начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Влизане на решение на ВАС в сила

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Влизане на решение на ВАС в сила

Мнениеот julyanvonemona » 01 Мар 2010, 11:55

Влязло в сила решение на ВАС от 29.012009г.е основание за искане до ВАС за отмяна на решение на административен съд по друго дело.
ВАС с определение твърди че жалбата е процесуално недопустима, поради това, че узнаването от страна на заинтересованата страна настъпва на самата дата 29.01 2009г. поради това че решението не се съобщава на заинтересованите страни тъй като не е обжалваемо. Как ВАС достигат до този извод?
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Re: Влизане на решение на ВАС в сила

Мнениеот sadiata » 04 Мар 2010, 19:25

Решението на ВАС влиза в сила от датата на постановяването му и се обевява на страницата му в интернет,която е общо достъпна и на мен не ми идва на акъла защо решенията на ВАС не се съобщават на страните по делото.
sadiata
Потребител

Мнениеот ivobombata13 » 11 Мар 2010, 23:44

Решенията които подлежат на обжалване /примерно решение на 3-членен състав което подлежи на обжалване пред 5-членен състав/ влизат в сила 14 дни след уведомяване на страните. Дава им се 14 дневен срок в който да обжалват и ако не упражнят това си право решението е влязло в сила
Касационните жалби и решенията които са окончателни влизат в сила от деня в който е издадено решението
ivobombata13
Младши потребител

Мнениеот panic » 15 Апр 2010, 15:32

Спечелих дело пред 5 членен състав на ВАС, но в частта за разноските има отказ - "Въпреки изхода от делото съдът следва да остави без уважение искането за присъждане на направените по делото разноски, защото искането за това е постъпило в съда след приключване на последното съдебно заседание пред настоящата инстанция".
Всъщност, обаче, искането постъпи с писмено становище по делото, което беше депозирано в деня на последното съдебно заседание, но преди неговото започване. Мога ли да поискам все пак да ми бъдат присъдени разноските, в какъв срок и как да обоснова молбата си?
Моля за съвети, защото полувачавам противоречива информация от няколко адвоката и не знам имам или нямам право да поискам разноските и изобщо как да постъпя, все пак става въпрос за сериозни суми.
panic
Нов потребител

Мнениеот sadiata » 18 Апр 2010, 13:21

според мен решението в частта на разноските може да се обжалва във вашия случаи пред седем членен състав с мотива че диспозитива на решението касаещо разноските се постановява от петчленния състав за първи път,т е по отношение на разноските е първа инстанция и е налице правен интерес у страната за предизвикване на съдебен контрол на решението в частта на разноските по контролно отменителния съдебен ред. Деиствително ако с писменото становище е поискано заплащане на ответната страна разноските,петчленния състав на ВАС е следвало да ги присъди.
sadiata
Потребител

Мнениеот radost_serafimova » 23 Апр 2010, 01:38

Може ли някой да ми каже от къде бих могла да намеря съдебна практика по Закона за държавния служител,Закона за администрацията или казуси като цяло свързани с държавната служба?Благодаря предварително
radost_serafimova
Нов потребител

Назад към Административно право