начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Помощ! Неяснота по наследство, непознати наследни

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помощ! Неяснота по наследство, непознати наследни

Мнениеот dan4eto77 » 12 Сеп 2013, 15:46

Здравейте, много Моля за помощ, тъй като компетенцията ми по тези въпроса е ... Казусът е следния:
Баща ми почина, с майка ми са разведени, и апартамента който са купили след брака си, остава за ползване от майка ми, тъй като аз и сестра ми /която не е дете на баща ми и не е осиновена от него/ оставаме при майка ни /родителските права са дадени на нея/, развода е по вина на баща ми ако има значение. Дело за подялба на имущество не са правили, но в общината майка ни фигурира като единствен ползвател и тя плаща размера на данъка в пълния му размер за апартамента. Апартамента е купен може би 1979г от общината, майка ми го изплащаше близо 20г. Имам и двама братя, които не познавам но знам за тях, които са синове на баща ми от първия му брак /с майка ми му е втори/. Въпросът ми е как точно стои въпросът с тази 1/2 от апартамента /на името на баща ми/, която най вероятно ще трябва да наследят и синовете му. Може ли по-някакъв начин, да се сметне че 100% собственост е на майка ми, така е логично и нормално след като майка ми го е изплащала сама. Имам и друг проблем: страхувам се да приема наследство за да не наследя някакви неизвестни за мен задължения, баща ми живя далеч от мен и нямам доверие на това какво се е случвало. Мога ли да приема наследтво по опис, и правилно ли мисля, че при положение че двамата му синове имат право на част от апартамента, то моята част е 1/3от 1/2 и следователно е най-логично да се откажа от наслиедство. Загубата може да се окаже "печалба" за мен. Ако знам че апартамента е само на майка ми, веднага бих се отказала от наследство. Благодаря на тези, които ще се отзоват, оценявам това, че отделяте от времето си за да помагате на други. Поздрави!
dan4eto77
Нов потребител

Re: Помощ! Неяснота по наследство, непознати наследни

Мнениеот windlove » 12 Сеп 2013, 16:02

За да се отговори коректно ще трябва и да кажете баща ви има ли законен брак /3 ти поред/ и съпруга, която може да му се явява наследник. С решението на съда за развода само ползването ли е уредено или и собствеността на този апартамент? Ако не е, след развода вече не е СИО, а обикновенна съсобственост. Относно квотите правилно се ориентирате - имате 1/6 ако наследници са само двамата братя, за които говорите.
Относно задължения на починалия родител - тук нещата са малко сложни, може да има образувани изпълнителни дела, които евентуално да могат да се проверят чрез справки в регистрите на длъжниците при ЧСИ и ДСИ, но ако има текущи кредити, предполагам те ще спрат да се обслужват, което ще доведе до нови проблеми.
При данните, които имате няма точен или конкретен отговор. Приемането на наследството под опис ми се струва добра идея.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
windlove
Потребител

Мнениеот dan4eto77 » 12 Сеп 2013, 16:21

Благодаря Ви за експедитивния отговор, не баща ми няма трети брак, поне не ми е известно, както и други деца след мен и двамата му синове. Какво точно представлява наследство по опис, и страхувам се да правя каквито и да е справки, за да не се сметне че проявявам интерес към наследтво и да доведе до невъзможност от отказ от такова.
dan4eto77
Нов потребител

Мнениеот dan4eto77 » 12 Сеп 2013, 16:28

Може ли майка ми да заведе дело за подялба на имущество и да се увенчае с успех 100%собственост на апартамента. Може да извади разпечатка от банката за времето през което е погасявала кредита, и към кого да се заведе като баща ми е починал и ако в този случай синовете му се откажат от наследство и аз също, то тази 1/2 негова на кого остава? Има 2 живи сестри, на тях ли?
dan4eto77
Нов потребител

Мнениеот windlove » 12 Сеп 2013, 16:38

Чл. 61. (1) Приемането на наследството по опис трябва да се заяви писмено пред районния съдия в тримесечен срок, откакто наследникът е узнал, че наследството е открито. Този срок може да бъде продължен от районния съдия до три месеца. Приемането се вписва по реда на чл. 49, ал. 1.
(2) Недееспособните, държавата и обществените организации приемат наследството само по опис.

[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
Чл. 62. Приемането по опис от един от наследниците ползува останалите, но то не лишава последните от правото да приемат наследството направо или да се откажат от него.

[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
Чл. 63. Описът се извършва по реда, предвиден в Гражданския процесуален кодекс.

Чл. 64. Наследникът е длъжен да посочи на районния съдия всички известни нему наследствени имоти, за да се впишат в описа, иначе губи изгодите, които са свързани с приемане на наследството по опис.

Ако синовете му се откажат от наследство - наследяват техните наследници, не тези на баща ви. Относно другите въпроси не ми отговорихте - не е ли уредена собствеността с решението за развода?

Мисля, че няма да е лошо все пак и някой колега да се занимае лично със случая, винаги има вероятност да ви подведем по някакъв начин, заради липсва на информация или неправилно разбрана - затова може да приемете написаното като съвет, но спокойно го подлагайте на съмнение :D
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
windlove
Потребител

Мнениеот dan4eto77 » 12 Сеп 2013, 16:50

Решението за развода, очаквам да получа утре от майка ми за да прочета какво точно пише там. Много е лошо човек да има доверие в хора, които не заслужават и да живее в непросветеност. Да и аз не очаквах такъв развой, но уви. Никой не знае колко му е писано да живее. Жал ми е за майка ми, че цял живот сама ни гледа и си мислеше, че поне има къде да живеем и да сме защитени, а сега поради незнанието си и нежеланието сиг. да контактува с баща ми...
Искрено Ви благодаря за отговорите и съпричастността, която указвате!
dan4eto77
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ