- Дата и час: 26 Дек 2024, 17:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Поръчителство по лош кредит
|
|
31 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Re: Поръчителство по лош кредит
Банките имат навика да не записват дата в ЗЗ .
- mimi_k
- Младши потребител
gudio написа: Ако на записа не е "бланкова" датата на издаване и няма някакви уловки със срока на предявяване за плащане - банката може и да е издухала супата.
Топло е яденето, г-н Балуев, но съм учудена, че няма и договор за поръчителство- обикновено банките така практикуват( поне това, което съм чела за суми в размер на 5000-20000.00лв.)- ДП и ЗЗ.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:gudio написа: Ако на записа не е "бланкова" датата на издаване и няма някакви уловки със срока на предявяване за плащане - банката може и да е издухала супата.
Топло е яденето, г-н Балуев, но съм учудена, че няма и договор за поръчителство- обикновено банките така практикуват( поне това, което съм чела за суми в размер на 5000-20000.00лв.)- ДП и ЗЗ.
Уви, яденето ... не само е изстинало, ами и за консумация не става:
stanislav79 написа:Имам копие, на него е посочена и дата "...при предявяването на този запис на заповед в срок до 13.09.2014г..." това е точно месец след крайния срок на погасяването на кредита(13.08.2014)
Банките доста отдавна търсят способи за избягване на чл.147 ЗЗД и тъй като съм попадал на едно-две съдебни решения, които при анализа на употребения в договора термин "съдлъжник" и факта, че парите са усвоени само от единия "кредитополучател", а другите уж "кредитополучатели" само фигурират в договора като носители на задължение да връщат кредита, са приели, че това си е чисто поръчителство. Затова явно в случая банката е използвала тази "фигура". В договора за кредит тук има само един длъжник и само един подпис. "Хитро"
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
-
gudio - Активен потребител
Като заговорихме за "солидарността"...в момента работя над едно дело, при което съгласно ИЛ пише "осъжда...(ЕТ), солидарно с .... (същият субект, но като ФЛ)..."
За мен е някакъв nonsense длъжникът да дължи солидарно със себе си, единия път като ЕТ, вторият път - като ФЛ. Но вече не се учудвам на нищо...
За мен е някакъв nonsense длъжникът да дължи солидарно със себе си, единия път като ЕТ, вторият път - като ФЛ. Но вече не се учудвам на нищо...
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
gudio написа:poli_g написа:gudio написа: Ако на записа не е "бланкова" датата на издаване и няма някакви уловки със срока на предявяване за плащане - банката може и да е издухала супата.
Уви, яденето ... не само е изстинало, ами и за консумация не става:
Нещо се загубих в тези гастрономически намеци, и за да уточним - аз смятам, че вземането на банката си е ок.( не е издухала супата).
- Гост.
- Старши потребител
Банките доста отдавна търсят способи за избягване на чл.147 ЗЗД и тъй като съм попадал на едно-две съдебни решения, които при анализа на употребения в договора термин "съдлъжник" и факта, че парите са усвоени само от единия "кредитополучател", а другите уж "кредитополучатели" само фигурират в договора като носители на задължение да връщат кредита, са приели, че това си е чисто поръчителство.
Ми чисто си е.
И за мен, ама някои смятат, че ЕТ е нещо отделно от ФЛ (какво нещо - не знам, или пък всеки смята различно). Вкл. хора, които не са случайни и които уважавам.
Аз също съм чувала мнение, че по-добре да се иска заявление / да се издаде заповед за изпълнение и срещу "двамата", защото така се ангажира отговорността и на "двамата".
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Ако може още един последен въпрос от мен, ако евентуално се стигне до опис на имущество, кое е по-добре да се смени - постоянен или настоящ адрес?
- stanislav79
- Нов потребител
stanislav79 написа:Ако може още един последен въпрос от мен, ако евентуално се стигне до опис на имущество, кое е по-добре да се смени - постоянен или настоящ адрес?
Да се "смени" притежанието на имуществото Съдебният изпълнител не се интересува особено къде (наистина или твърдите, че) живеете, той се занимава с имуществото и неговото местонахождение по принцип (със съотв. изключения) определя и района му на компетентност.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
-
gudio - Активен потребител
Темата е много актуална и за мен и благодаря на юристите по форума, които толкова доброжелателно разглеждат казуса. Сега разбирам, че има някакви "фатки", с които солидарния длъжник можел да бъде само авалист по ЗЗ и това да е в негова вреда. Не мога да разбера обаче защо, според изискванията на Закона за потреб. кредити, а видно и според представения Договор, банката се задължава всеки месец да коригира в ЗЗ размера на дълга и да връща предните на кредитополучателя (следва ли и на авалиста?), пък явно не го прави?
Аз например съм солидарен длъжник по потребителски кредит, скрепен с подписана от мен ЗЗ. До момента никой не ме е викнал да ми коригира размера, посочен в ЗЗ. Кредитът е преструктуриран и с удължен срок, за което не съм надлежно уведомена. Анексът по договора е подписан от другите съдлъжници, без мен. Ако кредитът стане необслужван, този факт дава ли ми някакво основание да се измъкна от плащане или оставам крепостник? Все пак те са договорили допълнителни разходи и период, които аз не съм подписвала. Или банката ще каже - задължили сте се за цялата сума, независимо дали в началото или края на погасителния план?
Ще съм благодарна просто за дискусия по темата, ясно, че ако стане напечено ще търся адвокат.
Аз например съм солидарен длъжник по потребителски кредит, скрепен с подписана от мен ЗЗ. До момента никой не ме е викнал да ми коригира размера, посочен в ЗЗ. Кредитът е преструктуриран и с удължен срок, за което не съм надлежно уведомена. Анексът по договора е подписан от другите съдлъжници, без мен. Ако кредитът стане необслужван, този факт дава ли ми някакво основание да се измъкна от плащане или оставам крепостник? Все пак те са договорили допълнителни разходи и период, които аз не съм подписвала. Или банката ще каже - задължили сте се за цялата сума, независимо дали в началото или края на погасителния план?
Ще съм благодарна просто за дискусия по темата, ясно, че ако стане напечено ще търся адвокат.
- nereden
- Младши потребител
gudio написа:stanislav79 написа:Ако може още един последен въпрос от мен, ако евентуално се стигне до опис на имущество, кое е по-добре да се смени - постоянен или настоящ адрес?
Да се "смени" притежанието на имуществото Съдебният изпълнител не се интересува особено къде (наистина или твърдите, че) живеете, той се занимава с имуществото и неговото местонахождение по принцип (със съотв. изключения) определя и района му на компетентност.
Аз може би не се изразих правилно, имах предвид за имуществото което се намира в жилището ми, а не за движимо и недвижимо такова.
- stanislav79
- Нов потребител
stanislav79 написа:gudio написа:stanislav79 написа:Ако може още един последен въпрос от мен, ако евентуално се стигне до опис на имущество, кое е по-добре да се смени - постоянен или настоящ адрес?
Не съм специалист, но изхождайки от скромните си проучвания бих те посъветвала да смениш настоящия си адрес, тъй като той указва къде живееш понастоящем, следователно където се намира и имуществото ти. Ти може цял живот да имаш постоянен при родителите си да речем, тъй като нямаш собствен апартамент и непрекъснато сменяш квартирите. Лошо е обаче, ако попаднеш на по-опак ЧСИ, който да не търси логика и обяснения, ами подкара през просото. Реално, ако настоящият ти е различен от постоянния, би следвало ако се юрне да описва имуществото по постоянен, той да докаже, че това е твое, а не както обикновено третата страна да вади фактури за закупуване на вещите. Бързай обаче да смениш адреса преди да са ти връчили някоя покана за плащане, щото после ще те обвинят, че си го сменил за целите на изпълнението.
- nereden
- Младши потребител
31 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|