начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Как да проверя има ли дял сина ми ?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да проверя има ли дял сина ми ?

Мнениеот vili77a » 25 Апр 2013, 23:23

Бащата на сина ми почина съвсем на скоро. Нямах брак с него, наследник се явява сина ми. Не живеехме вече заедно, а и беше неочаквана смърта му, за да ни каже за имотите си. Мислех , че няма нищо на негово име. Влязох в регистрите за проверка на данъците ми миналата седмица и случайно реших да проверя и неговите , да не търсят детето някой ден.....Оказа се, че има да плаща данък за лек автомобил и данък за недвижим имот, който обаче е в съсобственост или нещо такова със сина му от предишния брак. На двамата на името излиза една и съща партида за имот от 2012 г. Как мога да проверя какъв е този имот , как е закупен /да не е ипотека или нещо такова с кредит/, има ли сина ми дял в тази собственост ?! Имам удостоверение за наследници , както и права като единствен законен представител на детето, ако е необходимо да тичам по инстанции. Кажете само къде и какви ?
vili77a
Младши потребител

Re: Как да проверя има ли дял сина ми ?

Мнениеот borovinka » 26 Апр 2013, 16:33

Като за начало, кажете минали ли са 6 месеца от смъртта на човека.
Извадете удостоверение за наследници по името му и вижте вашето дете дали фигурира в него. Там трябва да фигурира и името на другия му син, щом споменавате, че има такъв. Ще се наложи, ако има имоти, синът ви да приеме наследство по опис, тъй като в момента е малолетен.
Най-лесно можете да проверите за какъв недвижим имот става дума (който е на името на починалия и синовете му евентуално се явяват наследници на същия имот) е като отидете в Агенция по вписванията и направите справка по ЕГН и 3 имена на починалия. Ще ви излязат всички имоти, които е притежавал приживе.
Кои от тях е продал/дарил, също ще можете да разберете. Успех.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 26 Апр 2013, 17:27

Не всички имоти ще излязат там, защото може да е наследил имот , да се е регистрирал в МДТ на Общината , но да няма нотариален акт на негово име.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот vili77a » 26 Апр 2013, 23:52

Не са минали 6 месеца от смърта му. Имам вече удостоверение за наследници, което е необходимо на детето ми. Значи следваща стъпка е Агенция по вписванията, аз от името на детето си , да направя справката. Мислъта ми е дали там мога да проверя какъв е вида на договора? Съмнявам се,че апартамента , който той (починалия) имаше го е преписал на по-големия си син, с право на ползване до смърта му и затова фигурира данък на негово име, но реално не е собственик на имота . Ако е така наистина , детето ми няма дял , нали ? или ако е било с клауза издръжка и гледане да предявим иск и да оспорваме?! (тъй като реално големия му син не се грижеше за него, не си говореха дори, не живее отдавна в България и има достатъчно свидетели за това). Другият вариант , който си мисля е за някой имот закупен с ипотечен кредит от сина и да е вписан баща му като съдлъжник.
vili77a
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 29 Апр 2013, 12:00

Възможни са много хипотези, затова вместо да си правим сухи тренировки и да предполагаме това или онова, мисля, че с издаденото ви удостоверение за наследници можете да си направите всички необходими справки и да проверите имотното състояние на починалия към момента на смъртта му.
Да, освен в АВп, добре е да проверите и в съответната община за декларирани имоти на името на починалия наследодател.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот vili77a » 10 Май 2013, 00:15

Благодаря за сега - значи тръгвам по инстанциите да проверя, пък после ще видим . Благодаря още веднъж за отговорите , които получих и за отделеното ви време по моя случай :roll:
vili77a
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба