начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Принудителна делба или друго

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Принудителна делба или друго

Мнениеот dokybg » 12 Мар 2011, 21:14

Здравейте.Имам едно питане,което ме интересува.Имаме около 32 декара земеделски земи,не е едно цяло парче.Наследниците са 6,като всеки от тях иска нещо различно и никога не се е стигало да съгласие за доброволна делба,като частите на всички са равни.Аз искам да използвам моята си част,но този процес се точи вече 15 години може би,ако не и повече.Интересува ме имам ли право на принудителна делба или съдебна,не знам точното наименование,защото друг изход не виждам.Доколкото разбрах се тегли на някакъв принцип съответния размер от мястото и се предоставя на поискалия съдебната делба.Дали наистина е така и бързо ли става цялата процедура,това ме интересува,или се захващам с нещо,което пак ще се точи с години.
dokybg
Нов потребител

Re: Принудителна делба или друго

Мнениеот boiko_62 » 12 Мар 2011, 22:19

необходима ВИ е съдебна делба, а дали продължава дълго зависи от съделителите
boiko_62
Потребител

Мнениеот dokybg » 13 Мар 2011, 00:36

boiko_62 написа:необходима ВИ е съдебна делба, а дали продължава дълго зависи от съделителите

Е добре,но тогава какво ми е предимството,че делбата ще бъде съдебна,а не доброволна,като и в двата случая всичко зависи от съделителите.Няма ли вариант,в който си взимам парчето,което ми се полага без да имам претенции относно местонахождението му и прочие,т.е. каквото ми бъде определено от съда.
Аз най-много държа на това,че съда може да извърши делбата като разпредели имотите между съделителите,без да тегли жребий,в случаите когато съставянето на дялове и тегленето на жребий се оказва невъзможно или много неудобно.Не е ли моят случай точно такъв,че тегленето на жребий се оказва невъзможен или много неудобен,понеже винаги колкото пъти се е стигало до жребий,все половината го съботират.
dokybg
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 13 Мар 2011, 08:54

Започне ли съдебна делба- неподелени няма да останете, освен ако не оттеглите всички исковете си.

Делата не се точат вече, както преди по 10 години. Това остана в историята.
Зависи в кой район сте, но повечето ми делби напоследък - първа фаза- от едно до три съдебни заседания( усложнения, накърнени запазени части, експертизи и прочее), втора - пак така.
След като доброволно не можете да се поделите, тогава намесете трети с власт, който да внесе порядък в отношенията ви.

п.п.
Някой от потребителите не могат да бъдат добавени, защото са изключили личните си съобщения.

Трябва да поискате получаването на лични- потребителски панел, настройки на форума- отметка искам си личните, изпрати.
Бих и ще.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kirile » 14 Мар 2011, 17:51

И ние сме 6 колена от наследници (общо 16) на земеделски земи. Сам заведох дело за делба срещу останалите наследници. Делото със всички фази приключи за 1,5 год. Ответниците искаха да теглим жребий , но не им се получи , останаха си само с искането , което не беше уважено от съда. Съдът реши и подели имотите по свое усмотрение. Всичко приключи с 3 съдебни заседания. Успех !
kirile
Потребител

Назад към Съсобственост и делба