начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Трябва ли да регистрирам сина ми като Български гражданин?

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

Трябва ли да регистрирам сина ми като Български гражданин?

Мнениеот pwatts » 08 Дек 2011, 21:50

Аз съм Българка, съпруга ми е Британец. Сина ни има право на Британско гражданство, понеже баща му е Британец. Въпроса ми е, трябва ли да регистрирам раждането в БГ ако не искам сина ми да има Българско или двойно гражданство?

Благодаря предварително,
П
pwatts
Нов потребител

Re: Трябва ли да регистрирам сина ми като Български граждани

Мнениеот nikiboy » 08 Дек 2011, 23:32

Той къде ще се ражда?
Той има правото да получи българско гражданство, тъй като единият от родителите му е такъв, но ако вие не желаете.....
Но се чудя щом толкова не искате детето ви да има българско гражданство, защо питате в lex.bg, а не в лекс.uk :mrgreen:
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Мнениеот pwatts » 23 Дек 2011, 14:20

Ще се ражда в Англия. @nikiboy ако си имал някакво взимане-даване с консулството в Лондон ще знаеш защо не ми се занимава. Отне ми почти година и 4 посещения на столицата за да си регистритам брака, да си сменя името и да си извадя нови документи (понеже всичко се прави лично, а аз не живея в Лондон). За това не ми се занимава с Българските бюрократски глупости...
Питам тук, понеже този сайт ми помогна най-много когато си регистрирах брака :mrgreen:
pwatts
Нов потребител

Мнениеот nikiboy » 25 Дек 2011, 19:04

pwatts написа:Ще се ражда в Англия. @nikiboy ако си имал някакво взимане-даване с консулството в Лондон ще знаеш защо не ми се занимава. Отне ми почти година и 4 посещения на столицата за да си регистритам брака, да си сменя името и да си извадя нови документи (понеже всичко се прави лично, а аз не живея в Лондон). За това не ми се занимава с Българските бюрократски глупости...
Питам тук, понеже този сайт ми помогна най-много когато си регистрирах брака :mrgreen:

Имам по-конкретно мнение по въпроса, но първо ще се консултирам и тогава ще пиша, да не взема да подведа някого без да искам.
След като не бързате за гражданството, не пречи при последващо идване в България да го направите, но..... нека първо попитам :)
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Мнениеот pwatts » 03 Яну 2012, 02:45

Благодаря!
В момента обмислям сериозно да подавам документи за Британско гражданство (когато годините ми престой тук се считат приемливи) и за това цялата работа с регистрирането му в БГ ми се струва загуба на време.
pwatts
Нов потребител

Мнениеот eurolinker » 12 Мар 2012, 17:04

Може би трябва да помислите прагматично и дългосрочно. И от гл. т. на детето си също...
Двойното гражданство ще му даде предимства. Хипотезите са много и зависят от всевъзможни обстоятелства - затова и няма да ви давам примери за предимства.
А и помислете си:
- ако има БГ гражданство, винаги може да се откаже от него. Ако няма (и някога иска) детето ви ще трябва да мине трудностите.
- Може би след 20 г. България ще има (по-добре) работещи институции
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Назад към Гражданство