начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Отказ да се впише договор за доброволна делба

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказ да се впише договор за доброволна делба

Мнениеот svetla1946 » 12 Дек 2011, 17:10

Добър ден.
Супругът ми почина през април тази година. Той има син от първия брак и ние имаме още 2 деца. През 1992 година закупихме апартамент в София от община с договор. Нямаме нотариален акт. Отделно имаме още 3 имота на территория на Софийска област. Никой от наследниците не пожела да се откаже от наследството, затова направихме доброволна делба на цялото недвижимо имущество. Такъв договор направен в гр.Своге, но в него включен и апартамент в София. Имотите в областта вписани в агенция по вписвания в районен съд в Своге, след което документите бяха изпратени в София за да се впише и софийския апартамент. Месец по-късно преписка беше върната, поискаха допълнителни данни от кадастралния регистр, които представих. Преди няколко дена получих уведомително писмо от агенция по вписване , че имам отказ. Причина не се посочва. Преди да започна подготовка на документи за делбата направих попитка да впиша в агенция този договор за покупка на апартамента, но ми беше казано, че такъв ви д договори не се вписват. Сега на сайта на същата агенция на подобен въпрос намирам отговор:"Договорът Ви с Общината е напълно достатъчен, за да се легитимирате като собственик и не е необходимо да се снабдявате с нотариален акт. Договорът Ви, обаче, ще трябва да се впише в службата по вписванията, ако тръгнете да продавате имота си. За да бъде вписан, е необходимо да се снабдите с актуална данъчна оценка и внесете държавна такса в размер на 0.1 % върху тази оценка, но не по-малко от 5.00 лв." Въпросът ми е: какви действия трябва да предприема за да се впише договор за делбата?
С уважение,
Светлана Ангелова
svetla1946
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба