начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

ТОПЛОФИКАЦИЯ БУРГАС -

ТОПЛОФИКАЦИЯ БУРГАС -

Мнениеот dori_7701 » 18 Ное 2011, 12:47

Здравейте,
Казуса е следния:
На 17.11.11 получихме писмо - покана за доброволно изпълнение от Топлофикация Бургас.
Приканват свекърва ми, да заплати доброволно сумата 9500 лв. /главница + лихви/ за неизплатени задължения за периода 01.01. 2002 г. - 17.11.2011 г. Апартамента е собственост на нея и на свекър ми, които почина през ноември 2006 год., т.е . тя е собственик на 50 % + 1/3 от дела на свекър ми, а останалите 2 * 1/3 и.ч. се наследяват от съпруга ми и сестра му. Партидата към Топлофикация се води на името на свекър ми.

Аз и съпругът ми живеем в жилището от 2005 год. и се оказа, че съпруга ми също не е плащал сметки за парно и топла вода и такса сградна инсталация. Тъй като в жилището няма радиатори и ползваме бойлер, реално никой от топлинните счетоводители не е минавал да отчита показания.

От топлофикация заплашват, че ако в 7 дневен срок не се "споразумеем с тях" за заплащане на дължимите суми, ще пристъпят към публична продан на апартамента с оглед обезпечаване на вземанията / около 5400 лв. главници + 4100 лв. лихви/.

Интересува ме как да процедираме ние - да чакаме да заведат дело, или ние да заведем дело срещу тях с което да оспорим сумата, като се позовем на факта, че титуляра е починал и е изтекъл тригодишния давностен срок по ЗЗД. , т.е могат да си търсят суми от 2008 г. насам.

Доколко съпруга ми има право сам да се споразумява с Топлофикация, при положение че е собственик на едва 1/6 от апартамента? В случай, че той подпише споразумение с Топлофикациа без да е упълномощен за това от майка си и сестра си /другите съсобственици/, какви последици ще има?
dori_7701
Нов потребител

Re: ТОПЛОФИКАЦИЯ БУРГАС -

Мнениеот Гост. » 18 Ное 2011, 13:06

Посетете адвокат. Не отлагайте, за да може да спестите евентуално лихви по главното тригодишно задължение.
Няма по-добър съвет.

п.п. Не бързайте със завеждане на иск- по тези дела ответникът е в по-изгодна позиция.
Последна промяна poli_g на 18 Ное 2011, 13:08, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 18 Ное 2011, 13:07

Изтекъл е тригодишният давностен срок.

От това следва, че не дължите сумата в пълен размер.

Нека да заведат дело.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот dori_7701 » 18 Ное 2011, 14:24

Благодаря ви за бързите отговори.
Но все пак, ако стоим и чакаме т.е ако не заведем дело за оспорване на задължението има вероятност топлофикация да ни осъди без дори да разберем, че има заведено дело /така поне чета по форумите/. И в един хубав момент да се окаже, че срещу свекърва ми има издаден изпълнителен лист и и запорират сметката например, да не може да си тегли пенсията?
Не е ли по-добре ние да предприемем нещо за оспорване на тези задължения и евентуално споразумение да започнем изплащане на сумите от 2008 г. насам?

Бихте ли препоръчали ваши колеги в Бургас, които да се занимават с подобни дела, че то одвокатски кантори много.
dori_7701
Нов потребител

Мнениеот shelley » 18 Ное 2011, 16:20

Не, не е по-добре. Както колеги са Ви написали по-горе, ответникът е в по-изгодна позиция, защото доказателствената тежест е на ищеца. Нещо повече, държавната такса при завеждането на делото ще се заплати от него.
Няма как да не разберете за делото, тъй като ще получите препис от заповед за изпълнение и ще имате срок за възражение, което не се мотивира. Това е моментът, в който трябва да подадете такова възражение( то е по образец, задължително е да възразите използвайкиточния образец) и от там насетне пак Топлофикация ще трябва да заведе установителен иск и да докаже, че й се дължи. Вие ще се браните чрез възражения, за които държавна такса не се дължи.
Внимавайте в сроковете, които ще Ви се указват при връчването на книжа по делото.
shelley
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 18 Ное 2011, 17:44

:D Е, те нещата са по-различни и при ОУИ, ама защо сега да се напъват и да прекъсват теченето на давностните срокове? Пък и да си навличат съдебни такси.

По отношение връчването- замислете се за адресната регистрация на свекърва ви, за адресната регистрация на съпруга ви и дали отговарят на настоящата. Ако да, то малко по-трудно да се преодолее връчване на съдебни книжа.
И, когато дойде момента- обезателно адвокат! Тая лъжица не е за всяка уста( казусът е усложнен поради липса на ползване услугите им).
Но, въпреки посоченото ви съветвам да се консултирате с колега още сега, за да отговорите на писмото на топлото, че после да сте в по-изгодна позиция. Лихвата не е пренебрежителна величина( другояче стоят нещата при забава на К, не на Д), разноските по евентуалното дело пак така( не само ДТ, но и адвокатския хонорор е в корелация с цената на иска).

п.п. В страни от темата и съветите по нея, трябва да ви призная, че искрено негодувам по фактите, изложени в поста: "Аз и съпругът ми живеем в жилището от 2005 год. и се оказа, че съпруга ми също не е плащал сметки за парно и топла вода и такса сградна инсталация."- как го правите това?!?
Гост.
Старши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство