начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Глоба за зимни гуми

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Глоба за зимни гуми

Мнениеот joropetkov93 » 28 Фев 2022, 21:26

Здравейте,

Преди 2-3 години си купих чисто нови зимни гуми от https://motoexpert.bg/. Тази есен ме спират на проверка и ми мериха грайфера. Глоба ... Гумите идеални от външната страна и няма как да видя, че от вътрешната, където не се вижда са се износили през лятото като карам. Оказа се, че колата няма реглаж затова износвала гумите ... както и да е.

Знам, че съм в грешка, но въпросът ми е има ли как да обжалвам, защото наистина гумите от външната страна са чисто нови на 2 сезона и имат идеален грайфер. Зимно време и на сняг никакви проблеми нямам, но ми ги премериха от вътрешната страна, където колата просто ги е износвала повече?

Мерси ако на някой му хрумне някаква идея - ако не ще си платя и така
joropetkov93
Нов потребител

Re: Глоба за зимни гуми

Мнениеот guest1 » 28 Фев 2022, 23:05

Идеята е елементарна.
Два комплекта гуми - зимни и летни. И другото - смяната в сервиз, защото ще направят баланс, реглаж и всичко необходимо.
Това - два пъти в годината, не е кой знае какво.

По-добре платете глобата и помислете - проверката е за Ваша безопасност, не заради парите.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот doondie » 03 Мар 2022, 20:22

Ако се чувстваш онеправдан, тогава обжалвай, ако имаш тази възможност.
За мен такава глоба е като да те глобят за замърсен регистрационен номер, понеже примерно от обилен снеговалеж се е покрил със сняг и катаджиите са решили, че ти е трябвало на магистралата да спреш и да го почистиш.
Можеш да оспориш вменената ти вина, като пледираш липса на умисъл. Даже напротив - зимни гуми си имал, макар видът да не е от значение, но показва отговорно отношение, съответно са изглеждали напълно здрави и в съответствие с правилата за дълбочина на грайфера. Няма как да отстраниш несъответствие, за което не знаеш. Можело е съвсем спокойно само да те предупредят или да ти напишат фиш за 20-ина лева, колкото да имаш мотивация да си по-внимателен, както и те да имат основание за по-голяма глоба при последващо такова нарушение.
Поради което можеш да поискаш от съда да обяви НП за незаконосъобразно. Алтернативно, да приложи чл. 28 от ЗАНН, тъй като несъответствието е било незначително и не е оказвало влияние върху управлението на автомобила, поради което и не си разбрал за него.

Успех! о/
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 04 Мар 2022, 02:38

Здравейте,
Че guest1 ос*ра и тази тема – да, направи го! Но недей и ти doondie да го правиш!
Разликата м-у износени гуми и замърсен Д.К.Н е огромна и несъпоставима. Износените гуми на поставилия темата, така както опсисва износването, показват немаловажен дефект по ходовата част – предницата на автомобила. Дори дефектът би могъл да е от категорията на тези, заради които се спира от движение МПС до отсраняването им. Така че, от последното може да се каже, че е било късмет да не се заядат повече и да го спрат от движение, камо ли да му пишат фиш за двадесетина лева.
Смелата подкана да оспори вменената вина, с липса на умисъл е оборима и всеки съдия ще посочи, че водачът е длъжен да проверява изправността на МПС преди да седне да го управлява! Още повече, че тук става дума за продължително управление с дефект по МПС – ходовата му част.
Не на последно място, чл. 28 от ЗАНН е неприложим след 23. 12. 2021 г. при наруш по ЗДвП. Редно е да го знаеш и ти, за не се вкарваш във филми с обжалвания на НП и позоваване на маловажност! Да има друг институт – „явно маловажен случай”, но по него вероятно ще има „атрактивна” практика както на АНО, така и на някои съдебни състави… чакам да видя!
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот joropetkov93 » 04 Мар 2022, 20:55

Да - прави сте, че в мен си е вината. Хрумна ми за оспорване, понеже гумите наистина са сравнително нови и от външната страна (където реално виждам грайфера) бяха с непокътнат грайфер. Но да ... моя е вината, че не съм погледнал навътре. Колата е била за реглаж и неравномерно ги е износила без да се усетя.

Благодаря за съветите, вероятно няма да оспорвам :)
joropetkov93
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ