начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Подялба на наследствен имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подялба на наследствен имот

Мнениеот dimitarmbox » 26 Ное 2010, 19:02

Имам имот, който е дарен на мен и на сестра ми - дворно място 1800 кв.м., заедно с построените в него: жилищна сграда, лятна кухня и второстепенни сгради. Искам да прехвърля имота на сина си - как трябва да стане, за да бъде разделен имота, най-вече дворното място, понеже планирам строеж.
dimitarmbox
Нов потребител

Re: Подялба на наследствен имот

Мнениеот Standbay » 05 Дек 2010, 22:07

По описанието Ви дворното място може и да е поделяемо, но за постройките не може да се каже.
Възможности
- доброволна делба със сестрата, ако не - съдебна и еветуално публична продан.
- дарявате своята 1/2 ид.ч. на сина си, но тогава с плановете ви за строеж не се вързва
- преговори със сестрата за планираното ново строителство - учредяване на право на строеж(въдмездно или безвъзмездно), виза за проектиране, строителни книжа, разрешение за строеж, майстори, калфи, чираци, тухли, вар, цемент, кофраж, греди, подпори, покрив, ВиК и ел.инсталации, акт 14,15,16 - според катeгорията на строежа
Адвокат, нотариус, строителен техник, архитект ...
Питиета, мезета :wink:
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Re: Подялба на наследствен имот

Мнениеот bgarch » 06 Дек 2010, 20:52

За да бъде делим имота, двата новообразувани имота трябва да имат минимално лице и минимална площ. Освен това трябва новата имотна граница да може да се прекара така, че към съществуващите и запазващи се сгради да има необходимия сервитут. Зависи и в какво населено място се намира въпросния имот- по отношение на минималните лице и площ.
Попитайте районния техник в съответната Община, който отговаря за населеното място, ако той не Ви отговори на тези въпроси- обърнете се към архитект.
Изображение
bgarch
Потребител

Назад към Съсобственост и делба