начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

опис на движимо имущество от ЧСИ

опис на движимо имущество от ЧСИ

Мнениеот dgeami » 26 Окт 2011, 17:11

Здравейте, имам кредит от банка който стигна до ЧСИ. Имам и запор на заплатата и всеки месец превеждат на ЧСИ не малка сума. По кредита има поръчител също със запор и от него постъпват плащания . Но получих писмо от ЧСИ за опис на имуществото ми. Срещах се с ЧСИ и той ми обясни ,че сумите които постъпват не покриват 30% от задължението и затова пристъпва към опис на имущество. Въпросът ми е има ли право на такова действие и ако има какво следва след описа. Веднага ли се изземват вещите или има вариант да си ги откупя . Благодаря за вниманието
dgeami
Нов потребител

Re: опис на движимо имущество от ЧСИ

Мнениеот lunohoda » 26 Окт 2011, 17:38

Не, ще Ви ги оставят да ги ползвате, но не може да се разпореждате с тях. На описа ще Ви уведомят кога ще се пристъпи към насочване на изпълнението върху вещите. Ако разполагате със средства за "откупуване" по-добре си заплатете част от дълга с тях...

Чл. 454. (1) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 01.03.2008 г.) Съдебният изпълнител спира изпълнението, ако до предаването на движимата вещ в магазин или борса, съответно преди началото на явния търг с устно наддаване, а за публичната продан на имот - до деня, предхождащ деня на проданта, длъжникът - физическо лице, внесе 30 на сто от вземанията по предявените срещу него изпълнителни листове и се задължи писмено да внася на съдебния изпълнител всеки месец по 10 на сто от тях.

Чл. 467. (1) Описът трябва да съдържа:
1. посочване на изпълнителния лист;
2. мястото, където се извършва;
3. подробно описание на вещта;
4. цената, по която вещта да се продаде в магазин;
5. евентуалните възражения на страните и заявените от трети лица права върху описаната вещ.
(2) В описа трябва да се отбележи оставени ли са на длъжника вещите, върху които не се допуска принудително изпълнение.
(3) В описа се посочват също мястото и времето за проданта на вещта, ако взискателят поиска това. В този случай длъжникът се смята уведомен за проданта независимо дали е присъствал на описа.(4) Описът се подписва от съдебния изпълнител. Описът не се съобщава на страните.
lunohoda
Младши потребител

Re: опис на движимо имущество от ЧСИ

Мнениеот marinov » 27 Окт 2011, 15:11

Законосъобразни са действията на ЧСИ. Няма пречка да постъпват суми от запор и да се прави опис на движими вещи. Вещите лично ти не може да ги откупиш, но виж някой твой близък познат може. Вариантите да не се извърши опис са два: 1) Споразумение със взискателя и 2) Да внесеш по с/ка на ЧСИ 30% и да се задължиш да внасяш по 10 % всеки месец от дълга до окончателното му изплащане.
marinov
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство