начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Продажба на жилище без съгласието на един собственик

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продажба на жилище без съгласието на един собственик

Мнениеот bibiana-a » 24 Апр 2011, 15:33

Възможно ли е това? Знам, че следва публична продан, но има ли начин да се избегне?
Ситуацията е следната. Аз, съпругът ми и детето ни живеем в апартамент на неговите родители, които са разведени. До скоро при нас живееше свекър ми, но той почина. Приживе той водеше дело за подялба на жилището с бившата си жена. Съдът реши - по 1/2 част на двамата, но той обжалва. И до там... почина изненадващо.
Сега майката на съпругът ми иска да продаде апартамента и да си вземе нейната част от парите. Ние не сме съгласни.Има ли значение това, че ние живеем в момента в това жилище, ремонтирали сме голяма част от него? Води ни се постоянно. Какво би могло да стане? В момента нямаме възможност да й наплатим.
bibiana-a
Нов потребител

Re: Продажба на жилище без съгласието на един собственик

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Апр 2011, 16:30

Няма законен начин да избегнете делбата.

Можете да обремените с право или някаква тежест имота, но сигурно делбата е вписана вече в имотния регистър.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 24 Апр 2011, 16:51

Има значение, че живеете в момента в жилището и не сте съгласни с публичната продан. Но също е необходимо да разполагате със средства и да ангажирате колега адвокат, съдебната делба не е лесно производство, затова не рискувайте да се защитавате без адвокат.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот bibiana-a » 24 Апр 2011, 17:06

Благодаря ви! Адвокат ще наемем, разбира се.
nk7702n, това което пишете малко ме обнадежди - това че има значение, че ни се води постоянно жилище.
bibiana-a
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 24 Апр 2011, 19:13

Съдът реши - по 1/2 част на двамата, но той обжалва. И до там... почина изненадващо.

Това го разбирам като да сте в първа фаза на делбеното производство( което, пак от вашите думи, все още не е приключило с оглед депозирана въззивна жалба от свекър ви).
И ако е така, то следващите думи са преждевременно изречени
Сега майката на съпругът ми иска да продаде апартамента и да си вземе нейната част от парите.

Ангажирайте си адвокат, за да се установи до къде е това "до там" , защото не е така лесно, както го е описала колегата.
Бездействието не ви ползва.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот bibiana-a » 24 Апр 2011, 19:53

Със сигурност няма да бездействаме, но засега сме страшно неориентирани.
Незнаем какво следва, след като ответника (свекър ми) е починал. Делото ще продължи, но явно вече съпругът ми ще е отсрещната страна. Ще искаме поне да се намали нейната част, защото сме направили подобрения на жилището.
Исках да знам дали е в наша полза това, че ние живеем тук, а тя от пет години-не.
Благодаря ви много за отговорите!
bibiana-a
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Апр 2011, 17:37

Можете да искате възлагане на неподеляем недвижим имот, но възможностите са съкратени според новите разпоредби.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот bibiana-a » 08 Май 2011, 09:40

Взехме решение да наплатим на свекърва ми нейната 1/2 част.
Сигурно това трябва да стане по пазарната стойност на жилището, а не по данъчна оценка...?
Ако плащането трябва да стане по пазарна цена, ние ли трябва да се разберем колко да е или трябва да се произнесе вещо лице?
Благодаря на всички отзовали се!
bibiana-a
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 08 Май 2011, 13:49

Вие още ли се чудите и не сте наели адвокат? Защото колегата би трябвало да знае и да Ви даде нужната информация, а не да я търсите във форума.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот bibiana-a » 08 Май 2011, 14:16

Утре отиваме :) Изчаквахме да видим какви точно ще са исканията на госпожата...
Стотици въпроси и притеснения ни се въртят, затова реших междувременно да попитам тук.
bibiana-a
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба