начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

Помощ за становище по изпълнително дело

Помощ за становище по изпълнително дело

Мнениеот todorlazarov » 01 Сеп 2011, 17:55

Имам следния казус

Осъдил съм двама човека да ми плащат солидарно определена сума

От единия редовно си получавам месечно.
Другия почина и тогава останалия /живия/ иска да конституира неговите родители по чл. 227 и те да плащат.

От съда ми дойде съобщение да дам моето становище по случай, как да процедирам при положение че родителите на починалия нямат никакви средста.

Кое е правилното решение.

благодаря
todorlazarov
Нов потребител

Re: Помощ за становище по изпълнително дело

Мнениеот kalahan2008 » 01 Сеп 2011, 18:45

Когато зададеш въпроса си по-ясно, ще получиш и смислен отговор. Как така хем си ги осъдил и двамата, хем пък единият длъжник иска да конституираш наследниците по чл. 227 ГПК? Ако има образувано изп. дело, приложимият текст е чл. 429, ал. 2 ГПК, а не чл. 227 ГПК. Ако се прилага чл. 227 пък, значи съдебното производство още не е приключило и не е вярно, че си ги осъдил. Сигурно е второто, защото си казал, че "от съда ми дойде съобщение да дам становище..." - но тогава не си ги "осъдил" все още...
И какъв ти е проблемът да бъдат конституирани наследниците, след като отговорността е солидарна, т.е. всеки дължи цялата сума (наследниците ще дължат съобразно наследствения си дял)?
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот todorlazarov » 01 Сеп 2011, 18:53

Аз трудно боравя с тази материя, да ми простите все пак съм състеме администратор

Та да обесня

>>Когато зададеш въпроса си по-ясно, ще получиш и смислен отговор.
>>Как така хем си ги осъдил и двамата, хем пък единият длъжник иска да конституираш наследниците по чл. >>227 ГПК?

Те са осъдени имам и изпълнителн лист.
но единия от тях почина и другия иска да коституира неговите родители. т.е. да не плаща само той
и неговия адвокат се позова на следното "Моля на освонавие чл. 227 от ГПК да бъдат конституирани като страни в изпълнителното производство по изп.дело .... горопосочените наследници на длъжника ... и на основание чл. 429 ал. 1 от ГПК .."

Иначе живия си плаща редовно всеки месец /и той иска да направи това/

>>И какъв ти е проблемът да бъдат конституирани наследниците, след като отговорността е солидарна, т.е. >>всеки дължи цялата сума (наследниците ще дължат съобразно наследствения си дял)?

ми страх ме е да не разделят сумата която дължат /обесниш че все пак тази материя не ми е позната/
а новите който ги предлагат за конституиране нямат пари ...

и на края кога може да се използва чл. 227 и чл. 429 ал. 1

Благодаря предватително
todorlazarov
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 02 Сеп 2011, 15:53

Щом сте осъдили длъжниците солидарно, значи чл. 227 ГПК вече не е приложим, приложим е единствено чл. 429, ал. 2 ГПК (а не ал.1, както сочите). Само че конституирането на наследниците като длъжници не може да стане по искане на поръчителя, а само на взискателя (т.е. по Ваше искане), затова и съдебният изпълнител Ви праща молбата на поръчителя за становище.
Тъй като задължението се дължи солидарно, то дори и след конституирането на наследниците на длъжника отговорността ще остане солидарна, т.е. Вие нищо не губите от това, само можете да спечелите.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство