начало

Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров

Покупка на имот-казус

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Покупка на имот-казус

Мнениеот svetlanadragiyska » 20 Ное 2015, 10:54

Предстои ми закупуване на недвижим имот с банков кредит.
През 2010 г. собственикът на поземлен имот от 375 м.кв., представляващ индивидуална собственост е продал ½ ид. част от него и е учредил безсрочно и възмезно право на строеж на масивна двуетажна жилищна сграда-близнак със самостоятелен вход за сградата /югоизточна част-1/, като запазва за себе си правото на строеж на масивна двуетажна жилищна сграда-близнак със самостоятелен вход /югозападна част-2/. Купувячите на част 1 от имота се задължват да построят част 2 до акт 14. Към настоящият момент аз желая да закупя част 2.
Продавачът е възрастен човек, който е плащал и не се е интерисувал от етапи на строителство, документи и т.н. Успях да го помоля да осигури проекта /не разбирам, но мисля че не е пълен/ -архитектура, ЕЛ и ВиК. Видях има разрешение за строеж от 05.2010 г. Представи ми акт 14 /08.2010 г. /незаверен в общината/. Това е село на 10 км. от Пловдив и няма кадастър, затова общината. Помолила съм за скица и удостоверение за степен на завършеност на строежа. Предстои ми да поискам среща с надзорната фирма.
Въпросът ми е : за земята към настоящия момент – индивидуална собственост или съсобственост.
Необходима ли е някакъв вид делба преди сделката. Продавачът казва че не е разделена земята, защото парцела е маломерен. Да ОК, но въпреки всичко....... става дума за над 100 000 лв.
При неколкократни мои въпроси продавачът отговаря, че каквото и да правя не е нужно съгласието на собственика на част 1 ???? Уточнявам, че към настоящия момент собственикът на част 1 си е довършил и има Акт 16.
Моля за съвет ! Благодаря предварително !
svetlanadragiyska
Нов потребител

Re: Покупка на имот-казус

Мнениеот m_polly » 27 Фев 2016, 00:14

Съсобственост е и не може да се дели. Можете да сключите договор за реално ползване на имота, чв който да определите кой коя част от двора ще ползва.
m_polly
Потребител

Назад към Покупко-продажба