начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

завеждане дело за делба

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

завеждане дело за делба

Мнениеот gbmolina » 10 Авг 2009, 10:48

здравейте, не съм юрист и искам преди да ида на консултация да знам какви са ми опцийте. казуса е следния: магазин в провинцията, съсобственост м/у мен и братовчед (50 на 50). братовчеда не иска да ме изкупи, не иска да ми продаде неговия дял и не иска да продаваме. мен това не ме устройва, до колкото ми е известно единствена ми опция е да заведа дело за делба, при което магазина се изнася на публичен търг в който участва който иска. въпроса ми е: ако аз участвам в търга за магазина имам ли някакво предимство пред третите лица, които ще се явят? т.е., как мога да избегна варианта в който някой да изкупи магазина без пари? мен ми е все тая дали ще го купя или ще се продаде, въпроса е да не се продаде на абсурдно ниска цена. и другия ми въпрос е: при положение, че половината е мой, ако аз спечеля търга трябва да изплатя само дела на братовчеда, нали? не е нужно да разполагам с цялата стойност на магазина в кеш...?
мерси предварително
gbmolina
Нов потребител

Re: завеждане дело за делба

Мнениеот dimist » 10 Авг 2009, 11:26

Делата за делба са едни от най тежките и сложни, винаги има и усложнения. Така че, не отивайте при адвокат с някаква предварителна нагласа, всеки адвокат - специалист по делата за делби - ще ви посъветва по изчерпателно, отколкото във форума, все пак той ще види документите с които разполагате.
dimist
Потребител

Мнениеот mladej » 13 Авг 2009, 09:44

Завеждай дело, искай възлагане на магазина.Предимството ти е ,че при публичната продан може да го купиш на най-високо предложената цена....ако те устройва. Ще платиш само другият дял.
mladej
Младши потребител

Мнениеот zelen » 16 Авг 2009, 12:18

gbmolina написа:здравейте, не съм юрист и искам преди да ида на консултация да знам какви са ми опцийте...

Здравейте, не е нужно да знаете всичко, за съсобствеността е нужно наетият от вас адвокат да знае възможните " опции ".

Магазинът има някакава парична стойност и ако тя не е без значение за вас - отделете част от нея, за да узнаете това, което ви интересува.
Възможните опции се определят от хонорара, който ще платите: има опции за 50 лв., за безплатни съвети , както и такива за 10% от вашия имот - зависи какъв ви е проблемът!

Преди време кредитополучател искаше да разбере от мен безплатно какви са му опциите по договор с Банка и сега имотът му е на търг.А съвсем спокойно заплати на агенция на НИ 3% от стойността на сделката -което си е такса за запознанство по същество и му продадоха "перфектни мечти"!
-----------
който не плаща адекватна консултация на адвокат предварително- плаща д.т. за завеждане на дело и хонорар на адвокат , горе-долу както ако не ходите при личния лекар за профилактика - ходите при хирург принудително и на много по-висока цена !

Решавате сам.
zelen
Потребител

Назад към Съсобственост и делба