начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Трудово законодателство

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трудово законодателство

Мнениеот Илиева » 28 Яну 2006, 16:16

Съкращават ме с устно предупреждение по чл.328. т.2 от Кодекса на труда - поради съкращения в щата! И ми се полагат определени обещетения. Работодателя отказва да плати. Как да го задължа да ми изплати полагащите се по парични обещетения? Моля помогнете със съвет!
Илиева

Re: Трудово законодателство

Мнениеот донна2 » 01 Фев 2006, 11:49

Илиева написа:Съкращават ме с устно предупреждение по чл.328. т.2 от Кодекса на труда - поради съкращения в щата! И ми се полагат определени обещетения. Работодателя отказва да плати. Как да го задължа да ми изплати полагащите се по парични обещетения? Моля помогнете със съвет!

С устно предупреждение не могат да ви съкратят ,трябва или предизвестие,след изтичането на което се прекратява ТПО или заповед за уволнение .Тъй като не зная дали е с предизвестие или без такова то ако не е спазен срока на предизвестието работодателят ви дължи обезщетение за това ,както и във всички случаи независимо дали прекратяване на ТПО е със или без предизвестие се дължи обезщетение по чл.222 ал.1 от КТ в р-р на една заплата /брутно трудово възнаграждение / за времето през което сте останали без работа но не за по-вече от един месец ,освен ако предприятието има КТД и там е записано обезщетение за по-дълъг срок.
Също така ако имате неизплатен отпуск при прекратяване на ТПО трябва да ви се изплати .

Как да задължите работодателя да ви плати обезщетенията ли -
едното е като заведете дело ,трудовите дела са освободени от държавна такса ,делото може да се гледа и по реда на бързото производство .
Другия вариянт
Съдът може да издаде изпълнителен лист и направо върху документите ,с които се установяват задълженията на работодателя за паричните ви вземания произтичащи от трудовото правоотношение.
/тук не знам с какво разполагате/

Съветвам ви първо преди да предприемете каквото и да е да напишете една жалба до ИТ -вашият работодател /бивш предполагам/ току виж се стресне и плати.Разбира се ИТ не може да го задължи непременно да ви плати ,но може да му наложи глоба за неспазване на трудовото законодателство и с риск да му бъде наложена да реши че по-добрия вариянт е да плати .

може да ми пишете и на пощата donna@lex.bg
донна2

Мнениеот Гост » 07 Фев 2006, 13:23

Невероятен правопис, Донна. Браво.
Гост

Назад към Трудово право