начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

"Обезсилване" на договор за доброволна делба ?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

"Обезсилване" на договор за доброволна делба ?

Мнениеот userone » 14 Сеп 2009, 14:32

Здравейте,
имам следният проблем : родителите ми в началото на брака си купуват имот - земя заедно с техен роднина, като в нотариалния акт записват баща ми и роднината с равни дялове. Това става през 1963 година. Строят къща и си разпределят етажите - по един за всяка страна и по 50% от общите части (мазе, таван). През 1968 баща ми и другият роднина правят доброволна делба чрез нотариално заверен договор. Договора е вписан 3 дни преди влизане в сила на СК от 1968 година. Обаче в момента нотариус не иска да ми издаде нотариален акт (наследник съм), защото в договора за доброволна делба липсва името на майка ми (въпреки датата на СК от 1968 година). Според него (нотариус-а), тя (майка ми) е съсобственик още при придобиването на земята през 1963 г. и липсата на името и в споменатия договор го "обезсилва". Съответно и до ден днешен собствеността ми е 50% от всичко, но не е определено точно какво и трябва да се минава дълга процедура ...
Та въпроса ми е така ли е в действителност и с кой точно акт (закон) през 1963 година майка ми става автоматично съсобственик.

Благодаря ви предварително.
userone
Младши потребител

Re: "Обезсилване" на договор за доброволна делба ?

Мнениеот sunrise » 14 Сеп 2009, 14:56

Прав е нотариусът. Вижте §4 от СК.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот userone » 14 Сеп 2009, 23:00

Благодаря, sunrise, но това означава ли че този параграф 4 има "обратно" действие, т.е. отменя всички договорени дотогава условия и делби ?
userone
Младши потребител

Мнениеот Melly » 15 Сеп 2009, 02:48

userone написа:Благодаря, sunrise, но това означава ли че този параграф 4 има "обратно" действие, т.е. отменя всички договорени дотогава условия и делби ?

Закон за наследтвото написа:Чл. 75. (1) Когато при извършването на делбата бъде пропуснато някое наследствено имущество, то се поделя допълнително.

(2) Когато делбата е извършена без участието на някой от сънаследниците, тя е изцяло нищожна.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 15 Сеп 2009, 09:24

Моето мнение е различно от това на колегите.На първо място съгласно действащия режим на разделност в семейните имуществени отношения , баща Ви е бил едноличен собственик на идеалната част от парцела придобит заедно с роднината му.Тази съсобственост се е разспростряла и върху построената къща.В тази светлина и ако сте прав , че доброволната делба е извършена преди влизане в сила на отм. СК от 68 , то последната е била напълно действителна и съгласно нея баща Ви е станал едноличен собственик на посоченото в нея-парцел и етаж от къща.С влизане в сила на СК от 68 , по императивен начин това е било променено , но не като са се обезсилила доброволна делба , тъй като последната си е била извършена според действащото законодателство и е действителна , а като от еднолична собственост на баща Ви , парцела и етажа от къщата са преминали в режим на СИО-арг. от чл.103 СК отм..Така ако сте единствен наследник и родителите Ви са починали , Вие сте наследили този имот и с посочените от вас документи и удостоверение за наследници , може да си извадите КНА.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 15 Сеп 2009, 10:25

Сега имам повече време.
Според мен, договорът за доброволна делба не се обезсилва, просто след влизане в сила на СК, майка Ви става автоматично съсобственик. Оттам нататък, ако майка Ви е починала, трябва да се представи удостоверение за наследници за нея. Ако не, не можете да си извадите нотариален акт. Делбата обаче, не е недействителна.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот userone » 15 Сеп 2009, 10:39

Благодаря много за мненията Ви.
userone
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба