начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

Тълкуване на член от Кодекс за застраховането

Тълкуване на член от Кодекс за застраховането

Мнениеот anneve » 22 Яну 2011, 23:21

Застраховка за обезпечаване на задължение
Чл. 242. (1) Когато застраховка "Живот" или "Злополука" е била сключена в полза на кредитор за обезпечение на задължение на физическо лице, то има право на иск срещу застрахователя и когато не е било страна по застрахователния договор и е платило задължението при настъпило застрахователно събитие. Това право има и всяко трето лице, което на законно основание е платило задължението.
2) Застрахователят може да прави всички възражения, произтичащи от застрахователния договор.
(3) (Отм. - ДВ, бр. 97 от 2007 г.)

Как тълкувате този член, защото аз, гледайки го, имам чувството, че съм китайка и тепърва уча български език. По-конкретно как да се разбира:
1) Физическото лице(То) има право на иск срещу застрахователя и когато не е било страна по застрахователния договор, и е платило задължението при настъпило застрахователно събитие.
или
2)Физическото лице(То) има право на иск срещу застрахователя, ако не е било страна по договора, когато е платило задължението при настъпило застрахователно събитие.

"И"-тата и запетайките са сложени доста подвеждащо и двузначно в този текст, общо взето имам чувството, че всеки си го разбира, както му отърва! И ако вторият вариант е верният, то защо после са допълнили, че всяко трето лице, което на законно основание е извършило плащането, има правото да предявява иск? В такъв случай и самият застрахован ще се яви трето лице в общия случай, от което произтича и правото му в частния, т.е. няма смисъл да се споменава.

Ще съм благодарна, ако някой откликне на молбата ми. Благодаря предварително !
anneve
Нов потребител

Re: Тълкуване на член от Кодекс за застраховането

Мнениеот wladi » 23 Яну 2011, 14:42

anneve написа: По-конкретно как да се разбира:
1) Физическото лице([b]То
) има право на иск срещу застрахователя и когато не е било страна по застрахователния договор, и е платило задължението при настъпило застрахователно събитие.
или
2)Физическото лице(То) има право на иск срещу застрахователя, ако не е било страна по договора, когато е платило задължението при настъпило застрахователно събитие.

И ако вторият вариант е верният, то защо после са допълнили, че всяко трето лице, което на законно основание е извършило плащането, има правото да предявява иск? В такъв случай и самият застрахован ще се яви трето лице в общия случай, от което произтича и правото му в частния, т.е. няма смисъл да се споменава.

Този който е платил на Кредитора (Кой ще е заинтересован да плати - наследник или поръчител) придобива правото да иск с/у застрахователя, макар и да не е бил страна по застрахователния договор.

В случая, когато платилият е Кредитополучателят, той също може да се ползва от застраховката.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Мнениеот anneve » 23 Яну 2011, 19:05

Т.е. правата на застрахования се припокриват с тези на всяко трето лице и има право на иск срещу застрахователя само в случай, че е платил задължението?

Странна птица е това нашето българско законодателство... :lol:
anneve
Нов потребител

Мнениеот wladi » 31 Яну 2011, 20:55

anneve написа:Т.е. правата на застрахования се припокриват с тези на всяко трето лице и има право на иск срещу застрахователя само в случай, че е платил задължението?
Странна птица е това нашето българско законодателство... :lol:

Целта на този вид застраховка е да се защитят интересите на Кредитора, срещу погиване и/или изпадане в задруднение на Длъжника, тогава когато по здравословни причини Длъжника не може да плати и има застрахователно събитие, тогава плащането се осигурява от сумата дължима от Застрахователя.

В случай, че друго заинтересовано лице извърши плащането, тогава то може да се ползва от застраховката.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство