Не съм сигурна, че мястото на темата в точно тук, за което се извинявам... Ако модератора прецени - да я премести...
Във връзка с публикуваните в бюлетина на Лекс.бг статии:
Може да има принудително изпълнение срещу общините, но не и срещу държавата
Защо държавата да не връща дълга си в срок?
Моля да ми отговорите, какви стъпки могат да се предприемат в случаи подобни на цитираните... Освен да се обърнат хората към арменския поп, разбира се... както бяха посъветвани от отговорни лица...
Вземането е минало през всички БГ-институнции на съда... Има един куп споразумения и писма вече няколко години от различни институции на изпълнителната власт (държащи абсолютно противозаконно и в нарушение на всички възможни права /и най-вече човешки/ финансовите средства по казуса). Има и изп. лист срещу тези, които трябва да изпълнят решенията на съда от преди 2 г.! Минал е едногодишния период, в който държавата е трябвало да обезпечи със средства изпълнението на това си задължение и да включи във следващия си бюджет, т.е. за 2010 г. изплащането на средствата... (както беше и обяснено във въпросните статии по-горе)
Изпълнителното дело е задействано, оказва се обаче, че държавата имала някакво законно право (ако някой може да каже на какво основание - ще бъда благодарна!) да бави нещата до 6 мес. преди да се премине към принудителни действия... Този период също е минал вече... Поискали са законно разсрочване на изплащането до 45 дни - съдията го е приел (имали били това право!? На какво основание не става ясно, но ако знаете кажете...), щото бюджета нямал пари за тези плащания ... И този срок вече е минал... Предприети са вече ефективни действия от съдията, но и това също щяло да отиде във времето още... обяснили от въпросната институция... и предлагат споразумение (чист рекет !) за отказ от част от дължимите суми, в което няма лошо, но не става - не е сигурно че и това ще бъде изпълнено след всичките отлагания и увъртания до сега... Щото ако ги имаха тези пари да ги бяха дали вече поне една малка част от тях /и без споразумение/ - да покажат добра воля, а после да се споразумяват за останалата... До сега търпение и добра воля показват само гражданите...
(Може би само трябва да кажа, че средствата по казуса са лични средства на лицето, а не някакви задължения по плащания на държавата за поръчки към фирми и че лицето не е криминално проявено, заподозряно и т.н., не са се водили и не се водят никакви разследвания, не са повдигани и няма повдигнати обвинения, произхода на средствата е доказан - т.е. не това е тема на казуса, а връщането на парите от държавата...)
Та, въпроса е: А СЕГА НАКЪДЕ ? Какви стъпки могат да се предприемат в този случай според вас?
Лошото е, че време за отлагания и чакане на процедури вече няма и пари за нови дела няма...
Към кого може да се обърне потърпевшия? Към коя институция в БГ - Хелзинския комитет? Към коя Европейска институция?
... за да получи ефективно решение на проблема и ако може да е, ако не безплатна тази помощ, то поне на отсрочено плащане... (нещо като в "Гражданско дело" с Траволта... )
...и решението действително да влезе в действие "незабавно" (а не както влизат в сила "незабавните" действия по съдебни решения вече няколко години...
Другото мисля е ясно - минава се в сферата на продажба на вземането, ако има кой да го купи /щото и той ще има да чака, за да го получи не се знае колко.../ и раздухване в медиите, от което никой не печели, напротив - всички страни ще загубят... освен лешоядите-собственици на медиите, разбира се, заради тиража и гледаемоста на новините... и всяко чудо за 3 дни и потъване в забвение като "Манчева", "Ангелов", "Сирманов" и др. дето никой не ги и помни вече кои бяха...
Е, кажете, господа юристи, какво мислите професионално за това?
Какво да се направи в този Абсурдистан?
- Дата и час: 26 Дек 2024, 17:08 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
А сега накъде? - неизпълнение по изп.дело срещу държавата
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: А сега накъде? - неизпълнение по изп.дело срещу държават
как така е задействано изпълнително дело - нали изпълнителният лист се предявява на органа, който е осъден и не може да има принудително изпълнение срещу държавата по общия ред. При бездействие на длъжностни лица от администрацията може да се опита с чл.282 от НК.
- iva_sh
- Потребител
iva_sh написа:как така е задействано изпълнително дело - нали изпълнителният лист се предявява на органа, който е осъден и не може да има принудително изпълнение срещу държавата по общия ред. При бездействие на длъжностни лица от администрацията може да се опита с чл.282 от НК.
То там е проблема, че съдия изпълнителя не можел да запорира сметките на бюджета, щото там са парите за всички плащания към всички институции...
А действие от тяхна страна има, даже в повече... по няколко решения месечно за превеждане на сумата и поне по 2 уведомителни писма седмично как са преведени вече парите... и все пътуват вече няколко години... за това и съдия се намеси вече, ама... струва ми се, че и той може да втория съдия изпълнител в БГ осъден по чл.282...
- m_dyakova
- Нов потребител
Разбира се, че няма да Ви платят, тъй като не сте минали по законоустановения ред. Срещу държавата не може да се образува изпълнително дело при съдебен изпълнител, а следва да представите изпълнителния лист в оригинал.
viewtopic.php?f=27&t=48133
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
hidden написа:Разбира се, че няма да Ви платят, тъй като не сте минали по законоустановения ред. Срещу държавата не може да се образува изпълнително дело при съдебен изпълнител, а следва да представите изпълнителния лист в оригинал.
Ако визираш това от посочения линк:
hidden написа:: Не можете да искате изпълнение чрез ЧСИ, а съгласно чл. 519 ГПК следва да представите изпълнителния лист в оригинал на финансовия орган на НАП (не знам кой точно се води за НАП) и същият е длъжен да задели средства за изплащане на задълженията към Вас със следващия Закон за бюджета. Т.е. би следвало догодина най-късно да Ви изплатят парите."
Може би не съм обяснила правилно, но това е направено още 2009 г. - не можело да стане по-рано щото нямало заделени средства в бюджета за това... макар делата да са приключили...
От въпросната институция (не искам да казвам коя е - мисля по разбираеми причини)... Обещали са да платят сумата още на 01.01.2010 - да са "първи в списъка" (за съжаление има списък - доста хора са в подобно положение, но никои не е и чувал за това) След мотане - решения, писма и какво ли не до 31.12.2010 стана ясно че няма да се плати през 2010 г. (парите не стигнаха май за почти никого от списъка - а няколко милиарда бяха заделени май... )
И после излезе това решения на Конституционния съд (цитирано по-горе) - разби ми илюзиите направо за доближаването на БГ до правова държава!
И няма право на запор на сметки и имущество - тъкмо бяхме заплюли една държавна резиденцийка за обезщетение
И другото - мисля е ясно... има изпълнителен лист - предявен 2009 г. - пари няма!
Кажете нещо друго като идея...
А финансовият орган на НАП е Министерството на Финансиите... както и на редица други държавни агенции и на държавната банка...
- m_dyakova
- Нов потребител
m_dyakova написа:И другото - мисля е ясно... има изпълнителен лист - предявен 2009 г. - пари няма!
Кажете нещо друго като идея...
А финансовият орган на НАП е Министерството на Финансиите... както и на редица други държавни агенции и на държавната банка...
Нещо не е както го казвате. Ако действително изп. лист е предявен на държавния орган, то същият следва да се предяви в оригинал. Но ако сте го предявили в оригинал, значи не може да се има образувано изпълнително дело при съдебен изпълнител, тъй като същият не може да образува такова без оригинален изп. лист.
Финансовият орган на НАП не е МФ! А някаква дирекция към НАП, не съм запознат добре със структурата им. МФ не е финансов орган и на другите държавни органи, най-малкото на БНБ.
В тази връзка започвам да подозирам 2 неща:
1. Не сте предявили изп. лист в оргинал, а някакво копие; затова и сте образували впоследствие изп. дело
2. Не сте го предявили на правилния орган - най-вероятно сте го предявили на МФ, а държ. орган, който е осъден, сигурно е някой съвсем друг; МФ не могат да плащат задълженията на другите държавни органи.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
hidden написа:Ако действително изп. лист е предявен на държавния орган, то същият следва да се предяви в оригинал. Но ако сте го предявили в оригинал, значи не може да се има образувано изпълнително дело при съдебен изпълнител, тъй като същият не може да образува такова без оригинален изп. лист.
Не съм юрист и тези обяснения малко ме затрудняват...
Вярно е, че не съм съвсем наясно със ситуацията, но знам че:
1. Делата са приключили във ВАС през 2009 и че още тогава искането за възстановяване на сумата е предявено към институцията, която я държи... на база на съдебното решение... дали с изпълнителен лист или в оригинал - не знам... но е така !
2. Тогава не е ставало дума за МФ - друга е "държавната институция", но в последствие се оказва, че за да се платят парите няма как това да стане без "принципала", който трябва да нареди този разход от бюджета... и той е само един в случая... който има правото (и задължението, и отговорността) да вземе това решение...
3. И какво означава средствата да са "държани" от дадена институция, както тя сама казва ? И тя самата да признава, че трябва да ги плати (възстанови) ведно с дължимите лихви и обезщетения от пера "стари и забавени плащания" и "обезщетения и извънредни разходи" на актуализирания бюджет за 2010 г.?... А да не го прави, защото "пак не и стигат парите"...
4. И да, има съдия-изпълнител, който води тея дебати, то не виждам как ще предявиш искането си за изпълнение на съдебното решение без назначен за целта от съда изпълнител ... държавен е, не е ЧСИ (разбира се)...
Все пак, не искам да споря и ще проверя отново фактите в светлината на последният постинг...
П.С.: И мисля (не съм сигурна), че МФ отговаря за доста държавни структури и агенции като НАП, Агенция митници, Агенцията за фин. разузнаване и др. даже си има някакво касателство и към БНБ и Банков надзор... какво точно не знам... но си има...
- m_dyakova
- Нов потребител
Г-жо, за много неща не сте сигурна - сама ли си събирате вземането, или ползвате адвокат ? В първия случай горещо Ви препоръчвам да се снабдите с адвокат, а във втория - да му зададете въпросите си.
- rts
- Активен потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|