начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

превод нас суми от ЧСИ към взискател

превод нас суми от ЧСИ към взискател

Мнениеот ani011 » 23 Дек 2010, 16:16

Здравейте отново!

Има ли право СИ да превежда суми на взискателя преди изтичане на срока за доброволно изпълнение , кой текст го урежда и няма ли вероятност да се получи двойно плащане?
Благодаря на всички , които ще ми отговорят!

ani011
Младши потребител

Re: превод нас суми от ЧСИ към взискател

Мнениеот Гост. » 23 Дек 2010, 18:14

За какво двойно плащане иде реч, след като вече имате образувано ИД?
Ако страните са коректни- ще преведат сумите на СИ, но когато се отдават на модни напоследък импровизации твърде е възможно.
Всеки гяволък си има цена. Което се отстранява с лекота, въпреки, че отнема известно време.

http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135558368 приятно четене.

пп. Ако целта е да се спести таксата по т.26- има начини, които всеки специалист може да ви укаже.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ani011 » 23 Дек 2010, 18:57

Не става въпрос за спестяване на никакви такси, задължението е признато във всичките си части/ разноски по изпълнителното дело + такси , събирани по Тарифата на ЧСИ + дължимата сума на взискателя + законната лихва/пред ЧСИ с подаване на молба в кантората му.
ГПК съм изчела от първата буква до последната точка, и не само него.
Прочитът ми е на обикновен човек , а не на юрист.
Извинете , че не съм завършила право :D , ако бях- сега нямаше да Ви отговарям.
Проблемът е в това, че ЧСИ превежда сумата на взискателя преди да е изтекъл 14- дневния срок за доброволно изпълнение, а преди това не просто запорира,а "изпразва" сметката на длъжника , прехвърляйки сумата от нея в сметката, с която работи. Това действие всъщност е способ на принудителното изпълнение, ако греша- поправете ме.
Весели празници на всички!
ani011
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 23 Дек 2010, 19:12

Извинена сте. Извинявам и себе си, ако това е порок :) .

Не разбирам целта на темата, след като дължимата сума е преведена по сметка на В, без забележки от страна на Д, се презумира, че нещата са ок. Или бъркам?

Принципно- до изтичане срока за ДИ дължимите суми, норма позволява, да се запорират( където ги има тези авоари. Все пак това е част от работа на СИ- да обезпечи вземането), но едва след изтичане срока на ПДИ при липса на доброволно плащане се пристъпва към принудително изпълнение.
Не вярвам да са преведени на Д преди изтичане на срока, но и нищо не може да ме учуди вече ( последното ако е станало е само заради таксите по т.26).
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ani011 » 23 Дек 2010, 19:23

Целта на темата е да изясня за себе си дали СИ е действувал прибързано и дали по този начин не ни лишава от правото ни на доброволно изпълнение. Долната тема е по същия случай, ако Ви се чете/дългичко е/, тази е на базата на информацията , която получихме днес- а именно , че сумата вече е преведена на взискателя.
ani011
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 24 Дек 2010, 00:44

Ако е превел преди изтичане срока на поканата, и ако сте изложила коректно фактите, не мога да заключа, че сте в хипотезата на чл. 428, ал.1 изр. второ, предл. второ - и ще отговоря, че е прибързал. Лишил ви е от правото ( :) ) да платите доброволно ( ако това искате да прочетете), като преди изтичане на срока е събрал дължимото. Пък за превеждането....

От друга страна не знам как, ако спазвате нормите, ще платите дваж, така щото с ПДИ СИ ви е уведомил за наложените запори, ерго- с дължимата сума не може да се разпореждате( събирането е обезпечено), но да приемем, че имате още финикийски знаци на разположение- плащането става чрез СИ ( това, ако нямате излишни хрумки без придружител).
Е, как тогава да платите два пъти?

А дори и да се получи гаф - надвзетата сума ще ви бъде върната( според зависи последователността на фактологията, може и да се измисли норма за репариране на неудобството) много бързо.

п.п. Не разбирам коя долна тема да чета, така щото няма горна, но - весели празници. Най-малкото защото вече не сте Д.
Гост.
Старши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство