начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

СПЕШНО питане по ЗОЗ пристъпване към изпълнение

СПЕШНО питане по ЗОЗ пристъпване към изпълнение

Мнениеот magi76 » 18 Яну 2006, 13:14

Здравейте, имам следния случай: реших да пристъпя към изпълнение по реда на ЗОЗ на имущество, върху което имам особен залог. Вписах в регистъра, че пристъпвам към изпълнение. Изпратих му съобщение за доброволно изпълнение. Залогодателят обаче отказа да ми даде заложеното имущество. С документите ,които имах от Централния регистър- за пристъпване към изпълнение аз образувах изпълнително дело, но без да вадя изпълнителен лист.Съдия-изпълнителят също не е искал такъв. Сега ми предстои да направя оценка на заложеното имущество и да платя такса от 1% за опис. МОЛЯ ДА МИ КАЖЕТЕ ДАЛИ ТОВАЕ РЕДЪТ, защото според друг колега адвокат е трябвало задължително изп.лист. МНОГО БИХ ИСКАЛА СЪДИ-ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ ДА Е ПРАВ и изп.лист да не е нужен , защото стойността на имуществото / което в действителност е продадено от залогодателя/ е много висока и 2% такса могат да се окажат излишни пари. МОЛЯ ЗА ПОМОЩ!
magi76
Младши потребител

Мнениеот м » 20 Яну 2006, 21:01

Здравей,
в случая наистина има различна практика по места, но ЗОЗ е еднозначен и предвижда ред за удовлетворяване на кредитора , който е специален по отношение на реда на ГПК. На теб изпълнително основание ти е впиасно заявление за пристъпване към изпълнение от ЦРОЗ-кредитора продава заложеното имущество, а намесата на съдия-изпълнителя е предвидена в чл.35 от ЗОЗ. Така че според мен няма правно основание съд.-изп. да ти иска изп.лист, освен ако не си в хипотезата на чл.237, б."и"от ГПК.А един немотивиран отказ винаги може да се обжалва:)
м

Re: СПЕШНО питане по ЗОЗ

Мнениеот mariaiv » 15 Юли 2011, 16:12

Здравейте,ако може някой да ми даде съвет- какво се прави след като се пристъпи към изпълнение по ЗОЗ?
mariaiv
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство