начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

чл.349, ал.1 от ГПК - възлагане на НИ

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл.349, ал.1 от ГПК - възлагане на НИ

Мнениеот pvas » 09 Юли 2009, 11:48

Предмет на съдебна делба е имот, съсобственоста при който е възникнала на няколко основания. Имотът е закупен от двама съпрузи и сестрата на 1 от съпрузите. Съпрузите имат 1/2 ид.ч. и сестрата има 1/2 ид.ч. След време 1 от съпрузите почива и остава за наследници малолетно дете (родено от брака) и съпруга. Сестрата подава иск за съдебна делба, понеже не се разбира с преживялата съпруга. Не иска да й наплащат дял, не й пука, че майката и детето нямат жилище къде да живеят. В момента делбата за имота е допусната. Как мислите възможно ли е да се приложи чл.349, ал.1 от ГПК, или ще се изнесе имота на публична продан.

За справка: Чл. 349. (1) Ако неподеляемият имот е жилище, което е било съпружеска имуществена общност, прекратена със смъртта на единия съпруг или с развод, и преживелият или бившият съпруг, на когото е предоставено упражняването на родителските права по отношение на децата от брака, няма собствено жилище, съдът по негово искане може да го постави в дял, като уравнява дяловете на останалите съделители с други имоти или с пари.
pvas
Младши потребител

Re: чл.349, ал.1 от ГПК - възлагане на НИ

Мнениеот portokal » 09 Юли 2009, 12:49

Докато се появи някой по-умен, да се пробвам - твърдо не според мен. Тук не цялото жилище е било СИО.
Със сигурност ще има и много практика, но не ми се търси.
Ако сестрата беше поискала делба приживе на брат си, и се опъне, че не иска да и "наплащат дял", нали съпрузите пак нямаше да може да запазят имота.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Re: чл.349, ал.1 от ГПК - възлагане на НИ

Мнениеот REVOLUTION » 09 Юли 2009, 13:08

portokal написа:Докато се появи някой по-умен, да се пробвам - твърдо не според мен. Тук не цялото жилище е било СИО.
Със сигурност ще има и много практика, но не ми се търси.
Ако сестрата беше поискала делба приживе на брат си, и се опъне, че не иска да и "наплащат дял", нали съпрузите пак нямаше да може да запазят имота.

+1

:D
REVOLUTION
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба