начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

съсобствен УПИ продажба

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

съсобствен УПИ продажба

Мнениеот pitasht » 18 Фев 2015, 16:43

Имам съсобствен УПИ по силата на регулаци от 1984 г.
Поради конфликт на роднините съсобственици единият продава с предварителен договор за покупко-продажба имота на трето лице през март 2013год.
Иска се обявяване на договора за окончателен в съда, т.к. нотариусите отказват да изповядат сделката.
Съдът го одобрява, решението влиза в сила. Съдът не проверява дали имота е предложен на съсобственика на земята.
Ако това лице сега иска да атакува влязлото в сила съдебно решение / не е бил страна по делото/ по какъв ред следва да го стори?
А ако иска да изкупи имота?
pitasht
Активен потребител

Re: съсобствен УПИ продажба

Мнениеот julyanvonemona » 21 Фев 2015, 15:15

Съдът е взел под внимание, че става въпрос за
съсобствен УПИ по силата на регулация от 1984 г.
Тази съсобственост - понеже най-вероятно не са уредени сметките по регулация в сроковете, съгласно §§ 2 и 4 ДР на ЗУТ - е отпаднала по силата на §8 (2) ПР на ЗУТ и нотариуса е изповядал сделката вече за един от самостоятелните имоти от които е бил образуван съсобствения УПИ. Съдът няма начин да не потвърди, защото ако предположението ми е вярно, по въпроса има и тълкувателно решение на ВАС(не помня може би беше на ВКС)
.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот naematelka » 02 Авг 2015, 22:11

Имам подобен въпрос:Наследственият дял от дядото на децата ми/те заместват починалия си баща/ е с още 2-ма наследници-съпругата и дъщерята.Искат да продадат или заменят своите ид.ч. с трето лице/извън роднините/.Общо съсобствениците са около 15.Трябва ли да ги предложат/ид.ч,/ на всички или само на леля си и баба си-т.е на другите 2-ма съсобственици на дела?Благодаря!
naematelka
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 04 Авг 2015, 21:30

naematelka написа:Имам подобен въпрос
Въпросът Ви въобще не е подобен!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Съсобственост и делба