начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Въпрос за наследство

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за наследство

Мнениеот as4eto » 16 Май 2011, 00:27

Родителите ми починаха, аз съм единствен наследник на апартамент и на част от незастроен парцел в покрайнините на София. И за двете места има стари данъчни задължения, като за апартаментът е само за миналата година, докато за мястото- около 2-3 години. За да подам искане за данъчна оценка и да прехвърля данъчната партида на мое име от общината ми казаха, че трябва да заплатя старите задължения и да представя необходимите документи, които имам, в 6 месечен срок. За парцелът ми казаха, че не е необходимо да плащам веднага старите задължения, а само да представя нужните документи и задълженията ще бъдат прехвърлени на мое име заедно с партидата. Имам следният проблем:
За момента нямам финансова възможност да платя данъкът на апартамента, а от общината не ми дадоха алтернатива и след като изтекат 6 месеца знам, че ще ми бъдат наложени санкции, но не знам какви?
Колкото до парцела, документът за собственост, който ми трябва за да прехвърля партидата на мое име е в леля ми, а тя няма желание да ми даде копие, аз имам само удостоверение за наследници. Мога ли да извадя някакво копие на въпросният документ за собсвеност с това удостоверение, ако не, мога ли загубя права върху въпросният парцел?
Надявам се някой да ми даде отговор и предварително благодаря и се извинявам ако не съм писала в правилния раздел:)
as4eto
Нов потребител

Re: Въпрос за наследство

Мнениеот Гост. » 16 Май 2011, 06:01

За да подам искане за данъчна оценка и да прехвърля данъчната партида на мое име от общината ми казаха, че трябва да заплатя старите задължения и да представя необходимите документи, които имам, в 6 месечен срок

Трябва да споделите за коя община иде реч, така щото ВАС вече нееднократно отменя норми от местни Наредби по отношение това изискване- нямат право да ви отказват издаване на данъчна оценка при неплатени данъчни задължения за имота. Просто следва да впишат последните в издаденото УДО. Толкова по този въпрос.
Деклариране придобиване право на собственост върху имота пък е съвсем отделно и не е обвързано със заплащане на задълженията за него- декларация, удостоверение за наследници и копие от акта за собственост- само това ви е нужно.

Колкото до парцела, документът за собственост, който ми трябва за да прехвърля партидата на мое име е в леля ми, а тя няма желание да ми даде копие, аз имам само удостоверение за наследници. Мога ли да извадя някакво копие на въпросният документ за собственост с това удостоверение, ако не, мога ли загубя права върху въпросният парцел?

Колкото до парцела... с удостоверението за наследници и лична карта посетете АВ- СВ по местонахождение на имота, от където ще се снабдите срещу определена такса със заверен препис от акта за собственост.
Дали може да загубите права върху имота- малко вероятно, но не невъзможно - следва да докажат доста относими факти( от леля ви), за които няма данни в изложението ви.
Гост.
Старши потребител

Re: Въпрос за наследство

Мнениеот as4eto » 16 Май 2011, 22:57

МНого благодаря за изчерпателният отговор:)) Общината е Сердика, нищо не ми обясниха, казаха ми само, че трябва да ги платя, може и да не им се е занимавало...знам ли вече...Декларирането на право на собственост с декларация по чл. 14 от ЗМДТ ли става, или тя е за данъчната партида? Извинявам се за тъпия въпрос, но нищо не разбирам и колкото повече инфо търся, толкова повече се обърквам:( МНого благодаря още веднъж:)
as4eto
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба