начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Незаконно строителство на сграда /заварено положение/

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Незаконно строителство на сграда /заварено положение/

Мнениеот aznora » 28 Фев 2020, 12:43

Здравейте ! Преместихме се да живеем в къщата на майка ми.Къщата е стара ,едноетажна,строена преди 50 години,но поддържана добре , според възможностите ни :) До къщата ни , през 1990-92год. е построена 5 етажна жилищна сграда с подземни гаражи. Не сме лоши хора,майка ми се разбира със съседите , но ... виждам ,че има нередни неща,които увреждат имота ни , а при опит да поговорим и да оправим положението , срещнахме изключително грубо и безпардонно отношение. Моля за съвет дали има начин и какъв е , някоя институция да разреши проблемите , при положение ,че става въпрос за постройка , която е в този вид от 30 години насам , и дали има някаква давност или заварено положение и нищо не може да се направи.
1.Балконите отстоят на около 1.300-1.500 м от границата на нашия имот.
2.На балконите са монтирани климатици,от които в двора капе вода.
3.Миналата година си направиха някакъв дренаж на паркинга ,от който в тази част на двора ни дели една и съща ограда/нашата са я бутнали при строежа/.Сега от нашата страна на оградата изтича някаква доста отвратителна субстанция , която мирише ужасно и това ,,нещо'' се просмуква в почвата , а ние се опитваме да си отгледаме ,,биологично чисти'' домати :( , напука се и циментовата алея до оградата.
4.За тоалетната хартия ,фасовете и пликчетата с боклуци в двора ни , изобщо и не споменавам :( Събираме ги и ги изхвърляме ,както прави майка ми през всичките тези години до сега , но все пак,всичко си има някакви граници !
aznora
Нов потребител

Re: Незаконно строителство на сграда /заварено положение/

Мнениеот julyanvonemona » 28 Фев 2020, 13:00

Озаглавила сте темата "Незаконно строителство на сграда /заварено положение/". Не става ясно по какво съдите, че строителството е незаконно - в смисъл, кое точно строителство на какви текстове от закона противоречи.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот aznora » 28 Фев 2020, 14:38

julyanvonemona във вашето ,,мнение'' ,всъщност се съдържат и моите въпроси.Нов потребител съм и не съм юрист.Възможно е да не съм формулирала правилно заглавието на темата .Мислех си , че НЕ може отстоянието на балконите от границата на съседен имот да е толкова малко , и че допълнителен дренаж се прави с разрешението на съседите.Постарах се да съм максимално точна във формулировката на проблемите ,без да изпадам в подробностите.Общо взето ,ако знаех това,което и на Вас не е ясно в обяснението ми , нямаше да търся съдействие тук !
aznora
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Фев 2020, 19:26

Малък жокер! Незаконното строителство не съществува докато за него орган па чл.225 или чл.225а от ЗУТ не е издал "констативен акт". Това че Вие си мислите нещо по въпроса е ирелевантен факт.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот jhoro » 01 Мар 2020, 03:57

aznora написа:Мислех си , че НЕ може отстоянието на балконите от границата на съседен имот да е толкова малко , и че допълнителен дренаж се прави с разрешението на съседите.

А Вие сигурен (сигурна) ли сте, че вашата сграда е в съответствие с действащия Подробен устройствен план – план за регулация и застрояване?
Най-добре се обърнете към местния общински главен архитект за разяснение.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот tochotocho » 01 Мар 2020, 18:56

Елементарно Уотсън! Пишеш ЖАЛБА-ЗАЯВЛЕНИЕ до Кмета на районната община и излагаш тези проблеми. Идва комисия от общината, оглед, документи и предписания! Не си доволен нова жалба и т.н непрекъснато ежемесечно ЖАЛБИ! На всяка жалба идва КОМИСИЯ и обследване и протокол. И отново ЖАЛБА- до скъсване. И подготви се, събери фасове, тоалетни хартии и други такива и да са в твоя двор. Жалиш се че са от съседите? А ,бе то си е една война на НЕРВИ и други ! По съдебен ред -няма да постигнеш резултат. А така създавай работа на общинарите ! Дай Боже да се установи нещо от категориата "незаконно строителство " Ще ги спукаш!
tochotocho
Потребител

Мнениеот aznora » 02 Мар 2020, 21:38

Изглежда грешно съм формулирала заглавието на темата. Аз не търсех ,,безплатен юридически съвет'' ,защото не съм от типа,,да мина тънко ако може'', а насока към каква институция да се обърна и има ли смисъл да го правя.Надявах се тук да има хора със същите или подобни проблеми.За тоалетната хартия и фасовете ,беше шега /не ,че не е истина/.Все пак много благодаря на всички ,които се включиха по темата :)
aznora
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация