начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

Погасителна давност и изпълнителното производство

Погасителна давност и изпълнителното производство

Мнениеот aahzzz » 23 Сеп 2011, 21:21

Здравейте,
попадна ми следният казус и напоследък мисля непрекъснато по него:
Длъжник на Топлофикация е осъден през 2000 г. да заплати около 3000 лева главница, мораторни лихви, такси и разноски по съдебното и изпълнителното производство, като най-вероятно е имало нарушения при призоваването, тъй като длъжникът е научил за издадения изпълнителен лист и съдебното решение, на което той се основава, едва при поканата за доброволно изпълнение от частния съдебен изпълнител, която е връчена по реда на ГПК на 10.08.2011 г. (изпълнителното дело е от 2010). За съжаление длъжникът не е предприел нищо в началните етапи и е пропуснал 14-дневните срокове за оспорване действията на частния съдебен изпълнител. Въпросът ми е дали има пречка да се упражни възражението за изтекла погасителна давност за периода от издаване на изпълнителния лист до предприемане на действия по изпълнението и как точно - дали чрез писмено волеизявление, адресирано до частния съдебен изпълнител и или до кредитора? Също как да се защити, ако възражението, стига да съществува като право на длъжника, ако то бъде пренебрегнато от частния съдебен изпълнител?
aahzzz
Нов потребител

Re: Погасителна давност и изпълнителното производство

Мнениеот hidden » 23 Сеп 2011, 21:27

aahzzz написа:Също как да се защити, ако възражението, стига да съществува като право на длъжника, ако то бъде пренебрегнато от частния съдебен изпълнител?

По исков път - чл. 439 ГПК.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство