начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

Договор за заем между частни лица

Договор за заем между частни лица

Мнениеот dkjfdkejd » 08 Фев 2011, 02:52

Здравейте, имам нужда от съвет. Тъй като преди известно време исках да инвестирам в някакъв бизнес, попаднах на двама души, които търсеха финансова помощ /партньорство/, за да продължат бизнеса си - бяха пред фалит. След няколко срещи с тези лица решихме да сключим Договор за заем между нас за сумата от 12 000 лева. Заема беше за срок от 1 година като през това време на всяко 3-месечие, Заемополучателите трябваше да ми изплащат "девиденти", което в случая беше част от печалбата от бизнеса и след изтичане на договорената година, да ми върнат заема..../много добре звучи ;)))/След изтичане на първото тримесечие обаче, те изплатиха една малка част от договорения "девидент", след което започнаха да не отговарят на обажданията ми, а след много опити ми обясниха как бизнеса им отново не върви добре и пр. Въпросът ми е възможно ли е да ги съдя чрез така сключения Договор за заем между частни лица и какви могат да бъдат следващите ми стъпки, за да си върна вложената сума. Предварително Благодаря на всички, които ми пишат. Естествено моето намерение е да си наема адвокат, но искам да имам някакви гаранции, че усилията ми няма да пропаднат. Ще се радвам да получа всяко ваше мнение и съвет
dkjfdkejd
Нов потребител

Re: Договор за заем между частни лица

Мнениеот leonardos » 08 Фев 2011, 09:02

Зависи ... ама едно голямо ЗАВИСИ !!!
От формата на договора, как е сключен, има ли залог, дали е на физическо или юридическо лице /по търговския закон /, падеж, давност на сделката, обезпечителна мярка, ако има какво да им вземеш - запор, възбрана, запечатване на имущество, имаш ли изпълнителен лист ...
Сумата в кеш при тези договори е рискова инвестиция! Първо правило - не давай пари назаем! Второ - искай предварително залог, така улесняваш обезпечителното производство! Трето - запис на заповед с уговорен падеж, но само ако си сигурен в платежоспособността на ответника!
Пари се дават лесно - събираемостта им се протака, а няма практика да бъдат присъждани мораторни лихви за пропуснати ползи, или по справедливост.
Ако е допряло дотам, наеми си адвокат да ти изготви исковата молба и я подай в първоистанционен съд.
leonardos
Потребител

Мнениеот nk7702n » 08 Фев 2011, 10:00

Писал сте ми на ЛС, ама за да получите отговор, трябва да си включите Вашите ЛС! :D
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот dkjfdkejd » 08 Фев 2011, 14:45

Благодаря на leonardos за отговора. За съжаление когато сключвахме Договора, аз не направих необходимите проучвания и понеже го сведохме едва ли не до лична услуга, аз посетих един адвокат и го попитах какъв вид документ е необходим, за да ми гарантира възвращаемостта на парите. Той каза, че при лични сделки е достатъчно дори да лист хартия да се напише, че са дадени тези пази и да се разпишат съответните лица.... Както и да е - грешката е моя, че не се посъветвах с повече адвокати, за да събера истинска информация за начините на даване и възвръщане на суми ;(. Все пак да попитам кой е първоистанционен съд??! За мен фсички тези правни поделения са ми абслолютно чужди, защото никога не ми се е налагало да се занимавам с такива нега... :sorry((( . А по принцип Договора е за заем между частни лица, както описах, със срок на давност 1 година, като има възможност да се прекрати от която и да е от страните, ако другата не спазва направената договорка. .... Ще се радвам, на всяко мнение от форума!!! Имам нужда от помощ :))
dkjfdkejd
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 08 Фев 2011, 15:31

Ако имате документ, на който да пише, че някой е получил пари от Вас, т.е. този някой да се е разписал, че е получил пари от Вас /естествено да пише и колко пари/, тогава ще си спечелите дело /най-вероятно, защото никой не може да даде 100% гаранции за нищо, още повече без да се е запознал с детайлите и документите/.
Съвсем друг въпрос е дали ще можете да си получите парите обратно - тези ако нямат никакви имущества и пари, няма да има какво да им вземете ...
Общо-взето това е - сега заминавайте при адвокат с документите и успех в делата ;) ... има и други тънкости, но тях ще Ви ги обясни колегата, който ще наемете ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот dkjfdkejd » 08 Фев 2011, 15:41

Благодаря, Ви - звучи като "светлинка в тунела" :)))) - че от няколко дни съм се побъркала да мисля за това. Поздрави и хубав ден на Вас!! Хубаво е човек да чуе нещо оптимистично ;)))). Успех в делата Ви!!
Сега, ако някой ми препоръча и добър адвокат от София - направо ще почерпя ;))
dkjfdkejd
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство