начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

Заявление 410, починал длъжник, наследници

Заявление 410, починал длъжник, наследници

Мнениеот konik » 16 Ное 2011, 10:18

Здравейте,
Ще се радвам ако някой сподели мнението си по един въпрос, който ме човърка.
Ситуацията е следната - заявление по 410, издадена е заповед за изпълнение. След около 4 месеца разпореждане за върчване чрез залепване. Междувременно обаче длъжникът е починал - след заявлението, но преди връчването. Съответно впоследствие се издава ИЛ на името на починалия длъжник.
Прочетох становища, касаещи смъртта на длъжника преди заявлението. Ясен е и случая ако е починал след издаването на ИЛ. Но за такъв случай не намерих решение.
Естествено всички срокове са изтекли, включително и от получаване на покана за изпълнение от наследниците.
Благодаря предварително ако някой иска да сподели мнение по въпроса.
Спорен ден на всички!
konik
Младши потребител

Re: Заявление 410, починал длъжник, наследници

Мнениеот rts » 16 Ное 2011, 10:35

Щом като длъжникът е починал преди да му е връчена заповедта за изпълнение, ще трябва да предприемете действия срещу неговите наследници. Не можете да се ползвате от издадения срещу починал длъжник изпълнителен лист.
rts
Активен потребител

Мнениеот konik » 16 Ное 2011, 10:55

rts написа:Щом като длъжникът е починал преди да му е връчена заповедта за изпълнение, ще трябва да предприемете действия срещу неговите наследници. Не можете да се ползвате от издадения срещу починал длъжник изпълнителен лист.

Ами аз не се ползвам от нищо.... но ЧСИ действа с размах. Честно казано не съм пряко заинтересована - аз съм от страната на работодателя получил запорна съобщение за единия наследник - тук няма мърдане - преведоме парите. Но ми е жал за хората.... та исках да им помогна с нещо. Но е изтекъл и срока от получаване на поканата от наследниците. :? И с оглед факта, че сумата не е толкова огромна и частта на единия сънаследник вече е преведена, не знам доколко си струва да започват хората с дела тепърва.
konik
Младши потребител

Мнениеот ivankavrakov » 16 Ное 2011, 12:53

Наследниците са можели:
1. Да се откажат от наследството;
2. Да приемат наследството под опис. В този случай отговарят за дълговете на наследодателя само с полученото под опис наследство.
3. Да приемат наследството в цялост с всички пасиви и активи. При тази ситуация отговарят за дълговете на наследодателя с полученото наследство и със своето имущество.
Явно в конкретния случай се е разиграла третата хипотеза.
Щом съдебният изпълнител се е задействал, нищо друго не може да се направи, освен да се плаща дълга и таксите за идпълнителното дело.
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот portokal » 16 Ное 2011, 13:03

Ако е починал не само преди залепването, но и преди изтичане на срока за възражение, според мен трябва да се връчи на наследниците, т.е. изпълнителният лист не е трябвало да се издава.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот konik » 16 Ное 2011, 13:14

portokal написа:Ако е починал не само преди залепването, но и преди изтичане на срока за възражение, според мен трябва да се връчи на наследниците, т.е. изпълнителният лист не е трябвало да се издава.

Съгласна съм с Вас :)
Но няма как да вънем назад времето....
И сега поради изтичане на срокове за възражения и обжалване действията на ЧСИ, остава единствено хипотезата за завеждане на дело... /поне аз не виждам друг път/?
Ако някой може да подскаже друг вариант? :roll:
konik
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство