начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Уведомяване за съдебно решение

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Уведомяване за съдебно решение

Мнениеот renydymytrova » 18 Сеп 2013, 16:05

Колеги, нека обсъдим следния казус: гражданско дело, постановено решение, осъдената страна не се намира вече на посочения адрес-не може да и бъде връчено Съобщението, явно умишлено се крие и така препятсва влизането в сила на СР. Въпросът ми е: какви възможности има другата страна.
renydymytrova
Младши потребител

Мнениеот devva » 18 Сеп 2013, 16:13

Възможностите са в ГПК. Предполагам други съобщения по това дело осъдената страна е получавала?

Честно казано не разбирам какъв е проблемът, може би трябва да обясните малко по-подробно как така СР не може да влезе в сила.
devva
Потребител

Мнениеот law_master » 18 Сеп 2013, 17:59

Когато не може да се намери адреса съобщението се лепи и се дава срок за получаване на документите от канцеларията на съда - чл. 47, ал. 1 ГПК. Ако веднъж е получила съобщение на адреса - следващите се прилагат по делото.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот renydymytrova » 19 Сеп 2013, 06:26

В случая моя позната е спечелила делото страна. Аз също мисля, че в случая се прилага глава шеста и конкретно чл. 47 ГПК, но нейният адвокат и казал, че щом не може да се намери осъдената страна на адреса, т.е. не може да се връчи лично Решението, то не може да влезне в сила :?: Ииии да чакат до необозримо бъдеще, когато това ще стане или да търсят начин сами да го издирват да му дадат Решението. Учудването ми беше голямо, но мнението на "адвоката" по делото ме накара да попитам и вас - може пък аз нещо да не съм наясно :? Е, благодарение на вас вече знаем кой не е чел достатъчно по граждански процес. Благодаря.
renydymytrova
Младши потребител

Мнениеот devva » 19 Сеп 2013, 09:16

renydymytrova написа: ... но нейният адвокат и казал, че щом не може да се намери осъдената страна на адреса, т.е. не може да се връчи лично Решението, то не може да влезне в сила...

Ако беше така, понятието "влизане в сила на СР" щеше да си остане само в теорията, а практиката щеше да го среща само в редки случаи на добронамереност (или глупост) от страна на длъжника :lol:
devva
Потребител

Предишна

Назад към Взаимопомощ