- Дата и час: 27 Дек 2024, 07:09 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Договор за заем между частни лица
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Договор за заем между частни лица
Здравейте, имам нужда от съвет. Тъй като преди известно време исках да инвестирам в някакъв бизнес, попаднах на двама души, които търсеха финансова помощ /партньорство/, за да продължат бизнеса си - бяха пред фалит. След няколко срещи с тези лица решихме да сключим Договор за заем между нас за сумата от 12 000 лева. Заема беше за срок от 1 година като през това време на всяко 3-месечие, Заемополучателите трябваше да ми изплащат "девиденти", което в случая беше част от печалбата от бизнеса и след изтичане на договорената година, да ми върнат заема..../много добре звучи ))/След изтичане на първото тримесечие обаче, те изплатиха една малка част от договорения "девидент", след което започнаха да не отговарят на обажданията ми, а след много опити ми обясниха как бизнеса им отново не върви добре и пр. Въпросът ми е възможно ли е да ги съдя чрез така сключения Договор за заем между частни лица и какви могат да бъдат следващите ми стъпки, за да си върна вложената сума. Предварително Благодаря на всички, които ми пишат. Естествено моето намерение е да си наема адвокат, но искам да имам някакви гаранции, че усилията ми няма да пропаднат. Ще се радвам да получа всяко ваше мнение и съвет
- dkjfdkejd
- Нов потребител
Re: Договор за заем между частни лица
Зависи ... ама едно голямо ЗАВИСИ !!!
От формата на договора, как е сключен, има ли залог, дали е на физическо или юридическо лице /по търговския закон /, падеж, давност на сделката, обезпечителна мярка, ако има какво да им вземеш - запор, възбрана, запечатване на имущество, имаш ли изпълнителен лист ...
Сумата в кеш при тези договори е рискова инвестиция! Първо правило - не давай пари назаем! Второ - искай предварително залог, така улесняваш обезпечителното производство! Трето - запис на заповед с уговорен падеж, но само ако си сигурен в платежоспособността на ответника!
Пари се дават лесно - събираемостта им се протака, а няма практика да бъдат присъждани мораторни лихви за пропуснати ползи, или по справедливост.
Ако е допряло дотам, наеми си адвокат да ти изготви исковата молба и я подай в първоистанционен съд.
От формата на договора, как е сключен, има ли залог, дали е на физическо или юридическо лице /по търговския закон /, падеж, давност на сделката, обезпечителна мярка, ако има какво да им вземеш - запор, възбрана, запечатване на имущество, имаш ли изпълнителен лист ...
Сумата в кеш при тези договори е рискова инвестиция! Първо правило - не давай пари назаем! Второ - искай предварително залог, така улесняваш обезпечителното производство! Трето - запис на заповед с уговорен падеж, но само ако си сигурен в платежоспособността на ответника!
Пари се дават лесно - събираемостта им се протака, а няма практика да бъдат присъждани мораторни лихви за пропуснати ползи, или по справедливост.
Ако е допряло дотам, наеми си адвокат да ти изготви исковата молба и я подай в първоистанционен съд.
- leonardos
- Потребител
Писал сте ми на ЛС, ама за да получите отговор, трябва да си включите Вашите ЛС!
- nk7702n
- Старши потребител
Благодаря на leonardos за отговора. За съжаление когато сключвахме Договора, аз не направих необходимите проучвания и понеже го сведохме едва ли не до лична услуга, аз посетих един адвокат и го попитах какъв вид документ е необходим, за да ми гарантира възвращаемостта на парите. Той каза, че при лични сделки е достатъчно дори да лист хартия да се напише, че са дадени тези пази и да се разпишат съответните лица.... Както и да е - грешката е моя, че не се посъветвах с повече адвокати, за да събера истинска информация за начините на даване и възвръщане на суми ;(. Все пак да попитам кой е първоистанционен съд??! За мен фсички тези правни поделения са ми абслолютно чужди, защото никога не ми се е налагало да се занимавам с такива нега... :sorry((( . А по принцип Договора е за заем между частни лица, както описах, със срок на давност 1 година, като има възможност да се прекрати от която и да е от страните, ако другата не спазва направената договорка. .... Ще се радвам, на всяко мнение от форума!!! Имам нужда от помощ )
- dkjfdkejd
- Нов потребител
Ако имате документ, на който да пише, че някой е получил пари от Вас, т.е. този някой да се е разписал, че е получил пари от Вас /естествено да пише и колко пари/, тогава ще си спечелите дело /най-вероятно, защото никой не може да даде 100% гаранции за нищо, още повече без да се е запознал с детайлите и документите/.
Съвсем друг въпрос е дали ще можете да си получите парите обратно - тези ако нямат никакви имущества и пари, няма да има какво да им вземете ...
Общо-взето това е - сега заминавайте при адвокат с документите и успех в делата ... има и други тънкости, но тях ще Ви ги обясни колегата, който ще наемете
Съвсем друг въпрос е дали ще можете да си получите парите обратно - тези ако нямат никакви имущества и пари, няма да има какво да им вземете ...
Общо-взето това е - сега заминавайте при адвокат с документите и успех в делата ... има и други тънкости, но тях ще Ви ги обясни колегата, който ще наемете
- inspectora
- Активен потребител
Благодаря, Ви - звучи като "светлинка в тунела" ))) - че от няколко дни съм се побъркала да мисля за това. Поздрави и хубав ден на Вас!! Хубаво е човек да чуе нещо оптимистично ))). Успех в делата Ви!!
Сега, ако някой ми препоръча и добър адвокат от София - направо ще почерпя )
Сега, ако някой ми препоръча и добър адвокат от София - направо ще почерпя )
- dkjfdkejd
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|