Имам следния казус
Осъдил съм двама човека да ми плащат солидарно определена сума
От единия редовно си получавам месечно.
Другия почина и тогава останалия /живия/ иска да конституира неговите родители по чл. 227 и те да плащат.
От съда ми дойде съобщение да дам моето становище по случай, как да процедирам при положение че родителите на починалия нямат никакви средста.
Кое е правилното решение.
благодаря
- Дата и час: 26 Дек 2024, 17:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Помощ за становище по изпълнително дело
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Помощ за становище по изпълнително дело
Когато зададеш въпроса си по-ясно, ще получиш и смислен отговор. Как така хем си ги осъдил и двамата, хем пък единият длъжник иска да конституираш наследниците по чл. 227 ГПК? Ако има образувано изп. дело, приложимият текст е чл. 429, ал. 2 ГПК, а не чл. 227 ГПК. Ако се прилага чл. 227 пък, значи съдебното производство още не е приключило и не е вярно, че си ги осъдил. Сигурно е второто, защото си казал, че "от съда ми дойде съобщение да дам становище..." - но тогава не си ги "осъдил" все още...
И какъв ти е проблемът да бъдат конституирани наследниците, след като отговорността е солидарна, т.е. всеки дължи цялата сума (наследниците ще дължат съобразно наследствения си дял)?
И какъв ти е проблемът да бъдат конституирани наследниците, след като отговорността е солидарна, т.е. всеки дължи цялата сума (наследниците ще дължат съобразно наследствения си дял)?
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Аз трудно боравя с тази материя, да ми простите все пак съм състеме администратор
Та да обесня
>>Когато зададеш въпроса си по-ясно, ще получиш и смислен отговор.
>>Как така хем си ги осъдил и двамата, хем пък единият длъжник иска да конституираш наследниците по чл. >>227 ГПК?
Те са осъдени имам и изпълнителн лист.
но единия от тях почина и другия иска да коституира неговите родители. т.е. да не плаща само той
и неговия адвокат се позова на следното "Моля на освонавие чл. 227 от ГПК да бъдат конституирани като страни в изпълнителното производство по изп.дело .... горопосочените наследници на длъжника ... и на основание чл. 429 ал. 1 от ГПК .."
Иначе живия си плаща редовно всеки месец /и той иска да направи това/
>>И какъв ти е проблемът да бъдат конституирани наследниците, след като отговорността е солидарна, т.е. >>всеки дължи цялата сума (наследниците ще дължат съобразно наследствения си дял)?
ми страх ме е да не разделят сумата която дължат /обесниш че все пак тази материя не ми е позната/
а новите който ги предлагат за конституиране нямат пари ...
и на края кога може да се използва чл. 227 и чл. 429 ал. 1
Благодаря предватително
Та да обесня
>>Когато зададеш въпроса си по-ясно, ще получиш и смислен отговор.
>>Как така хем си ги осъдил и двамата, хем пък единият длъжник иска да конституираш наследниците по чл. >>227 ГПК?
Те са осъдени имам и изпълнителн лист.
но единия от тях почина и другия иска да коституира неговите родители. т.е. да не плаща само той
и неговия адвокат се позова на следното "Моля на освонавие чл. 227 от ГПК да бъдат конституирани като страни в изпълнителното производство по изп.дело .... горопосочените наследници на длъжника ... и на основание чл. 429 ал. 1 от ГПК .."
Иначе живия си плаща редовно всеки месец /и той иска да направи това/
>>И какъв ти е проблемът да бъдат конституирани наследниците, след като отговорността е солидарна, т.е. >>всеки дължи цялата сума (наследниците ще дължат съобразно наследствения си дял)?
ми страх ме е да не разделят сумата която дължат /обесниш че все пак тази материя не ми е позната/
а новите който ги предлагат за конституиране нямат пари ...
и на края кога може да се използва чл. 227 и чл. 429 ал. 1
Благодаря предватително
- todorlazarov
- Нов потребител
Щом сте осъдили длъжниците солидарно, значи чл. 227 ГПК вече не е приложим, приложим е единствено чл. 429, ал. 2 ГПК (а не ал.1, както сочите). Само че конституирането на наследниците като длъжници не може да стане по искане на поръчителя, а само на взискателя (т.е. по Ваше искане), затова и съдебният изпълнител Ви праща молбата на поръчителя за становище.
Тъй като задължението се дължи солидарно, то дори и след конституирането на наследниците на длъжника отговорността ще остане солидарна, т.е. Вие нищо не губите от това, само можете да спечелите.
Тъй като задължението се дължи солидарно, то дори и след конституирането на наследниците на длъжника отговорността ще остане солидарна, т.е. Вие нищо не губите от това, само можете да спечелите.
Адвокат: (INFJ)
- kalahan2008
- Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|