начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

гражданско дело отделно от гражданското дело за обезщетение

гражданско дело отделно от гражданското дело за обезщетение

Мнениеот xorred » 15 Май 2011, 22:05

Здравейте,
първо се извинявам предварително, ако съм постнал не в тази тема в която трябва - тази ми изглежда най-близо до "казуса"...

При катастрофа причинена от мен, мой близък колега и приятел пътуващ на задната седалка в моя автомобил, без колан, загина... не бях употребил алкохол, карах с 60 км над границата от 80....

Както и да е, имам условна присъда, сега предстои дело за гражданската отговорност (изплащане на обезщетение от застрахователя на близките на починалия ми приятел... - родителите му, той не е имал жена или деца) - те получават и парите от застраховката му живот, които никак не са малко - около 60 хил евро - но са твърдо решени "да ме унищожат" - по техните думи - и да заведат още едно, отделно гражданско дело, което да е насочено директно срещу мен... ако нямах дете, щях да си приема съдбата но имам 6 месечна дъщеричка, и те директно унищожават нейния живот с това трето дело, а тя не е виновна на практика...

Както и да е, аз съм си виновен и цял живот ще нося вина за неговата гибел... но... реално, след като те ще вземат толкова много пари от 2 източника, каква е вероятността съдът да признае и граждански иск директно срещу мен? И за каква сума горе-долу би ставало въпрос - не говорим те какво ще искат, а какво ще сметне съдът за разумно?

Всъщност, основния въпрос е, могат ли да водят и отделно дело, след като приключи делото за гражданската и си получат обезщетение от гражданската...

аз много искам да им помагам - те са възрастни хора, и бих им бил като син когато остареят още повече и имат нужда от помощ - съвсем искрено осъзнавам загубата която съм им причинил, но става въпрос за инцидент, при който изпуснах управлението... не става въпрос за умишлено престъпление, и такава омраза от тяхна страна... желание да очернят още едно семейство и невинни хора... с какво са виновни жена ми и дъщеря ми за моите действия? А моето наказание, да виждам катастрофата всеки божи ден, ще ми стои пред очите доживот... разбираемо е да ме мразят, но такова ниво на омраза и желание да унищожиш някого не е човешко...
xorred
Младши потребител

Re: гражданско дело отделно от гражданското дело за обезщетение

Мнениеот pl_dinev » 15 Май 2011, 22:32

Родителите на починалия ви приятел могат да подадат граждански иск срещу прекия причинител, в случая това сте вие.
pl_dinev
Младши потребител

Мнениеот xorred » 16 Май 2011, 23:25

да, това го знам - но в такъв случай застрахователят може да бъде привлечен, защото имам валидна застраховка? И иска ще бъде изплатен от застрахователната компания, или те могат да заведат допълнителен, отделен иск след като получат обезщетението от застрахователя?
xorred
Младши потребител

Мнениеот pl_dinev » 17 Май 2011, 00:35

Родителите имат право на отделен граждански иск срещу вас извън застрахователното обезщетение.
pl_dinev
Младши потребител

Мнениеот xorred » 17 Май 2011, 16:18

при положение, че съм безработен, нямам собственост на мое име (освен дрехи и тн)... жалко е, че отмъщението за тях е толкова важно... наистина жалко... всеки можеше да е на мое място (зад волана) - ако ще унищожаваме живота на още едно семейство дай направо да разстрелваме виновните за ПТП и техните роднини?
xorred
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 17 Май 2011, 16:53

Съчувствам Ви, но близките на пострадалия от ПТП имат право да предявят иск за неимуществени вреди срещу Вас по гражданскоправен ред, в крайна сметка се касае за причинена смърт. Опитайте се да не подхождате единствено емоционално към проблема.
nk7702n
Старши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство