гишетата. Дори лично съм виждал как шефа им излиза да гледа дали не е голяма тълпата и понеже беше - нареди да се отвори второ гише... Тези многомесечни "презаверки" лично на мен ми изглеждат доста подозрителни...
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот ivan33 » 05 Апр 2009, 14:39

Точно за пловдивска област се касае и точно за НП на пловдивския нначалник Новаков иде реч. Не че опашките са в Пловдив . Акта се изпраща по местоживеене на нарушителя и там гишето работи само два часа ;там са опашките и презаверките.
ivan33
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 31 Май 2009, 23:24

Здравейте,
Понеже и на мен ми е писнало от неспазване на нормативните разпоредби от някои „особи” ще предложа моя начин на мислене по предложения от Вас казус.
В Чл.52 от ЗААН е посочено следното: „Наказващият орган е длъжен да се произнесе по административнонаказателната преписка в месечен срок от получаването й...”
И понеже с тази част от текста: „месечен срок от получаването й...” са вързани „гащите” на наказващия/ите/ орган/и/ то за това си има контра член – Чл.44, ал.3 от ЗААН „В двуседмичен срок от подписването на акта той се изпраща на наказващия орган заедно...”
Следователно неполучаването на НП в срок от месец и две седмици, е основание за жалба по реда на АПК. Само, че - пусната такава жалба ще е все едно да настоявате по – скоро да бъдете наказан... Забавянето от страна на „наказателя” е във Ваша полза единствено ако Ви съставят АУАН за това, че управявате МПС с предишен АУАН , чиито срок е изтекъл. Макар, че ако се жалите за тов ще Ви питат защо не сте се явили в ПП-КАТ да Ви удължат срока. така, че от този омагьосан кръг Ви остава да си чакате кротко издаване на НП и да жалите него в законовия срок ако намирате основание за това.
от мен Чао!
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 03 Юни 2009, 21:52

Така и не разбрах на какво законово основание катажиите "удължават" срока ... Иначе и аз смятам като nikodim77, че законовия срок е 1 месец и 2 седмици и след този срок (нека да е +3 дни!) трябва да се подаде жалба в съда (срещу полицията и чрез нея, по АПК и в АС). Месечният срок изобщо не е "инструктивен" и това, освен че е ясно от текста на чл. 52 го е показал тук nikodim77. За да се ползва 6 месечния срок, както твърди poli_g трябва да са на лице сериозни обективни причини за отлагането, които да бъдат представени пред съда от полицаите. Ако изобщо се явят на делото...
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот vetre » 03 Юни 2009, 23:09

Бе най-добре чл 52 да го заличат изобщо от ЗАНН.
И без това не го прилагат,че не им отърва.
vetre
Потребител

Мнениеот Гост. » 04 Юни 2009, 00:01

plamen_penev написа:Така и не разбрах на какво законово основание катажиите "удължават" срока ... Иначе и аз смятам като nikodim77, че законовия срок е 1 месец и 2 седмици и след този срок (нека да е +3 дни!) трябва да се подаде жалба в съда (срещу полицията и чрез нея, по АПК и в АС). Месечният срок изобщо не е "инструктивен" и това, освен че е ясно от текста на чл. 52 го е показал тук nikodim77. За да се ползва 6 месечния срок, както твърди poli_g трябва да са на лице сериозни обективни причини за отлагането, които да бъдат представени пред съда от полицаите. Ако изобщо се явят на делото...

Грешка- представят се от въззиваемата страна, ако ли изобщо се представят. Но и да не се представят- не е процесуално нарушение, което да води до порочност на издаденото НП.

Пенев, :lol: нямам идея как да ви убедя/ след като на дългогодишна и богата съдебна практика в това отношение не вярвате/, че не е нарушение :lol: , но ако искате поразсъждавайте върху следното- ако не е спазен този месечен срок, следва ли да се прекрати адм.наказателното производство?
Пък онова за АПК и прочие... ще образуват дело, ще платите ДТ и накрая ще ви прекратят производството, каквото и да пуснете пред АС. Нейсе.

п.п. харесах упоритостта ви, но не прекалявайте.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 04 Юни 2009, 20:00

poli_g възкликна:
Пенев, :lol: нямам идея как да ви убедя/ след като на дългогодишна и богата съдебна практика в това отношение не вярвате/, че не е нарушение :lol: , но ако искате поразсъждавайте върху следното- ако не е спазен този месечен срок, следва ли да се прекрати адм.наказателното производство?

Няма за какво да ме убеждавате, а и не е нужно , приятелко (ако позволите :oops:) - аз ви вярвам! И не съм казал (проверете!), нито съм си го помислял дори, че целта на подобна процедура е да се отърве нарушителя от глобата, която хем му се следва, хем му се пада! :lol: Целите на подобно дело в административния са две: 1) Да се научи бюрократа на отговорност и да спазва законите (главна!) и 2) да не се разкарва заловеният в нарушение (не без значение!) да му "презаверявали" АУАН-а, каквото и да означава това. :shock: Сбъркал - плаща! Хубав - лош, така казва Законът. Плащаш и ти вземат точки. Законът трябва да се спазва стиктно от администрацията, за да започне да се спазва постепенно и от гражданите. Когато бюрократа не го спазва този закон доброволно, дълг на всеки гражданин е да го принуди да го спазва... по предвидения от закона начин. Колкото и да не им харесва това на разни системни инженери, хулигани и прочее. Така мисля... Така я разбирам аз "правовата държава"!
plamen_penev
Активен потребител

Назад към Административно право