- Дата и час: 26 Дек 2024, 18:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за запис на заповед
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Въпрос за запис на заповед
Здравейте на всички във форума .Имам един въпрос и се надявам да ми помогнете.Преди 2 месеца дадох на един човек 3500 лева и ми издадоха запис на заповед при нотариус.В срок от 1 месец човека трябваше да ми върне парите,но вече месец след определеният срок не ми ги е върнал.Искам да попитам изпуснал ли съм някакви срокове,ако има такива.Какви стъпки мога да предприема.Не знам дали човека има движимо или недвижимо имущество на негово име.Предварително ви благодаря за отговорите.
- zabluden
- Нов потребител
Re: Въпрос за запис на заповед
За можене може, трескате му едно производство по чл.417 от ГПК и си вадите изпълнителен лист , обаче ако длъжника не притежава нищо той се превръща в "Златен" с две думи правите му рамка /по голяма та да се хванат и вносните бележки за платените такси/ и си я окачате на стената
- sava
- Потребител
Мерси за отговора.Значи няма никакъв начин да го осъдя да ми възстанови сумата,ако съм разбрал правилно?Следващата седмица ще проверя дали къщата ,в която живее по лична карта е негова и принципно ако не е негова не може да се изземе имущество от нея или може?
- zabluden
- Нов потребител
И да е не т.е. при движимите вещи се приема, че владелеца им е и собственик, което хич не му пречи да си прасне един кочан са фактури на името на шуранайка си.Провери дали работи на трудов договор и дали има кола , все е нещо
- sava
- Потребител
Разбира се, че имате право да осъдите въпросното лице. За приносителя на неизплатен на падежа запис на заповед в закона е предвиден по-улеснен от исковата защита процесуален ред за осъществяване на вземането. неплатеният на падежа запис на заповед се превръща в несъдебно изпълнително основание, по което вие можете да се снабдите с изпълнителен лист. Това обаче не означава, че исковият ред за защита на едно притезателно право е недопустим, нито че е установена поредност в реализирането на отговорността - първо да се тръгне по реда на изпълнителното производство и след това да се предяви иск в съда. При оспорване на задължението вие можете да искате да получите съдебно изпълнително основание, каквото представлява осъдителното решение ползващо се със силата на присъдено нещо. Ваше право е да изберете един от двата способа за реализиране на отговорността на издателя на записа на заповед.
- pl_dinev
- Младши потребител
Е сега му стана абсолютно ясно, че ако му фраснат възражение на пуснатото от него искане за издаване на изп. лист по чл.417 от ГПК делото си отива по общия ред
- sava
- Потребител
Танго д`аморе...
-
Melly - Старши потребител
Две напред една назад .В случая два процента назад +още два
- sava
- Потребител
Виж ти, тук бързо схвана.
-
Melly - Старши потребител
Аааа ни съм проЗЪ само много требва да ми се обяснява
- sava
- Потребител
"Заблуден" не се шашкай, проблема ти е никакъв, с тази малка сума 3500 лв, все ще я събереш. Кажи от кой край на България си, как да ти помогнат хората тук ?
- p_dyan
- Потребител
Моя милост като добра къртица изрови темата от преди 5 месеца .Отидох при ЧСИ с надеждата да си взема парите по някакъв начин,но засега си чакам с надежда в бъдеще време.Длъжника беше обещал на ЧСИ да плаща по 200 лева на месец (не че бях много доволен от това положение),но си остана с обещанието.Последва опис на имуществото му и сега чакам конфискация, но какво ме грее ще му вземат леглото или шкафа,защото едва ли някой ще ги купи .Искам да питам няма ли друга възможност човек да си вземе парите в нашата мила родина.
P.S. Как стои въпроса с фирмите за изкупуване на дългове,че чувам противоречиви мнения за техните методи.
P.S. Как стои въпроса с фирмите за изкупуване на дългове,че чувам противоречиви мнения за техните методи.
- zabluden
- Нов потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|