начало

Задържаха крадец, обрал апартамента на секретаря на президента Николай Копринков Задържаха крадец, обрал апартамента на секретаря на президента Николай Копринков

възбрана право на строеж

възбрана право на строеж

Мнениеот r.atanasova » 16 Ное 2010, 14:24

Ще съм благодарна да споделите вашия опит - възбрана вписана като обезпечителна мярка върху право на строеж в производство по чл. 390 от ГПК, в последствие пренася ли се върху вече построената сграда по силата на възбраненото право на строеж и може ли в изпълнителното производство изпълнението да се насочи към тази сграда.
Благодаря ви за мненията предварително.
r.atanasova
Младши потребител

Re: възбрана право на строеж

Мнениеот kalahan2008 » 16 Ное 2010, 14:39

Най-добре е да се наложи нова възбрана в изп. производство (според мен).
Не знам как ги допускат тези възбрани на суперфиции.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот lsd123 » 17 Ное 2010, 02:06

А в тази възбрана подробно ли е описано какво ще се строи и отговаря ли то на построеното?
lsd123
Младши потребител

Мнениеот r.atanasova » 17 Ное 2010, 17:28

да при възбраната съвсем подробно е описан имота който ще се строи
r.atanasova
Младши потребител

Мнениеот gudio » 19 Ное 2010, 11:49

:| Проблемът е врътката, която може да направи длъжникът с т.нар. Акт 14, който се съставя с участието на неизменно доверения му "негов" строителен надзор. Ще се окаже в един момент, че е било, видиш ли, възбранено нещо, което не съществува, защото ще се появи антидатиран акт 14 отпреди вписването на възбраната, ergo вече е имало самостоятелни обекти, а не право на строеж. Има много такива случаи и ходенето по мъкита и ровенето по разни "заповедни книги" и прочие строителни измамливи документации е causa perduta. Т.нар. Протокол обр.14 не се депозира никъде, където би имал що-годе достоверна дата - освен когато им притрябва удостоверение по чл.181, ал.2 ЗУТ. Дотогава всякакви шашми са възможни.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот donna » 30 Ное 2010, 22:09

Аз тая възбрана на суперфиция я зная само на книга , никога не съм е правила , но това с т.н. "заповедна книга" я е има я не ,ако я няма пише се молба до РДНСК , ония дават удостоверение ,че при тях не е заверявано такова чудо и понеже длъжника има някои и друг строителен документ , започва процедура по възстановяване на строителни книжа ....и тогава манджа и току виж се окаже ,че днес е учредено правото на строеж , утре е построено на на третия ден била наложена възбраната ...права ли съм или някъде бъркам :oops:
donna
Старши потребител

Мнениеот p_dyan » 04 Дек 2010, 00:26

Акт 14/наричан също кота 'било'/ не се ли издава от общината, респ. се извежда по техните книги. Възможно ли е днес да се издаде Акт 14 със дата много назад.
Аз възприемам правото на строеж, като един реален актив, който може да се продаде, съответно друг да довърши строежа и има своя цена, по моя преценка в София около 50-70 лв на метър квадратен по разрешеното РЗП.
p_dyan
Потребител

Мнениеот gudio » 05 Дек 2010, 20:02

p_dyan написа:Акт 14/наричан също кота 'било'/ не се ли издава от общината, респ. се извежда по техните книги. Възможно ли е днес да се издаде Акт 14 със дата много назад.

Не се издава от общината. Има даже тема тук, в нея един архитект "се прави на отворен" :lol: и нещо загадъчно обяснява... факт е, че са замесени само строителният надзор, строителят и инвИститУрът... общините, ДАГ, ДНСК и др. само безпомощно вдигат ръце, ако ги попиташ има ли еди-коя си сграда Акт 14 или не...
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство