начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

Запор върху трудово възнаграждение

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Запор върху трудово възнаграждение

Мнениеот etixx » 23 Сеп 2014, 20:06

Здравейте! Предлагам на вниманието Ви следния казус:
На 15.09.14 баща ми получи съобщение от своя работодател, че е срещу него е получено изпълнително съобщение от частен съдебен изпълнител за запор върху трудово възнаграждение. След бърза проверка установихме, че става въпрос за дело от 2009г. срещу баба ми- неговата майка. През 2007г. въпросната е теглила кредит от банка "Х" на стойност 3500лв. След продължително непогасяване е настъпила продажба на част от имуществото й- обработваема земя. През Април 2013г. въпросната почива, като искам да обтележа, че до 15.09.14 моят баща нямаше представа за случващото сe.(бил е в процес на смяна на постоянен адрес, когато са изпращали съобщението).
Към ден днешен баща ми дължи близо 4150лв, като нейн законен наследник. Той има сестра, която странно в кантората на ЧСИ се води безработна, а тя е на държавна служба. В наследство освен пасиви, им остава от родителите им недвижим имот- апартамент. Посъветвахме се с адвокат. След справка по делото, установихме, че баща ми не може да избегне запора чрез отказ от имущество, по не дотам ясни за мен обстоятелства(затова се обръщам към Вас). Може ли чрез молба до съда, да се иска погасяване по давност по ЗЗД или какви други варианти има за да се избегне плащането?
etixx
Нов потребител

Re: Запор върху трудово възнаграждение

Мнениеот neutralen » 23 Сеп 2014, 21:48

Тъй като наследниците са двама - баща ви и сестра му, то баща ви дължи 1/2 от цитираното задължение.
С факта на налагане на запор(изпълнително действие), давността се прекъсва и почва да тече нова давност, която в случая е 5 години - всяко изпълнително действие прекъсва давността и почва да тече нова давност. 8)
neutralen
Активен потребител

Re: Запор върху трудово възнаграждение

Мнениеот pepa900610 » 31 Окт 2014, 13:43

Здравейте моя случай е по специфичен.Имам вече наложен запор от 75 лева,тъй като ме осигуряват на 480 и все още нямам деца.Имам обаче няколко въпроса на който се надявам да намеря отговор и за което ще съм страшно благодарна.Първият ми въпрос е при това положение ако реша да се досамоосигурявам за майчинство ще се вземе ли това в предвид и вноската ми към запора ще се вдигне ли,а другия ми въпрос е когато изляза в майчинство ще има ли право частния съдебен изпълнител да ми удържа повече от тези 75 лева.Благодаря ви предваритено
pepa900610
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ