начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Давност за "непотърсен" дарен имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Давност за "непотърсен" дарен имот

Мнениеот gruiuf » 17 Ное 2009, 13:32

Здравейте!
Нашият казус е следният:Майка ми дарява етаж от къща и дворно мяста на сестра си.Година по-късно сестра и почина,като единствена наследница е нейната дъщеря (устната уговорк,когато майка ми направи дарението,беше да се оказва материална помощ на баба ми и дядо ми,но въпросната дъщеря живее извън България и от тогава изобщо не е идвала).Т.е. Имотът се води още на починалото лице (нито са плащани данъци,нито някой е обявил наследникът).
Въпросът ми е може ли по някакъв начин майка ми да си възвърне собствеността,и ако Да, бихте ли ми препоръчали адвокат,който се занимава в тази област?
Благодаря Ви предварително!
gruiuf
Младши потребител

Re: Давност за "непотърсен" дарен имот

Мнениеот nnikksan » 17 Ное 2009, 14:55

ами начина е следния : дъщерята на сестра й да дари имота на майка ви
nnikksan
Младши потребител

Мнениеот gruiuf » 17 Ное 2009, 17:28

Да, вярно,но тя не желае да го направи.
gruiuf
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 17 Ное 2009, 17:36

А леля Ви правила ли е опит да убие майка Ви?
Хипотезите за разваляне на дарение са посочени в ЗЗД.
Чл. 227. Дарението може да бъде отменено, когато дареният:

а) умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия съпруг или негово дете, или е съучастник в такова престъпление, освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемостта;

б) набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от три години, освен ако набедяването се преследва по тъжба на пострадалия и такава не е подадена, и

в) отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае.

Тия разпоредби не се отнасят до обичайните и възнаградителните дарове.

Искът може да се предяви в едногодишен срок откакто на дарителя са станали известни основанията за отменяване на дарението. До изтичането на този срок искът може да бъде предявен и от наследниците на дарителя, ако той е починал преди това.

Предварителният отказ от този иск е нищожен.

Отменението на дарението не засяга правата, които трети лица са придобили върху подарените имоти преди отбелязването на исковата молба, но дареният дължи на дарителя обезщетение за онова, с което се е обогатил.
sunrise
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба