начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Идеална съсобственост

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Идеална съсобственост

Мнениеот lekna » 16 Мар 2010, 18:45

Здравейте,

казусът ми се изразява в следното:
аз и още 1 човек сме съсобсвеници, всеки по 1/2 ид.ч. от дворно място 440кв.м. дворно място. Аз имам и къща, около 100кв.м. площ, която се намира в центъра на парцела.
Разбрах, че няма възможност да се извърши делба на 2 реални части на парцела (а и другият съсобственик не би се съгласил, дори и да можеше), а съсобственикът не полага никакви грижи за имота (мога да привлека свидетели) откакто го е придобил (2002), освен поставянето на ограда вътре в имота, която го разделя условно на 'негова' и 'моя' част. Има ли възможност да търся съдействие от Общината за отнемане на неговата част в полза на Общината на базата на това, че той не полага никакви грижи за имота и ако има, то какъв е срокът, който трябва да изтече от покупката му на имота?

П.С.
Искам да спомена, че имотът е наследствен и съсобственикът има построен гараж още през 60-те години, за който има нотариален акт. Малко преди национализацията имота е разделен да 2 ид.ч. За половината ид.ч. е получен апартамент от съсобственика, а другата е национализирана и получих обезщетение. След реституцията аз си върнах 1/2 ид.ч. от имота, като възстанових паричното обезщетение на Държавата. Съсобственикът също се опита да си върне неговата половина, но отказа да върне получения апартамент и в крайна сметка получи отказ. Аз останах съсобственик с Общината.
Малко по-късно (2002г.) Общината МУ ПРОДАВА ИМОТА (1/2ид.ч) на базата на това, че гаражът му бил построен на Общинкска земя(а това не е така, тъй като той има нотариален акт за него и е построен преди национализацията) без изобщо да получа уведомление от Общината, а по закон трябва 1во мен да ме попитат дали искам да купя остатъка от имота преди да го продаде на друг!!!

Проблемът е, че съсобственикът е страшно некооперативен и 'живее' само, за да ми създава проблеми. Не мога да си надстроя къщата без негов подпис...той никога не би се съгласил!

Има ли начин да съдя Общината и да отнемат неправдоподобно придобитата 1/2 ид.ч от съсобственика и има ли изобщо смисъл да започвам дело срещу Общината?
lekna
Нов потребител

Re: Идеална съсобственост

Мнениеот namakak » 16 Мар 2010, 20:29

Имам въпрос,къщата на ваше име ли е?Гаража не е жилище,той е останал с апартамент и вас ви касае това ,че дори и общината нямаше да ви позволи да надстроявате ,докато не разделите имота доброволно или чрез съдебна делба.
Отговорете,помислете и в никакъв случай не стройте нищо,докато не минете през съдебна делба,особено ако жилището/къща е на ваше име.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот lekna » 17 Мар 2010, 02:44

Къщата е моя, гаражът - негов с нотариален акт.

Аз не съм си и мислел да почвам да строя без да е уредено всичко. Така или иначе дори и да беше целият имот мой, пак трябва разрешение от оОбщината, но в този случай не мога изобщо да стигна до там.

При съдебна делба могат да изнесат и къщата и имота на публична продан, което не ме устройва.
За това искам да разбера дали може да се съди Общината(дали има смисъл по-точно) или пък да се отнеме неговата част поради факта, че от 8 години не е стъпвал в имота и аз поддържам целия парцел,т.е. безстопанственост от негова страна(мога да привлека и свидетели в моя полза).
lekna
Нов потребител

Мнениеот Melly » 17 Мар 2010, 17:05

lekna написа:Къщата е моя, гаражът - негов с нотариален акт.

.......... поради факта, че от 8 години не е стъпвал в имота и аз поддържам целия парцел,т.е. безстопанственост от негова страна(мога да привлека и свидетели в моя полза).

Ако и в следващите 2 години вие владеете целия имот необезспокоявно, явно с намерение да своите и неговата част, тогава се снабдете с нотариален акт по обстоятелствена проверка. Не пристъпвайте към тази стъпка сам, без адвокат!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот lekna » 17 Мар 2010, 18:22

Благодаря много за съвета !

Мисля, че в следващите 2 години няма и да се сети да положи някакви елементарни грижи за имота като собственик на 1/2ид.ч. от мястото!

Не знам точно каква е процедурата по 'обстоятелсвена проверка' и как точно става издаването на нов нотариален акт при доказана безстопансвеност от друфия съсобственик.
lekna
Нов потребител

Мнениеот Melly » 17 Мар 2010, 18:25

lekna написа:Благодаря много за съвета !

Мисля, че в следващите 2 години няма и да се сети да положи някакви елементарни грижи за имота като собственик на 1/2ид.ч. от мястото!

Не знам точно каква е процедурата по 'обстоятелсвена проверка' и как точно става издаването на нов нотариален акт при доказана безстопансвеност от друфия съсобственик.

Не ви трябва и да знаете, както например аз не зная как се конструират совалките. Но, ако някой ден реша да се повозя на тях, ще си купя билет. :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот lekna » 17 Мар 2010, 22:02

Аз със сигурност ще си купувам билет ... Исках да разбера дали има изобщо смисъл да си плащам за цяла екскурзия :)
lekna
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 18 Мар 2010, 22:32

lekna, имота е благо, но и тегоба (в смисъл на грижи). Благото и тегобата винаги са равнопоставени, макар че всички имаме нагласите че съотношението е поне 60/40 в полза но притежателя.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Съсобственост и делба