начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Извънсъдебно плащане на издръжка

Извънсъдебно плащане на издръжка

Мнениеот milley » 14 Юли 2016, 11:43

Здравейте,
има образувано изп. дело за издръжка. Издръжката е плащана до преди 3 месеца по делото - по сметката на съдебния изпълнител. Бащата /длъжник/, посъветван от адвокат, решава да плаща издръжката директно чрез пощенски запис на майката, като заобикаля съдебния изпълнител, за да няма такси /точка 26/. Всички други такси са заплатени. Дължи ли длъжникът в случая, като не плаща по делото, пропорционалната такса? Няма молба от майката, а и тя няма да напише такава за прекратяване на изп. дело.
Благодаря.
milley
Младши потребител

Re: Извънсъдебно плащане на издръжка

Мнениеот ivanov_p » 14 Юли 2016, 12:23

Дължи!
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 14 Юли 2016, 12:47

Таксата върху събраната сума за изпълнение на парично вземане по чл. 26 от ТТРЗЧСИ по общото правило на чл. 79, ал. 1 ГПК е за сметка на длъжника, платил след започване на изпълнението. Съдебната практика приема, че тази такса се дължи независимо дали длъжникът е извършил плащането пряко на взискателя или сумата е постъпила по изпълнителното дело (има на ВКС решения). Може да се спори по темата, но като цяло в момента мисля, че ситуацията е такава.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот milley » 14 Юли 2016, 13:11

Благодаря, че затвърдихте мнението ми.
milley
Младши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 15 Юли 2016, 07:37

ivanov_p написа:Дължи!

Айде, пак- ново двАЕсе :lol: .... с императивен уклон. Га, искаш прекратяване на принудителното ( когато са ти удовлетворили вземането), да не се обясняваш на съдебния изпълнител що и как? Или, казваш- дай да го смачкам тоя балама, дето хем ми плати цялото вземане, хем да му натрия и носа.

milley написа:Благодаря, че затвърдихте мнението ми.

Аз пък ще ви разколебая..., защото ако майката не депозира молба, с която да уведоми СИ, че получава присъдените суми- то той няма как да има знание плащате ли или не, респективно да ги начисли, за да ви ги търси. Не, че е невъзможно да ги потърси един ден, но със същата вероятност е възможно и да не.

п.п. имам редица дела, по които се плаща извън изпълнителното- когато и двете страни са доволни, нямам причина да бия тъпан на мегдана.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 15 Юли 2016, 09:00

И птичето е права. Все пак презумпцията е, че длъжникът иска делото да бъде прекратено възможно най-скоро, а това може да стане или като изчака 2 години до перемирането му или като по някакъв начин удостовери, че е платил на взискателя, а това ще доведе до т. 26.

А да попитам от чисто любопитство - майката що не иска да пусне молба за прекратяване на делото?
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот milley » 11 Авг 2016, 16:18

Не иска да прекрати делото по нейни си причини. Най-вече да прави мръсно на човека.
milley
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство