начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Конфликт на интереси ли е

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Конфликт на интереси ли е

Мнениеот karmen1961 » 30 Авг 2013, 16:14

Имам съмнения как трябва да постъпя и искам съвет.
Става дума за следното: личен консултант съм във фирма за малки кредити. Предполагам знаете, че сме на граждански договори. Поканиха ме и от друга подобна фирма. Увериха ме, че няма конфликт на интереси. Действително в договорите и на двете места няма изисквания по въпроса. Пэк и не съм длъжностно лице и по никакъв начин не попадам под ударите на закона за конфликта на интереси. Съвсем друго е, разбира се, при мениджърите. Също съм наясно, че на пръв поглед да работиш за две конкурентни фирми отстрани си изглежда абсолютно несъвместимо нещо. Обаче има друга подробност: на практика личният консултант по същество е нещо като дистрибутор. Аз работя на практика за себе си. Ако работя добре - за мен добре и за фирмата добре. Мога да работя добре и за двете фирми. Те предлагат различни кредитни продукти с различни условия. В практиката често ми се е случвало да отида да пиша молба на клиент и в процеса на представяне на услугата той да се откаже, защото не го устройват условията - примерно не му харесват седмичните вноски. Казва, че ще потърси друга фирма и го прави. Значи, моято досегашна фирма така и така го губи като клиент. Обаче, ако аз разполагам и с продуктите на втората фирма, която предлага кредитни условия по негова мярка - супер, за мен! Първата ми фирма, пак повтарям, нищо не губи.
Има и други случаи: имам клиент със скорошен кредит, обаче му се налага да вземе още. Правилата на фирмата не позволяват да се рефинансира по кое да е време, не позволяват и втори паралелен кредит. Клиентът отива в съседната подобна фирма и си взема. Е, защо да не го вземе пак от мен?
Имам нужда от съвет. Не знам как ще реагира сегашният ми мениджър, но не мисля, че ще е очарован. Трябва ми помощ с юридическата аргументация, ако ме накара да избирам. Най-вече искам да знам има ли право да ме освободи на това основание. Ще съм благодарна за всеки съвет. И ще се радвам, ако е бързо, защото, ако наистина не може да се съвместява по закон, до понеделник трябва да взема решение коя фирма да избера. Едната може да реши да ме разкара, а другата няма да ми чака кефа.
karmen1961
Младши потребител

Re: Конфликт на интереси ли е

Мнениеот borovinka » 30 Авг 2013, 16:23

Нали сте сключили граждански договор с фирмата, с която работите - как така мениджърът й "ще ви освободи"? Това го има при трудовите договори, при гражданския, най-много да ви прекрати договора и то ако изрично има клауза в него, в която да пише, че нямате право да сключвате такива договори с конкурентни компании и това е основание за прекратяване на договора със сегашната ви компания.

Предполагам сте нещо като застрахователните брокери - те имат право да предлагат застраховки на много застрахователни дружества, на граждански договор са и договарянето с едно дружество не пречи на клиента да се предложи застраховка и от друго дружество.
В крайна сметка вас ви интересува само комисионната, нали? Не пише, че можете да получавате комисионна само от едно място.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Re: Конфликт на интереси ли е

Мнениеот karmen1961 » 03 Сеп 2013, 12:23

Благодаря! И аз разсъждавам така. И нямам клауза в договора, която да ми забранява. Но проблемът е, че това не пречи на частните компании да си измиват ръцете с "политика на компанията". А гражданските договори се преподновяват автоматично и просто няма да ми го подновят без обяснения и без разправии.
Ще видя как ще стане. Вече знам, че мениджърът ми хич не е доволен, обади ми се.
karmen1961
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ