начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Искова молба.

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Искова молба.

Мнениеот bubolin_a » 06 Фев 2009, 23:54

Случая е следния.
Жена се жени втори път за разведен мъж ( тя е възрастна, той също на около 60 години са), човека почина преди 2 години и остави със завещание тристайния си апартамент на жената.
Обаче се появи синът му ( от 20 години не се е появявал) с майка си, хванали са адвокат, който е вписал искова молба за това, че и той и майка му имат права над апартамента.
Делата си вървят, жената вече е на 70 години и реши да го дари на внучката си ( така и стана, внучката прие дарението), няма как да постигнат споразумение с ищците, защото те искат 40000евро, а бабата ги няма.
Какъв е редът, как може да се помогне на тази жена, защото вече втори адвокат и взима парите и делата си продължават в полза на сина и майка му.
Жената се е грижила за човека 10 години, гледала го е на легло и са се обичали, той в знак на благодарност и дарява апартамента си, който след развода му с майката на сина му, не знам защо остава за него.
Ще съм благодарна за всякакви съвети, защото делото е скоро, жената е оперирана и много притеснена.
bubolin_a
Младши потребител

Re: Искова молба.

Мнениеот ivan_lawyer » 07 Фев 2009, 00:08

Няма голяма логика да загубят. Вие казвате - делата си вървят, има значение първа, втора инстанция.
При дарението 1/4 се запазва в полза на наследниците - а такива се явяват само синът, къде се бута бившата съпруга?
Има неизяснени неща, проверете информацията отново - има ли право на собственост на съпруга, редовно ли е завещанието, преразкажете отново историята.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот bubolin_a » 07 Фев 2009, 00:25

Редовно е завещанието, правена е експертиза, не знам до къде точно се е стигнало, нямаше никакви отзиви последните 9 месеца и изведнъж...ново дело, ами мисля, че право на собственост съпругата няма ( първата).
Апартамента обаче е придобит по време на първия брак, а защо е останал за дядото не се знае, така и не се разбра.
Въпроса е, какъв е шанса на жената да се отърве от исканията на синът?
bubolin_a
Младши потребител

Мнениеот ceko1969 » 07 Фев 2009, 00:36

bubolin_a написа:Редовно е завещанието, правена е експертиза, не знам до къде точно се е стигнало, нямаше никакви отзиви последните 9 месеца и изведнъж...ново дело, ами мисля, че право на собственост съпругата няма ( първата).
Апартамента обаче е придобит по време на първия брак, а защо е останал за дядото не се знае, така и не се разбра.
Въпроса е, какъв е шанса на жената да се отърве от исканията на синът?

Според мен нулеви. Сюжетът с това как някой си лишава изцяло наследниците си от наследство го има само във филмите, иначе те имат някаква запазена част.
ceko1969
Младши потребител

Мнениеот bubolin_a » 07 Фев 2009, 17:23

Хора, това е несериозно, наистина, бабата ми е близка, свекърва е на добрата ми приятелка,просто търсех някакъв начин за оправяне.
Няма адвокат бабата, делото е на 12 май, ако можете да ми препоръчате някой на лични ще съм ви благодарна.
bubolin_a
Младши потребител

Мнениеот shakina_ » 07 Фев 2009, 22:39

Зависи на какво основание апартамента е останал на дядото,ако е правно релевантно то от този апартамен половината е на сина му(запазената му час по ЗН),а другата половина на бабата т.е. тя може да дари само половината апартамент на внучка си.В този случай ще се стигне до публична продан и внучката и сина ще си поделят парите.Обаче какъв е случая на първата съпруга?за какво претендира тя чак сега?Или просто е е тъй до сина си?Не ни давате достатъчно информация,та да Ви насочим.Намерете добър и лоялен колега.Успех
shakina_
Младши потребител

Мнениеот nevin_alibriam » 08 Фев 2009, 19:00

Струва ми се, че имотът е придобит на името на дядото възмездно по време на брака, а след прекратяването му не е поделян. Това е единствената хипотеза, при която бившата съпруга може да претендира на собствено основание за собственост върху апартамента. Ако това е така - тя притежава половината от апартамента на основание прекратена съпружеска имуществена общност. От там нататък със своята половина дядото може да се разпореди, както намери за добре, с изключение на случаите, в които с разпореждането си накърнява запазената част на някой от наследниците си по закон. Такъв несъмнено е сина му - той има алтернатива да се съобрази с волята на баща си или както е направил в случая да си иска запазената част. А кога бабата прехвърля апартамента на внучката, преди или след завеждане на исковата молба и срещу кой са претенциите на майка и син ... Тук във форума може би ще получите само някакви насоки, не и разрешение на проблема си. Не може да получите по-сериозни отговори без да се видят документите, да се проучат делата и т.н. Желая Ви късмет!
nevin_alibriam
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Фев 2009, 19:03

Никой съдия няма да си натресе дело за решаване на 12.май, дори да има интерес от бързото решаване.
Впрочем, нямате основание за притеснение, тъй като българския съдия е компетентен орган по решаване на спорове, не би могло да има изненада в повече от това, което така или иначе се полага на близката Ви по закон.
Съжалявам, но дори адвокатите не могат да Ви отговорят до месец май (великденски трамвай), казуса е поне шест от десет степени на трудност -има квоти, има законно, има договорно наследяване, има принос и така нататъка.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот bubolin_a » 09 Фев 2009, 00:57

Значи бабата прехвърля апартамента след исковата молба, след това внучката го пордава на майка си, а тя го продава отново на внучките
bubolin_a
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 10 Фев 2009, 13:07

С уговорката ,че това , което ще Ви дадем са само насоки, моля дайте следната информация.
1.Кога е придобит от дядото и бившата му съпруга апартамента, коя година.
2. Кога е прекратен първият брак на дядото.
3. Коя година се жени за бабата
4. Коя година дядото умира.
Що се отнася до странните гимнастики , които са правени с апартамента , те са безсмислени след като са след вписването на исковата молба. Само са си дали парите на вятъра.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот bubolin_a » 12 Фев 2009, 00:20

1.Кога е придобит от дядото и бившата му съпруга апартамента, коя година.
!980
2. Кога е прекратен първият брак на дядото- същата година
3. Коя година се жени за бабата - около 1999г
4. Коя година дядото умира- 2005г
Наистина ще съм ви благодарна, бабата е оперирана ноември месеца, двата крака от някаква болест, в момента е почти неподвижна, има болничен, може ли да поиска служебен защитник и отлагане на делото възоснова на болничен?
bubolin_a
Младши потребител

Мнениеот blossom1 » 12 Фев 2009, 09:49

Въпросът е не само в годината на придобиване, а дали това е станало преди или след прекратяване на първия брак - след като и двете събития са в една година. Ако е придобит преди прекратяване на брака, както са казали колегите имотът е на двамата съпрузи и следва въпросът дали те са го поделили по някакъв начин? Знаете ли нещо за това?
Относно отлагането - след като няма пълномощник по делото и е болна, при депозиране на молба придружена с болничен лист делото няма да започне, но има твърде много въпросителни - ако това е ново дело, образувано след 01.03.2008г. всички възражения и искания по доказателствата следва да се направят в отговора на исковата молба. Спешно и трябва адвокат на вашата близка, и то качествен.
blossom1
Младши потребител

Мнениеот bubamara2 » 12 Фев 2009, 13:22

От значение е и основанието, на което дядото е продължил да държи или владее имота след влизане на решението за развод в сила. Ако бившата му съпруга се е дезинтересирала от собствеността на нейната половина от имота и евентуално това се докаже, предполагам би могло да се направи възражение за придобиване по давност на нейната 1/2 от дядото и последващата му съпруга.
bubamara2
Потребител

Мнениеот bubolin_a » 12 Фев 2009, 18:53

Благодаря много.
За съжаление нищо друго не знам, ще се срещна с бабата тези дни и ще я помоля за призовка или нещо друго.
Ще пиша допълнително, когато тя ми каже подробности.
Благодаря ви още веднъж.
bubolin_a
Младши потребител

Мнениеот bubolin_a » 17 Фев 2009, 23:32

Здравейте отново, значи делото е старото, поне така прочетох на призовката - от 2006г е.
Въпроса е, че новия болничен на бабата ще е готов на 25 февруари, а делото не е май, а сега на 12 март.
Въпроса ми е, дали някъде в нет пространството мога да открия примерна молба за отлагане и да я дам на бабата да я депозира или може някой да ми помогне със съвет?
Друго, което ме интересува е дали е възможно бабата да получи служебен защтитник, защото няма никакви средства за адвокат( попитах на няколко места но сумата е над 500лв), и как може да пусне молба за такъв?
Подробност, която не знаех и жената ми призна със сълзи на очи:
Значи през зимата на 2007г тя прибира в този апартаметнт двете си внучики с майка им( развеедена със синът й от 1996г), от дума на дума им казва, че Х и е оставил апартамента със завещание и този дом както е нейн така и техен..въобще добра жена, която е готова да живее със бившата си снаха само внуците да са добре.
Но... идва друг момент, по- голямата бременна вече внучка ( само на 18 години самотна майка), почва да я изнудва - да ми го прехвърлиш на мен, иначе нямам сигурност, утре като се роди това дете и т.н....
Жената й го дарява, и онази представете си след 21 дни, без да знае бабата го дарява на майка си, от тук, когато синовете на бабата разбират, а и тя самата ( още повече, че единят и син е бившия съпруг на тарикатката майка на внучките) побесняват, откачат и разбират целта - майката ( бившата снаха) иска да го разкара за малка сума - нищо че е с искова молба и запазено право( това бабата се е сетила, впрочем нотариуса я е подсетил), оттам я хващат на тясно и със заплахи я принуждават да го върне, като продажба , но не само на голямата , а и на малката и на третата внучка на бабата от другия и син.
И така се случват тези врътки, без да мисли бабата , че това ще е проблем някакъв.
Сега живее на ръба, внучките я мразят защото все едно ги е хванала, бившата снаха не иска да я види, а синовете й не могат да й простят, че е дарила без тяхно знание.
Моля ви за някакъв съвет, как да й помогна на жената, дали има шанс да се оправят нещата и делото да се отложи поне докато тръгне да ходи отново сама.
За сега има само епикриза, другите болнични са в НОИ.
bubolin_a
Младши потребител

Мнениеот bubolin_a » 25 Фев 2009, 00:34

Ами :oops: , може ли на лични да ми пратите телефон, наистина се нуждая спешно от адвокат, който разбира от Павлов иск и всички други имуществени дела, наистина е спешно.... :(
bubolin_a
Младши потребител

x

Мнениеот zlostar » 22 Мар 2009, 15:16

del
Последна промяна zlostar на 23 Мар 2009, 12:02, променена общо 1 път
zlostar
Потребител

Мнениеот namakak » 22 Мар 2009, 15:47

Здравейте,завета според мен не отговаря на истинността.Не може да завещаваш нечий общ имот от свое име без да си упълномощен от името на другия.Всъщност дядото е знаел,че иска синът му нищо да не получи и затова е направил още по-отвратителното завещание в полза на някаква гледачка,но при какви граници и идеални части.В завещанието е трябвало да се упомене само неговата идеална част.От тук следва ,че завета е неистински.Това първо.
Второ;след смъртта му вече "гледачката" и синът му ще делят половината от жилището,защото другата половина си е на първата съпруга.Оттам нататъка имотните декларации ще са решение на делата,ако бабата има душа да издържи.В момента тя е с вещно право,щом няма къде да живее,а вещното право е подадената декларация с договора или нотариалния акт за данък сградите,които и тя е плащала и е фигурирала.Докато тече делото и няма решение възоснова на което бившата съпруга и синът й да се възползват,бабата да не се притеснява.Не е красиво риднините да оставят жената без изход...добре че някой е завел искова молба за да има някакъв покрив тая жена с алчни внуци и лоши синове.И според мен й трябва адвокат.Тя може ли да прочете в имотните декларации какво пише?Те имат ли адвокат?
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот donna » 27 Мар 2009, 12:53

С уговорката ,че не съм прочела вс. постове .

:D От писаното не стана мн. ясно дали имота е закупен докато е траел брака или след развода /тоест след влизане на решението за развод в сила /или дали е придобит примерно на основание дарение ,завещание ,наследство . Но пък от написаното става ясно ,че делото върви в полза на 2-та ищци и си мисля , че е иде реч за закупен по време на брак имот .
Е не ви ли е срам да искате всичко за себе си като то не е ваше .
попитахте ли се как се чувства другата жена ...
А и не се знае на ккава фаза е делото , не се знае дали няма трансформация на имущество на дядото , нищо се не знае с питане по форумите нищо няма да постигнете . До тук разбирам ,че адвокат няма щом търсите правна помощ е не я ли търсите малко късно .
Как така бабата имала пари да прехвърля и то при все вписана искова молба -последиците на тая вписана молба знаете ли какви са ,на кого платихте за този съвет ...и така натък ................................................
donna
Старши потребител

Назад към Съсобственост и делба