начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Бащинство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Бащинство

Мнениеот Тодорова » 13 Май 2004, 11:28

Здравейте!
Ще съм благодарна, ако получа отговор на следния въпрос: живея на съпружески начала с приятеля си, който все още е в процес на развод. Бременна съм от него и двамата искаме това дете. Има ли някакви специални изисквания, които трябва да се спазят, за да получи детето неговото име при положение, че не сме сключили брак (а и не мислим да го правим), и ако "да" - какви?
Предварително благодаря на всички, които биха отговорили!
Тодорова

Re: Бащинство

Мнениеот Тoshko » 13 Май 2004, 11:42

Da! Neobhodimo e priqtelq Vi da pripoznae deteto sled kato to se rodi, vijte po-dolu tova:

Припознаване

Чл. 35. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Всеки родител може да припознае
своето дете. Могат да бъдат припознати и заченати деца, както и починали деца,
които са оставили низходящи.

Форма на припознаването

Чл. 36. (1) (Предишен текст на чл. 36 - ДВ, бр. 63 от 2003 г.)
Припознаването се извършва лично с писмено заявление пред длъжностното лице по
гражданското състояние или с декларация с нотариално заверен подпис, подадена
до длъжностното лице по гражданското състояние. Заявлението може да се подаде
и чрез управителя на заведението, в което се е родило детето.
(2) (Нова - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Длъжностното лице по гражданското
състояние съобщава припознаването на другия родител, ако той е известен, на
детето, ако то е пълнолетно, и на дирекция "Социално подпомагане" в 7-дневен
срок от извършването му.
Тoshko

Мнениеот Тoshko » 13 Май 2004, 11:53

А не ви ли притеснява че като нямате брак, той може да ви зареже после и да отрече, че детето е отнего?
Вярно е, че има процедура по установяване бащинството и иск за бащинство и все пак?!
Тoshko

Мнениеот Тодорова » 13 Май 2004, 14:32

Благодаря! Ще се опитам да дам отговор на Вашия въпрос. И ще призная, че не съм се замисляла по този начин над това, което предстои. Но въпреки това,... не, не ме е страх. Първо, защото приятелят ми е човека от когото исках дете; второ, защото имам вяра в него, а той е безкрайно отговорен човек (досега неизменно е покозвал това си качество); трето, а може би то натежава най-много - на 38 години съм, неомъжвана, без деца досега, ами време ми е поне дете да имам. Ако случа и на мъжа до себе си, това е 100% джакпот. Не зная дали разбирате логиката ми, тя е по женски интуитивна, ако загубя мъжа, поне детето ще ми остане.
Тодорова

Мнениеот Тoshko » 13 Май 2004, 14:53

Мисля, че Ви разбирам напълно....
остава ми да Ви пожелая много късмет, лично щастие и дано сте "улучили" мъжа на живота Ви.....
Тoshko

Мнениеот Снежи » 14 Май 2004, 11:35

Тодорова, браво на вас. Детето е смисъл ,който рядко ще намериш в нещо друго. Никога не се страхувай да го имаш, да го обичаш и да се бориш за неговата обич. Няма нищо по-прекрасно от детски ръчички около врата ти. Говоря ти като майка от твоя тип - живея с приятеля ми от 8 години, имаме дъщеря на 5 години и сега чакаме второ дете. При това моят мъж е чужденец. И никога не съм се страхувала. Сега съм като скала, която никой не може да отмести.
Що се отнася за детето, Тошко вече ти каза - нужна е само декларация за припознаване, която и ти ще подпишеш, че си съгласна с припознаването. Това е.
Желая ти щастие при всички случаи. Това зависи само от теб, бъди сигурна.
Снежи

Мнениеот monteskio » 14 Май 2004, 12:13

Същото Ви пожелавам и аз - много щастие и любов. Относно самата процедура - Тошко беш еизчерпателен!

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот Тодорова » 14 Май 2004, 12:51

Благодаря за пожеланията. Надявам се съдбата ми да е "улучила" човека, защота го намерих дори без да го търся... Пожелавам Ви всичко най-добро и на Вас!
Тодорова

Мнениеот Тодорова » 14 Май 2004, 13:03

Снежи, благодаря! Вашите думи ми вдъхнаха допълнителна увереност, че това което се случва в живота ми е неповторимо, и красиво, и истинско. Не съм имала съмнения дали искам дете, но не съм искала да имам просто дете. Искала съм то да е от човек, който е стойностен, а в лицето на приятеля ми виждам точно такъв мъж. Дори не съм го търсила, съдбата ни събра. А аз като представител на интуитивните Водолеи,... не отричам това, което не мога да пипна с ръка.
Благодаря за съветите и пожеланията, и на свой ред Ви желая красиво и здраво бебе, много щастие в дома ви!
Тодорова

Мнениеот simeony » 16 Май 2004, 12:58

Za po sigurno go pomoli da skuchite notarialen dogovor sas negovo zadaljenie za PRIPOZNAVANE na deteto. Ako otkaje, dobavi v dogovora che sled kato napravite dvamata-trimata expertiza i se okaje che e ot nego da se zadalji da go pripoznae.
simeony

Мнениеот 123 » 16 Май 2004, 19:32

пробвай направо в болницата, вземи личната карта на бащата, в болницата като попитат за името на бащата, кажи му името, представи картата и ще си го запишат на него, доколкото разбрах, той го иска детето.
123

Мнениеот Койчо от Конаре » 17 Май 2004, 18:36

Това не е валидно припознаване. Трябва да има волеизявление на бащата, пък макар и поданено чрез болницата.
Койчо от Конаре

Мнениеот 123 » 17 Май 2004, 18:52

Съгласен съм... доколкото разбрах, проблеми от бащата няма.
123

Мнениеот Тодорова » 18 Май 2004, 14:43

Здравейте и благодаря за отговора! Да, проблеми от страна на приятеля ми няма Нито за миг не се усъмнявам в желанието му да признае детето и да му даде името си. Нямам основание и не виждам смисъл да търся други начини да получа гаранция за това, че детето ми ще носи името на баща си. Въпросът си в този форум зададох с идеята да информация от хора, които са наясно с материята или са се сблъсквали с такъв проблем. Благодаря на всички, които ми отговарят!
Тодорова

Мнениеот ели » 18 Май 2004, 20:54

Здравей,Тодорова!
Поздравявам те за смелата крачка, която си решила да направиш. Няма нищо сложно в цялата процедура. Казвам ти го от опит. След като родиш, на втория ден в болницата идва служител по гражданското състояние и ти задава хиляда въпроса - за твоето име, на бащата, какво работите, как ще се казва детето и както нямате брак се иска само да дойде таткото с личната си карта в болницата, отива при служителя и там подписва декларация и дава името си на детето. След 2-3 дена е готов акта за раждане на детето, който мисля,че се взимаше от общината. Така, че не се притеснявай за това. Мисли си само за бебето и бъди щастлива. Пожелавам много здраве и късмет на малкия нероден Чочко.
ели

Мнениеот Тодорова » 19 Май 2004, 12:53

Ели, благодаря от сърце за милите думи!
Смелата крачка беше мечтана, не толкова планирана. Всичко се случи някак по-бързо от очакваното, но и двамата сме щастливи. Надявам се бебчо да се роди жив и здрав, да расте в обич... Всичко друго е преодолимо. И дай Боже щастие всекиму!
Тодорова

Назад към Семейни казуси