начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

дължима такса при подаване на заявление по чл.417 от ГПК

дължима такса при подаване на заявление по чл.417 от ГПК

Мнениеот blackpool » 09 Юли 2011, 18:02

Здравейте, искам да ви попитам конкретно два въпроса въпроса. По принцип видях, че таксата за подаване на заявление за издаване на заповед за изпълнение по чл. 417 от ГПК е 2 на 100 от материалния интерес, който се търси. Ето копирам конкретно:
Чл. 12. По заявление за издаване на заповед се събира такса, както следва:
1. на заповед за изпълнение и изпълнителен лист - 2 на сто върху интереса, но не по-малко от 25 лв.;
Това съм го видял в " Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по реда на ГПК".
Първият ми въпрос е: Това ли е точната уредба за търсената от мен тарифа?
Втори въпрос: Когато едната страна в производството е държавна институция и по точно, когато държавната институция е взискател тя дължи ли тази такса посочена по - горе от мен? И ако не дължи моля да ми посочите правното основание, защото го търся, но на този етап не го намирам.
Дано съм ясен в въпросите си ако трябват уточнения ще пиша. Благодаря ви предварително!
blackpool
Нов потребител

Re: дължима такса при подаване на заявление по чл.417 от ГПК

Мнениеот Pause » 11 Юли 2011, 10:33

Според мен на първия въпрос сте прав,а на втория също държавата е освободена от държавна такса по Чл.84 т.1ГПК.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот petrova_dd » 01 Авг 2011, 12:53

държавата е освободена от такса, само ако става въпрос за публично държавно вземане, иначе си плаща
petrova_dd
Младши потребител

Мнениеот petrova_dd » 03 Авг 2011, 16:29

това е тарифата, но ДЪРЖАВАТА Е ОСВОБОДЕНА ОТ ДТ ОСВЕН по искове за частни държавни/общински вземания и права върху вещи частна собственост. тоест в повечето случаи не е освободена от такса
petrova_dd
Младши потребител

Мнениеот blackpool » 08 Авг 2011, 19:38

petrova_dd написа:това е тарифата, но ДЪРЖАВАТА Е ОСВОБОДЕНА ОТ ДТ ОСВЕН по искове за частни държавни/общински вземания и права върху вещи частна собственост. тоест в повечето случаи не е освободена от такса

Внасям важно уточнение става въпрос за социални помощи,които са частни държавни вземания и според ГПК Държавата дължи такси, НО веднага добавям, че съгласно чл 14 в от Закона за социално подпомагане изрично се казва, че в конкретния случай за производствата по ГПК (издаване на изпълнителен лист и принудително обезпечение на вземането), та по тези производства в случая страните са освободени от държавни такси. Следва ли да се прилага ЗСП като специален закон тук?
blackpool
Нов потребител

Мнениеот petrova_dd » 25 Авг 2011, 23:12

чл. 14 от ЗСП касае освобождаването от данъци при заплащане на получаване на помощи. Но ако при неправомерно получени соц плащания държавата си ги събира по реда на гпк(не знам дали е така) следва да е освободена
petrova_dd
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство