начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

проверка на ДАМТН

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

проверка на ДАМТН

Мнениеот iniri » 23 Апр 2009, 10:28

Здравеите! Моля Ви за помощ.Случая е следния.От ДАМТН идват на проверка в магазин за железарски стоки и в склада на магазина намират бутилки за втечнен газ и съставят акт за адм. нарушение, тък като за съответните бутилки няма сертификат и нужната маркировка. След което пращат наказателно постановление с наложена имуществена санкция в размер на 500лв.Въпроса ми е следния:Имат ли право да съставят акт за стока,която е на склад и не се продава? Може ли по някакъв начин да се оспори това нак. постановление?И другото ми питане е: Наказателното постановление няма срок за плащане на наложената имуществена санкция, кога трябва да се плати?
Благодаря Ви!
iniri
Нов потребител

Re: проверка на ДАМТН

Мнениеот fani_i » 23 Апр 2009, 22:24

За да се отговори на въпроса Ви безусловно е необходимо да се прегледа ААН, Наказателното постановление и приложимата нормативна уредба, както и да се установи качеството на лицата, съставили акта и НП, както и качеството на лицето, посочено като нарушител.
След този "кратък" и неангажиращ преглед вече може да обсъждат и допълнителните Ви въпроси.
Ако действително искате компетентна помощ, категорично горните неща не могат да се случат във форума, дори и при най-добро желание.
Побързайте с обжалването, че срокът е твърде кратък. Докато си пишем тук, ще изтече.
fani_i
Потребител

Мнениеот iniri » 24 Апр 2009, 10:00

Благодаря за отговора Фани!Знам,че срока е 7 дена.Имам още време и затова се допитвам до вас. Интересуваме дали имам правно основание да обжалвам НП, въз основа на неговото незаконосъобразно съставяне, отгледна точка на това,че е съставен за стока, която не се продава.Акта е съставен от служители на ДАМТН и е издаден на собственика на магазина-нарушителя.
iniri
Нов потребител

Мнениеот fani_i » 24 Апр 2009, 10:08

Ще се повторя, но: дали е налице състав на нарушение се преценява с оглед нормативната уредба, уреждаща съответните отношения.
Нали не смятате, че тук във форума, без да виждаме текста на НП, може да преценим дали дадени норми, посочени в него, са нарушени или не? Още по-малко някой ще изчете цялата приложима към случая специфична нормативна уредба, включително подзаконови актове, за да направи хипотетични предположения.
Това е работа на адвоката, който Ви съветвам да ангажирате своевременно.
С оглед 7-дневния срок съвсем не мисля, че имате време - колегата също трябва да разполага с достатъчно време за подготовка, изготвяне на жалба и т.н.

Напълно възможно е нарушение да бъде както продажбата на стоки, така и държането им на склад - все форми на изпълнителното деяние, ако са предвидени в специалната нормативна уредба.
fani_i
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 24 Апр 2009, 10:15

Съгласен съм с fani_i.Не искам да съм черноглед , но тезата Ви малко ми се вижда необоснована.Това че тези бутилки не са били изложени , а са се намирали в склада на търговския обект ,трудно бихте доказали , че не се продават.Разбира се това е съвсем на ангро мнение , без да съм чел нормативните актове.Ако не сте колега се консултирайте с адвокат.
REVOLUTION
Активен потребител

Назад към Административно право