начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Не върнат заем

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Не върнат заем

Мнениеот ekstraboy » 20 Сеп 2013, 13:41

Добър ден, дал съм сума на човек пред нотариус, който закъснява със сроковете за връщане... какви действия да предприема, принципно сме близки но в случая това няма значение.
ekstraboy
Нов потребител

Re: Не върнат заем

Мнениеот borovinka » 20 Сеп 2013, 14:05

Нотариална покана да ви плати доброволно в указан от вас срок
или
Образуване на гражданско дело по реда на чл. 417 ГПК за събиране на сумата.

Говорете с адвокат.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 20 Сеп 2013, 14:57

Нотариалната покана е нож с две остриета... Правилно е да се ползва ако сте пропуснали да уговорите лихва за забава в изпълнението, в противен случай е практически ненужна, защото ще разлаете кучетата, а основната цел е изненада на длъжника.
Идеята е да депозирате заявление по чл. 417 ГПК и след снабдяване с ИЛ и ЗНИ да образувате изп. дело, където своевременно да обезпечите вземането си. После и времето ще работи за вас, стига да има от какво да се удовлетворите.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот borovinka » 20 Сеп 2013, 16:28

ekstraboy написа:...принципно сме близки но в случая това няма значение.

Нещо в това изказване ме жегна, за да предложа поканата. Ако близостта няма значение и не се държи на запазването й - варианта с чл. 417 ГПК.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот ekstraboy » 20 Сеп 2013, 18:09

Благодаря Ви за отговорите, не съм запознат с състоянието на този човек в такава степен за да знам дали има нещо на негово име, но ако няма какво правим т.е какво мога да му взема... ако спре да работи дори, няма да има доходи....
ekstraboy
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 23 Сеп 2013, 09:01

Не знам какво може да му вземете - ние още по-малко сме запознати със състоянието му от вас. Даде ви се насока какъв е пътят, за да си потърсите парите. От форума толкова. Подробностите се уточняват при адвокат.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ